De ce să mănânci pepene roșu cu telemea. Mihaela Bilic: Grăsime mai bună nu există

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce sa mananci pepene rosu cu telemea - FOTO: Freepik@elmisawiru
de ce sa mananci pepene rosu cu telemea - FOTO: Freepik@elmisawiru

De ce să mănânci pepene roșu cu telemea. Ce efect are combinația de gusturi asupra sănătății.

De ce să mănânci pepene roșu cu telemea. Ce beneficii aduce organismului. Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist a explicat pe pagina sa de Facebook care pepene este mai bun: cel galben sau cel roșu. 

”Pepene roșu sau galben? Depinde…de cantitate. Indiferent de culoare pepenele rămâne fructul vedetă al veriizemos și răcoritor, greu îi poți rezista! Dacă ar fi să comparăm culorile, avem avantaje de fiecare parte: pepenele roșu conține licopen, un pigment cu efect de protecție a pielii împotriva razelor ultraviolete pepenele galben conține betacaroten, un precursor de vitamina A cu efect de protecție a pielii împotriva îmbătrânirii.

Până aici suntem la egalitate. La conținutul de potasiu, mineral care ajută la eliminarea retenției de lichide din organism, pepenele galben e câștigător cu aproximativ 300 mg/100g, adică dublu față de cel roșu. La conținutul de fibre tot pepenele galben învinge cu 1 g%, față de 0,3g pentru cel roșu.

Tocmai aceste fibre împiedică absorția rapidă a zahărului din pepenele galben, ceea ce-l face mai puțin periculos pentru siluetă- acolo unde ambele culori au aprox 7 g fructoză și în jur de 35 calorii/100g.

Roșu sau galben, nu uitați că pepenele se mănâncă cu felia, chiar dacă conține peste 90% apă”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook. 

Vezi și: Farmacia, profesie neatractivă. Ancuceanu: Un farmacist primește același salariu cu cineva care vinde în mall, fără studii. Multe farmacii au doar asistent de farmacie, nu farmacist, conform legii

De ce să mănânci pepene roșu cu telemea

Pepenele roșu este un fruct cu puține calorii care este plin de vitamine, minerale și antioxidanți. Este o sursă excelentă de vitamina C, vitamina A și potasiu, care oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate. 

Pepenele roșu are un conținut ridicat de apă, ceea ce îl face o gustare excelentă de consumat pe timp de caniculă pentru a vă menține corpul hidratat.

Pepenele roșu are un conținut caloric redus, fiind o opțiune sănătoasă pentru cei care își doresc să își mențină greutatea sau să slăbească. Acesta este o sursă importantă de antioxidanți. Pepenele roșu conține vitamine și minerale importante, precum vitamina C, vitamina A și potasiu. Pepenele roșu conține antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și la reducerea inflamației în organism.

Consumul de pepene roșu poate contribui la menținerea sănătății inimii și a sistemului cardiovascular datorită conținutului de citrulină, un aminoacid care poate ajuta la dilatarea vaselor de sânge și la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.

”Dacă vă place pepenele roșu cu telemea, vă ofer și un argument nutrițional pentru această combinație dulce-sărată: licopenul este liposolubil, deci are nevoie de un strop de grăsime ca să fie asimilat - și grăsime mai bună ca în brânză nu există!”, a mai explicat medicul.

Vezi și: Europa, dependentă de substanțele active produse în India sau China. Buicu: Determină o problemă la nivel global. Trebuie găsite măsurile prin care aceste soluții active să poată să fi produse

Cum să vă bucurați de pepene verde și brânză împreună

Există multe moduri de a savura pepenele roșu și brânza împreună. Iată câteva idei creative:

- Tăiați pepenele în cuburi și combinați-l cu brânză feta fărâmițată, mentă proaspătă tocată și un strop de ulei de măsline pentru o salată răcoritoare de vară.

- Creați o pizza cu pepene roșu, așezând felii de pepene roșu cu mozzarella proaspătă, roșii tăiate cubulețe, frunze de busuioc și oțet balsamic.

- Combinați cuburi de pepene verde cu castraveți tăiați cubulețe, brânză de capră fărâmițată și coriandru tocat pentru o salsa răcoritoare care se potrivește bine cu chipsuri sau pâine.

- Faceți o frigăruie de pepene roșu și brânză alternând cuburi de pepene roșu și brânză pe scobitori. Serviți cu oțet balsamic Resto NYC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel