De ce să mănânci ananas după masa de Paște. Epure: Două - trei felii, beneficiu important

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ananas - Foto: Freepick
Ananas - Foto: Freepick

Ananasul poate fi integrat cu ușurință printre produsele tradiționale. De ce trebuie să-l mănânci după masa îmbelșugată de Paște.

Ananasul este un fruct exotic plin de minerale și nutrienți, având în compoziția sa și un compus care ajută digestia, motiv pentru care este recomandat să fie consumat imediat după masă. De altfel, ananasul este printre puținele fructe care au acest privilegiu.

Ananasul, conținut nutrițional

O porție de 100 de grame de ananas proaspăt conține:

calorii 50

carbohidrați 13,52 grame

proteine 0,54 g

grăsimi totale 0,12 g

fibre 1,4 g

folați 4,5% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

niacină 4% DZR

piridoxină 9% DZR

riboflavină 1,5% DZR

tiamină 6,5% DZR

vitamina A 2% DZR

vitamina C 80% DZR

vitamina E , sub 1 % DZR

vitamina K 0,5% DZR

potasiu 2,5% DZR

calciu 1,3% DZR

cupru 12% DZR

fier 3,5% DZR

magneziu 3% DZR

mangan 40% DZR

fosfor 1% DZR

seleniu, sub 1% DZR

zinc 1% DZR

betacaroten.

Ananasul, beneficii pentru sănătate

Ananasul, prin conținutul său bogat de vitamine și minerale, are multiple beneficii pentru sănătate.

Antioxidant

Este plin de antioxidanți, acele molecule care ajută organismul să se ferească de stresul oxidativ, care este asociat cu inflamațiile cronice, slăbirea sistemului imunitar, bolile de inimă, diabetul și anumite tipuri de cancer.

Ajută digestia

Acest fruct conține un grup de enzime digestive, bromelinp, care poate ajuta în digestia cărnii. Bromelaina funcționează ca o protează, care descompune moleculele de proteine în elementele lor constitutive, cum ar fi aminoacizii și peptidele mici. În plus, ananasul este potrivit pentru cei cae suferă de insuficiență pancreatică, o condiție medicală în care pancreasul nu poate produce suficiente enzime digestive

”Ananasul are un beneficiu important când vorbim de partea digestivă, aduce un aport mare de enzime, conține bromelină, care este identică cu enzima noastră digestivă.

Astfel, după o masă copioasă, chiar și după un grătar de weekend putem mânca două-trei felii de ananas. Este printre puținele fructe care se poate introduce imediat după masa principală”, a spus medicul Alina Epure, la Antena 1. 

Reduce riscul de cancer

Cancerul este o boală cronică ce se caracterizează prin creșterea necontrolată a celulelor și de cele mai multe ori este asociată cu stresul oxidativ și inflamația cronică.

Mai multe studii notează că ananasul și compușii săi, inclusiv bromelaina, pot reduce riscul de cancer prin minimizarea stresului oxidativ și reducerea inflamației.

Unele studii arată că bromelaina poate ajuta, de asemenea, la tratarea cancerului care s-a dezvoltat deja, arată Healthline.

Poate stimula imunitatea

Ananasul este folosit în medicina tradițională de secole. Acesta conține o mare varietate de vitamine, minerale și enzime, cum ar fi bromelaina, care pot îmbunătăți în mod colectiv imunitatea și reduce inflamația.

Reduce simptomele artritei

Proprietățile antiinflamatoare ale bromelinei pot asigura ameliorarea durerii pentru cei care suferă de artrită inflamatorie. Un studiu a constatat că suplimentele de bromelaină sunt la fel de eficiente în ameliorarea osteoartritei în partea inferioară a spatelui ca și tratamentul obișnuit împotriva durerii.

Într-un alt studiu efectuat pe persoane cu osteoartrită, un supliment de enzime digestive care conține bromelaină a ajutat la ameliorarea durerii la fel de eficient ca și medicamentele obișnuite pentru artrită.

Grăbește recuperarea post-operatorie

Consumul de ananas poate reduce timpul necesar pentru recuperarea post-operatorie sau după o activitate fizică intensă.

Mai multe studii au arătat că bromelaina poate reduce inflamația, umflarea, vânătăile și durerea care apar adesea după intervenții chirurgicale, inclusiv intervenții dentare și cutanate. De asemenea, poate reduce markerii de inflamație, mai notează sursa citată.

Ușor de introdus în dietă

Acest fruct este foarte versatil, putând fi integrat cu ușurință oricărei mese, de la micul dejun la cină, de la consumat ca atare sau în anumite feluri de mâncare, inclusiv în pizza sau sandwich. În plus, zahărul din ananas nu este dăunător.

”Deoarece fructele conțin carbohidrați și zaharuri naturale, mulți oameni sunt îngrijorați de consumul prea multor fructe.

Dar este greu să mănânci prea multe fructe dacă le consumi în forma lor integrală, iar includerea ananasului în dieta ta este o modalitate excelentă de a stimula sănătatea generală”, spune Sarah Rueven, fondatoarea Rooted Wellness, potrivit EatThis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel