Migdalele întregi, fără coajă, sunt la fel de eficiente într-o dietă de slăbire ca și gustările pe bază de carbohidrați, potrivit unui studiu.
Participanții la studiu care au mâncat fie migdale, fie gustări bogate în carbohidrați au pierdut aceeași cantitate de greutate.
Cu toate acestea, migdalele pot oferi, de asemenea, unele beneficii cardiometabolice de protecție a inimii pe care gustările bogate în carbohidrați nu le oferă.
Vezi și: Creatina: ce este, la ce ajută și cum trebuie utilizată. Care e singurul efect negativ al creatinei
Un nou studiu de la Universitatea din Australia de Sud sugerează că o dietă de slăbire poate fi la fel de eficientă atunci când înlocuiți carbohidrații cu migdale.
Participanții la studiu au pierdut același procent din greutatea corporală, 9,3%, fie cu o dietă de slăbit cu migdale, fie cu gustări cu carbohidrați.
Vezi și: Ceaiul care desfundă arterele. Menține sănătatea inimii și previne accidentul vascular cerebral
În cadrul studiului, 106 persoane cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani s-au angajat într-o dietă de reducere a energiei de trei luni, care le-a redus aportul energetic/caloric cu 30%, urmată de un regim de menținere a greutății de șase luni. Toți prezentau supraponderabilitate sau obezitate la începutul studiului.
Pentru gustări, 68 de participanți au consumat 15% din energia lor sub formă de 30-50 de grame de migdale californiene întregi, nesărate, cu coajă - aproximativ 27 până la 45 de migdale. Cercetătorii se referă la această dietă ca fiind "dieta îmbogățită cu migdale" sau "AED".
Ceilalți 72 de indivizi au urmat o dietă fără nuci, în cadrul căreia au obținut 15% din calorii din gustări bogate în carbohidrați, cum ar fi batoane de cereale cu fructe coapte la cuptor și biscuiți din orez.
Atât la sfârșitul perioadei de trei luni de pierdere în greutate, cât și la sfârșitul perioadei de menținere, participanții au pierdut în greutate, obținând un procent mai mare de masă slabă la sfârșitul fazei de menținere.
La finalul celor două faze, ambele grupuri au prezentat îmbunătățiri cardiometabolice în ceea ce privește glucoza la post, insulina, tensiunea arterială, colesterolul total, colesterolul LDL, lipoproteinele cu densitate foarte scăzută și trigliceridele, cu o creștere a colesterolului HDL.
Autorii studiului au emis ipoteza că aceste îmbunătățiri sunt beneficii ale pierderii în greutate.
În plus, grupul care a luat gustări cu migdale a observat o îmbunătățire a concentrațiilor de subfracturi de lipoproteine.
Migdalele pot ajuta la scăderea colesterolului
"Lipoproteinele sunt particule alcătuite din grăsimi și proteine care călătoresc în sânge în tot corpul", a explicat primul autor, Dr. Sharayah Carter. Unele lipoproteine sunt dăunătoare pentru inima cuiva, în timp ce altele sunt protectoare pentru inimă.
"Reducerea lipoproteinelor dăunătoare odată cu pierderea în greutate în ambele grupuri a fost benefică și asociată cu reducerea riscului cardiometabolic", a spus ea.
Cu toate acestea, a adăugat ea, "reducerea mai mare a concentrației anumitor tipuri de lipoproteine - particule foarte mici bogate în trigliceride și particule mici de lipoproteine cu densitate scăzută - observată în grupul care a mâncat migdale este o veste bună".
Acestea sunt lipoproteine legate de dezvoltarea aterosclerozei și a bolilor cardiovasculare.
Teste de sânge pentru riscul cardiovascular
Dr. Carter a menționat că subfracțiunile lipoproteice nu sunt urmărite în cadrul unui test de sânge standard comandat de medic, deoarece acestea reprezintă o măsurătoare mai sensibilă și mai specifică a metabolismului lipidic și a riscului cardiovascular.
