Un studiu a arătat că dacă primul lucru pe care îl faci dimineața când te trezești este să bei cafea asta îți va da peste cap controlul glicemiei - un factor de risc pentru diabet și boli de inimă.
„Știm că aproape jumătate dintre noi ne vom trezi dimineața și, înainte de a face orice altceva, vom bea cafea – instinctiv, cu cât ne simțim mai obosiți, cu atât este mai tare cafeaua”, a spus profesorul James Betts, profesor și codirector al Centrului pentru nutriție, exerciții fizice și metabolizare la Universitatea din Bath din Marea Britanie.
„Până acum aveam informații limitate despre efectul acestui lucru asupra corpului nostru, în special pentru controlul metabolic și al zahărului din sânge”, a arătat cercetătorul.
În studiul lor, care a fost publicat în British Journal of Nutrition (link direct studiu), cercetătorii de la Universitatea din Bath au inclus 29 de bărbați și femei, toți subiecți sănătoși, care au luat parte la trei experimente diferite, desfășurate la cel puțin o săptămâna unul de altul.
Într-unul dintre acestea, participanții au dormit normal într-o noapte, aproximativ de la ora 23.00 până la 7.00 dimineața, și li s-a cerut să consume o băutură dulce, la trezire dimineața.
Apoi au avut o noapte în care cercetătorii i-au trezit la fiecare oră, timp de cinci minute, trimițându-le mesaje text la care trebuiau să răspundă - și la trezire li s-a dat aceeași băutură îndulcită.
Într-o a treia noapte, participanții fost din nou treziți din somn, dar de data aceasta li s-a dat mai întâi o cafea neagră puternică cu 30 de minute înainte de a consuma băutura îndulcită. În toate cele trei experimente, băutura îndulcită conținea același număr de calorii ca un mic dejun tipic.
Cafeaua pe stomacul gol, crește cu 50% glicemia
Cercetătorii au descoperit că o noapte de somn întrerupt nu a înrăutățit valorile glicemiei și ale insulinei participanților în comparație cu noaptea în care au dormit normal - deși cercetările anterioare au sugerat că pierderea multor ore de somn sau mai multe nopți de somn prost pot avea un efect negativ.
Cu toate acestea, cafeaua neagră și tare consumată înainte de micul dejun a crescut substanțial răspunsul la glucoza din sânge cu aproximativ 50%. Asta înseamnă că dacă bei cafea înainte să mănânci, ca să scapi de somnolență, organismul tău are jumătate din capacitatea normală de a tolera zahărul din micul dejun și glicemia crește.
„În majoritatea cazurilor, micul dejun este bogat în carbohidrați (adesea zahăr), deci este corect să sugerăm că același efect ar persista și pentru alte alimente tipice pentru micul dejun”, a spus profesorul James Betts.
„Desigur, dacă a-ți consuma un mic dejun cu un conținut mai scăzut de carbohidrați, în special zahăr, atunci acest lucru ar reduce cu siguranță (sau chiar ar elimina) creșterea glicemiei pe care o vedem după ce am mâncat”, a mai arătat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.