Cafeaua de dimineață funcționează pentru mulți ca un soi de ceas cu alarmă pentru organism, un puseu de energie atât de necesar în viața stresantă de zi cu zi. E știut și dovedit faptul că această băutură poate aduce beneficii pentru sănătate - poate chiar să vă protejeze creierul de demență – dar consumul ei zilnic, mai ales în anumite condiții, poate avea și efecte negative nedorite.
Spre exemplu, persoanele cu afecțiuni precum reflux acid, boala de reflux gastroesofagian, sindromul intestinului iritabil sau boala inflamatorie intestinală ar trebui să fie atenți la consumul de cafea.
„În mod normal, sugerăm scăderea consumului de cafea pentru cei cu reflux acid sau boală de reflux gastroesofagian”, spune dr Leslie Langevin, autorul al unei cărți despre puterea antiinflamatoare a alimentelor, de la Whole Health Nutrition, din Richmond, Vermont, SUA.
Poate da simptome de reflux acid
„Asta pentru că, în organism, cofeina reduce presiunea din jurul sfincterului esofagian inferior dintre esofag și stomac și, drept urmare, simptomele de reflux pot crește. Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că, de fapt, cafeaua în sine nu este întotdeauna asociată cu simptome crescute de boală de reflux gastroesofagian. Așa că le spun pacienților să renunțe la cafea câteva săptămâni, apoi să o introducă din nou treptat în rutina zilnică, urmărind simptomele”, a arătat specialista, citată de thehealthy.com.
Dacă aciditatea este prea mare pentru sistemul digestiv, Langevin vă recomandă să înlocuiți cafeaua normală cu cea decafeinizată sau să „îndoiți” cafeaua obișnuită cu lapte de migdale, lapte de cocos sau lapte cu conținut scăzut de grăsimi, deoarece „creșterea cantității de calciu din ceașca de cafea ajută la reducerea acidității băuturii”.
Cafeaua rece, mai bună decât cea fierbinte
„Cafeaua rece este, de asemenea, mai bună, deoarece are un conținut mai scăzut de acid decât cafeaua fierbinte fierbinte”, mai arată ea.
Un alt lucru important este acela că nu trebuie să bei cafea pe stomacul gol, dimineață, întrucât asta sabotează ritmul circadian, avertizează experții de la Fundația Națională a Somnului (link direct sursa informației). Ritmul circadian, adică ceasul intern al organismului, este cel care eliberează hormonul cortizol atunci când vă treziți, făcându-vă să vă simțiți alert și energizat. Cu toate acestea, cercetările au arătat că dimineața, pe stomacul gol, cafeaua scade de fapt nivelul cortizolului, făcându-vă să vă simțiți mai somnoros! De aceea, cafeaua trebuie consumată dimineața după micul dejun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.