În studiile populaționale, nivelurile scăzute de vitamina D din organism au fost legate de un risc crescut de multe boli cronice, precum și de moarte prematură. Cu toate acestea, nu se poate deduce direct din astfel de studii observaționale dacă utilizarea suplimentelor cu vitamina D poate reduce riscul de boală sau deces. La începutul anilor 2010, au început studii pe scară largă cu vitamina D în mai multe țări, care au examinat efectele dozelor de vitamina D mai mari decât cele recomandate asupra riscului de a dezvolta boli. Unul dintre acestea a fost studiul finlandez privind vitamina D (FIND) realizat la Universitatea din Finlanda de Est în perioada 2012-2018.
În studiul FIND (link direct rezultate studiu), cale cărui prime rezultate au fost dejua publicate în The American Journal of Clinical Nutrition, 2.495 de participanți (bărbați de 60 de ani sau mai mult și femei de 65 de ani sau mai mult) au fost randomizați timp de cinci ani fie în grupul placebo, fie în grupurile care au primit fie 40, fie 80 micrograme (1600 sau 3200 UI) de vitamina D3 per fiecare. zi. Toți participanții nu aveau boli cardiovasculare și cancer la începutul studiului și li s-a permis să-și folosească propriul supliment de vitamina D de până la 20 de micrograme (800 UI) pe zi (aportul recomandat pentru această grupă de vârstă la momentul studiului).
La început și în timpul studiului, s-au folosit formulare de cercetare pentru a colecta informații cuprinzătoare de la subiecți cu privire la stilul de viață, nutriția, factorii de risc pentru și incidența bolilor. Informații privind incidența bolilor și a deceselor au fost obținute și din registrele naționale de sănătate. Aproximativ o cincime dintre subiecții selectați aleatoriu au fost supuși unor examinări mai detaliate și au furnizat mostre de sânge.
Cei mai mulți nu aveau deficiență de vitamina D
În cei cinci ani de studiu, 119 participanți au dezvoltat boli cardiovasculare, 129 de subiecți au fost diagnosticați cu cancer și 19 au murit. Nu a existat o diferență semnificativă statistic în numărul de evenimente între grupuri. Dozele de vitamina D s-au dovedit a fi sigure, deoarece nu au fost observate diferențe în ceea ce privește efectele secundare între grupuri. În sub-eșantionul examinat mai detaliat, concentrația medie a vitaminei D (calcidiol) din sânge a fost de 75 nmol/L (30 ng/mL) la momentul inițial.
După un an, concentrația medie de calcidiol a fost de 100 nmol/L (40 ng/mL) în grupul care a luat 40 de micrograme de vitamina D pe zi și de 120 nmol/L (48 ng/mL) în grupul care a luat 80 de micrograme de vitamina D. pe zi. Nu a existat o modificare semnificativă a concentrațiilor de calcidiol în grupul placebo. Doar 9% dintre subiecți aveau niveluri scăzute de vitamina D la momentul inițial, adică aveau o concentrație de calcidiol în sânge mai mică de 50 nmol/L (20 ng/mL).
Concluziile studiului FIND sunt în concordanță cu alte studii similare care au arătat că administrarea de doze mai mari de vitamina D decât cea recomandată, timp de mulți ani, nu are un efect semnificativ asupra riscului de a dezvolta boli cardiovasculare sau cancer dacă nivelul de vitamina D din organism este deja adecvat. În Finlanda, aportul mediu de vitamina D al populației a crescut de la începutul anilor 2000 datorită, printre altele, suplimentării cu vitamina D a tartinelor cu ulei vegetal și a produselor lactate lichide, precum și a utilizării crescute a suplimentelor de vitamina D.
Asigurarea aportului de vitamina D cu suplimente este încă recomandată, mai ales în timpul iernii, dacă dieta este săracă în surse de vitamina D, cum ar fi peștele sau alimentele fortificate cu vitamina D. În Finlanda, pentru populația adultă este recomandată suplimentarea cu vitamina D de 10 micrograme pe zi (400 UI); recomandarea este de 20 micrograme pe zi (800 UI) pentru cei cu vârsta de 75 de ani și peste. Cu toate acestea, studiul nu susține utilizarea unor doze mari de vitamina D pentru prevenirea bolilor cardiovasculare sau a cancerului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.