De ce să nu arunci sâmburii și coaja de avocado: 8 beneficii neștiute pentru sănătate

Dana Lascu |
Data publicării:
Avocado. Foto: Pixabay
Avocado. Foto: Pixabay

Nu doar pulpa fructului de avocado este bună pentru sănătate, ci și sâmburii și coaja. Iată la ce sunt bune și cum se folosesc: 

Sâmburii de avocado sunt plini de antioxidanți - mai mult decât majoritatea celorlalte fructe și legume - așa că nu îi aruncați! Conțin mai mult de 70% din antioxidanții găsiți în întregul fruct.

Antioxidanții stimulează sistemul imunitar și ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, reglează hipertensiunea arterială, scad colesterolul și previn accidentele vasculare cerebrale. Iată ce beneficii exact au sâmburii și coaja de avocado: 

1) Sâmburii, dar și coaja de avocado, conțin niveluri ridicate de antioxidanți precum catechinele și prociandinele care acționează ca antiinflamatoare. Acestea reduc durerile articulare, umflarea articulațiilor, rigiditatea și pierderea funcției articulare asociate cu artrita. Spargeți un sâmbure în 2-3 bucăți mari, puneți-le într-o cană și turnați apă fierbinte peste ele. Lăsați să se infuzeze circa 10 minute, apoi beți această infuzie încet, ca pe un ceai.

2) De asemenea, au o mulțime de compuși fenolici antioxidanți și flavonol care pot juca un rol semnificativ în prevenirea diferitelor boli degenerative, a creșterii tumorilor și a bolilor cardiovasculare. Sâmburii și coaja de avocado pot ajuta, de asemenea, la reducerea afecțiunilor inflamatorii, diabetului și la creșterea imunității. Se poate folosi și în shake-uri. Spre exemplu, când e proaspăt scos din avocado poți sparge sâmburele în 2-3 bucăți cât mai egale, iar una dintre ele poți să o bagi în blender alături de partea de fruct, de un castravete mărișor și de un măr curățat. Poate fi folosit și cu mango, ananas sau ghimbir, pentru să sâmburele de avocado este amar. 

3) Coaja de avocado conține grăsimi sănătoase, așa că poate fi folosită ca o mască pentru zonele cu piele uscată. Spre exemplu, poți să freci cu partea interioară a unei coji de avocado coatele și genunchii. Lași să acționeze 10-15 minute, apoi speli pielea. Pentru un efect și mai bun, poți ulterior să masezi pielea cu o picătură – două de ulei de măsline. Atât coaja cât și sâmburii conțin antioxidanți care vă pot ajuta să reconstruiți colagenul din piele, să reparați daunele cauzate de radicalii liberi și să îmbunătățiți aspectul și textura pielii.
Zdrobiți semințele și infuzați-le în ulei de măsline timp de o săptămână. Odată filtrat, acest ulei poate fi aplicat pe zone cu mâncărime, piele uscată sau dureroasă (cu vânătăi), întrucât ameliorează și durerea.

4) Sâmburii au chiar proprietăți insecticide, fungicide și antimicrobiene.

5) La fel ca ceaiul verde, sâmburii de avocado conțin polifenoli, care sunt micronutrienți care pot juca un rol în prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare.

6) Au un conținut mai mare de fibre solubile decât aproape orice alt aliment, ceea ce este excelent pentru colesterolul ridicat, inflamația intestinului și diaree. În America de Sud, sâmburii sunt folosiți pentru a trata dizenteria și alte afecțiuni din tractul gastro-intestinal.

7) Sâmburii sunt foarte bogați în potasiu. Cu cât fructul este mai tânăr (mai puțin copt), cu atât nivelurile sale de potasiu sunt mai mari în sâmbure. De asemenea, conține niveluri semnificative de fosfor, dar nu la fel de semnificativ ca potasiul.

8) Sâmburii au și proprietăți afrodisiace. În Caraibe sâmburii sunt sparți în 2-3 bucăți mari și băgați într-o sticlă cu vin dulce, care apoi este închisă ermetic. După 4-5 zile vinul poate fi servit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel