De ce să nu folosești umbrela când plouă. Pericolul mortal care te paște

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce sa nu folosesti umbrela cand ploua - FOTO: Freepik@riosihombing
de ce sa nu folosesti umbrela cand ploua - FOTO: Freepik@riosihombing

De ce să nu folosești umbrela când plouă. Acest accesoriu nelipsit în zilele ploioase, ne poate pune în pericol viața.

De ce să nu folosești umbrela când plouă. Cum te poate ucide. Nu este sigur să purtați o umbrelă în timpul unei furtuni. Descărcarea electrică din nori poate trece prin tija metalică a umbrelei. Aceasta poate duce la descărcări electrice la persoana care o poartă. Prin urmare, ar putea fi periculos să purtați o umbrelă în timpul furtunii.

De ce nu ar trebui să folosim umbrela când fulgeră

Nu ar trebui să purtăm o umbrelă în timpul fulgerelor sau furtunilor, deoarece tija metalică a umbrelei ar putea atrage fulgerele și ar putea provoca un șoc persoanei care o ține, iar aceasta ar putea muri.

O umbrelă vă poate crește șansele de a fi lovit de fulger dacă vă transformă în cel mai înalt obiect din zonă. Evitați întotdeauna să fiți obiectul cel mai înalt oriunde - sau să vă adăpostiți lângă sau sub obiectul cel mai înalt, inclusiv copacii înalți, potrivit Wise Answear.

Nu stați niciodată într-o zonă deschisă în timpul unei furtuni cu fulgere, pentru că s-ar putea să fiți cel mai înalt obiect din zonă, ceea ce înseamnă că riscați să fiți lovit.

Fulgerul este, în esență, electricitate, și este probabil să lovească mai degrabă metalele decât lemnul. Așadar, în timpul unei furtuni cu fulgere, fie că ești sau nu cel mai înalt obiect, nu purta niciodată un paratrăsnet, cum ar fi o umbrelă.

Ce trebuie să știi dacă ești afară în timpul unei furtuni

Deși niciun loc de afară nu este sigur în timpul unei furtuni, vă puteți minimiza riscul prin evaluarea din timp a amenințării cu fulgere și prin luarea măsurilor adecvate. Cea mai bună apărare este să evitați fulgerele.

Iată câteva sfaturi de siguranță în aer liber care vă pot ajuta să evitați să fiți lovit.

Fiți conștienți. Verificați prognoza meteo înainte de a participa la activități în aer liber. Dacă prognoza anunță furtuni, amânați-vă excursia sau activitatea sau asigurați-vă că aveți la îndemână un adăpost adecvat și sigur.

Mergeți în casă. Amintiți-vă fraza: ”Când tună furtuna, mergeți în casă”. Găsiți un adăpost sigur, închis, atunci când auziți tunete. Printre adăposturile sigure se numără casele, birourile, centrele comerciale și vehiculele cu acoperiș dur, cu geamurile rulate.

Căutați imediat un adăpost, chiar dacă sunteți surprins în aer liber. Dacă sunteți prins într-o zonă deschisă, acționați rapid pentru a găsi un adăpost. Cea mai importantă acțiune este să vă îndepărtați de pericol. Ghemuirea sau coborârea la pământ poate reduce șansele de a fi lovit, dar nu vă îndepărtează de pericol.

Dacă sunteți prins afară fără un adăpost sigur în apropiere, următoarele acțiuni ar putea reduce riscul de a fi lovit de fulger:

- Coborâți imediat din zonele înalte, cum ar fi dealurile, crestele munților.

- Nu vă întindeți niciodată pe pământ. Aplecați-vă în poziție de minge, cu capul ascuns și mâinile deasupra urechilor, astfel încât să fiți jos, cu un contact minim cu solul.

- Nu vă adăpostiți niciodată sub un copac izolat. Dacă vă aflați într-o pădure, adăpostiți-vă lângă copaci mai scunzi.

- Nu folosiți niciodată ca adăpost o stâncă sau o peșteră. Ieșiți imediat din peșteră și îndepărtați-vă de iazuri, lacuri și alte corpuri de apă. Stați departe de obiectele care conduc electricitatea (cum ar fi gardurile de sârmă ghimpată, liniile electrice, etc), notează CDC.

Stați departe de structurile înalte, cum ar fi stâlpii de telefonie și copacii, deoarece fulgerul tinde să lovească cel mai înalt obiect din jur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel