Iaurtul este unul dintre produsele lactate ce poate fi consumat în orice moment al zilei, iar combinațiile pe care le putem face variază în funcție de gusturile fiecăruia. Iaurtul poate fi consumat la micul dejun cu cereale sau fructe, ca o gustare de după amiază sau ca desert gustos pentru seară.
Iaurtul, în sine, este plin de nutrienți care întăresc oasele, cum ar fi calciul și vitamina C, și care ajută la protejarea oaselor în formare, la copii, sau a oaselor fragile, la persoanele în vârstă, în special a femeilor aflate la menopauză.
De aceea este important ca atunci când facem combinații între iaurt și alte alimente să luăm în calcul impactul pozitiv pe care îl pot avea asupra stării de sănătate.
Cea mai bună combinație
Potrivit dr. Emma Laing, purtătorul de cuvânt al Academiei de Dietetică și Nutriție, cea mai bună combinație de iaurt pentru a preveni îmbătrânirea oaselor este iaurtul cu prune uscate.
”Cercetări recente au arătat că consumul unui număr mic de prune uscate în fiecare zi este util pentru menținerea rezistenței osoase. Prunele uscate conțin potasiu, magneziu și vitamina K, precum și alți compuși bioactivi care au fost legați de prevenirea pierderii osoase”, a spus dr. Laing, nutriționist, notează EatThis.
Deși prunele uscate nu sunt alegerea principală în privința fructelor, beneficiile pe care acestea le oferă ar trebui să schimbe percepția în acest sens, astfel că merită să încercați combinația.
De altfel, nutriționistul a oferit și câteva sugestii cu privire la modul în care iaurtul și prunele uscate se pot combina, în așa fel încât să fie cât mai aproape de gustul dvs. Prunele uscate pot fi fierte înainte de combinarea cu iaurtul, urmând ca acesta să fie îndulcit cu miere, iar deasupra presărat cu scorțisoară, pentru un aspect vizual plăcut.
Mai mult, tot pentru sănătatea oaselor, dr. Laing sugerează și o combinație inedită între iaurt și spanac, o legumă ce vine cu un aport important de vitamine A, C, K, vitaminele B, calciu, potasiu și magneziu.
Vezi și: Fitochimicalele, substanțele chimice naturale care mențin sănătatea. Alimentele în care le găsim
Prunele uscate, beneficii pentru sănătate
O porție de 30 de grame de prune uscate conține:
- calorii 67
- carbohidrați 18 g
- fibre 2 g
- zaharuri 11 g
- vitamina A 4% din doza zilnică recomandată (DZR)
- vitamina K 21 % DZR
- vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6 (câte 3%)
- potasiu 6%
- cupru 4%
- mangan 4 %
- magneziu 3%
- fosfor 2%.
Ca urmare a conținutului de vitamine și minerale, pe lângă fibre și antioxidanți, prunele uscate au beneficii pentru sănătate.
- ajută la constipație;
- pline de antioxidanți;
- pot reduce nivelul de zahăr din sânge;
- îmbunătățesc sănătatea oaselor;
- protejează sănătatea inimii;
- ușor de introdus în diete.
În plus, acestea au câteva caracteristici care pot reduce riscul multor boli cronice, cum ar fi osteoporoza, cancerul, bolile de inimă și diabetul, potrivit Healthline.
7 beneficii ale iaurtului
Iaurtul este un produs lactat cu conținut scăzut de calorii. 100 de grame de iaurt simplu, cu lapte integral, conține doar 61 de calorii, aproape la fel ca și laptele. Cu toate acestea, este mai bogat decât laptele, deoarece conține compuși probiotici suplimentari generați în urma procesului de fermentare.
Iaurtul proaspăt, simplu, conține mai multe proteine, vitamina D, vitamina C, acid folic, fosfor și calciu, comparativ cu aceeași cantitate de de lapte cu care este preparat.
Iaurtul proaspăt conține bacterii benefice pentru sănătate care facilitează digestia ușoară a lactozei. Deoarece cea mai mare parte a lactozei s-a transformat în acid lactic, iaurtul este mai ușor de digerat decât laptele. Acesta are un coeficient de digestibilitate mai bun chiar și la persoanele cu intoleranță la lactoză.
Iaurtul este recomandat ca aliment prebiotic, deoarece conține compuși care favorizează creșterea bacteriilor benefice în intestine.
Acesta conține mai multe bacterii probiotice, cum ar fi Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus, bifidobacterium bifidum, care facilitează creșterea coloniei de bacterii prietenoase cu intestinul și suprimă agenții care provoacă diareea.
Triptofanul, un aminoacid din produsele lactate, facilitează producerea de serotonină și melatonină în creier și, dacă este administrat înainte de culcare, favorizează somnul.
Consumul regulat de iaurt stimulează imunitatea și pregătește organismul uman pentru a lupta împotriva infecțiilor fungice și a cancerelor intestinale, notează Nutrition&You.
Vezi și: Probioticele, rol important în tratarea depresiei. Alimentele cele mai bogate în bacteriile bune
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.