Cele două măsurători ale colesterolului comandate de obicei de medici sunt LDL - "colesterolul rău" - care înseamnă "lipoproteine cu densitate scăzută". HDL - "colesterolul bun" - este abrevierea pentru "lipoproteine cu densitate mare".
"Subfracțiile lipoproteice sunt frecvent măsurate în studiile de cercetare ca factor de risc emergent pentru MCV", a subliniat Dr. Carter.
Un medic poate evalua în continuare starea de sănătate a unui pacient înainte și după o dietă prin testarea tensiunii arteriale, a glicemiei în timpul postului pentru a evalua controlul glicemiei, a lipoproteinelor din sânge în timpul postului (colesterol total, HDL și LDL și nivelul trigliceridelor), a greutății corporale și a circumferinței taliei.
Comparând rezultatele analizei sângelui cu liniile directoare ale Fundației pentru Inimă privind riscul de boli cardiovasculare, medicul poate stabili dacă o dietă a adus beneficii profilului metabolic al pacienților sau dacă aceștia pot avea sindrom metabolic.
Migdalele și bolile de inimă
Migdalele, împreună cu alte nuci și semințe, pot contribui la îmbunătățirea nivelului de lipide, sau grăsimi, din sânge. Acest lucru poate fi benefic pentru sănătatea inimii.
Într-un studiu din 2014, oamenii de știință au descoperit că migdalele au crescut semnificativ nivelurile de antioxidanți din sânge, au redus tensiunea arterială și au îmbunătățit fluxul sanguin. Participanții au fost toți bărbați sănătoși, cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani, care au luat 50 g de migdale pe zi, timp de 4 săptămâni.
Cercetătorii cred că acest lucru se poate datora impactului antioxidant al flavonoidelor și prezenței vitaminei E, grăsimilor sănătoase și fibrelor, care ajută o persoană să se simtă sătulă.
Aceștia recomandă consumul unui pumn de migdale pe zi pentru a obține aceste beneficii.
Tensiunea arterială ridicată crește riscul de boli de inimă.
Migdale și vitamina E
Migdalele conțin niveluri relativ ridicate de vitamina E. Vitamina E conține antioxidanți, cum ar fi tocoferolul iar 28,4 de grame de migdale simple furnizează 7,27 miligrame (mg) de vitamina E, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din necesarul zilnic al unei persoane.
Vitamina E și alți antioxidanți ajută la prevenirea daunelor oxidative din organism. Aceste daune pot apărea atunci când se acumulează prea mulți radicali liberi.
Radicalii liberi rezultă din procesele naturale ale organismului și din stresul din mediul înconjurător. Organismul poate elimina mulți dintre ei, dar antioxidanții din alimentație ajută și ei la eliminarea lor. Nivelurile ridicate de radicali liberi pot provoca stres oxidativ, ceea ce duce la deteriorarea celulelor. Acest lucru poate duce la diverse boli și probleme de sănătate.
Oamenii de știință au legat, de asemenea, în mod provizoriu, un aport mai mare de vitamina E cu un risc mai mic de boală Alzheimer.
O analiză din 2016 notează că un antioxidant din vitamina E, alfa-tocoferolul, poate juca un rol în reducerea riscului de cancer. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru, deoarece constatările au fost în general contradictorii.
Alte beneficii de sănătate ale consumului de migdale
"Pentru persoanele care doresc să piardă în greutate, este posibil să aibă o dietă cu un nivel energetic mai scăzut și să poată include migdale." menționează Dr. Sharayah Carter
"Deși există unele asemănări cu toate nucile care conțin fibre, lignani și L-arginină care sunt cardioprotectoare, migdalele au mai multă vitamina E și mai puține calorii și grăsimi saturate per gram decât alte nuci", a subliniat dieteticianul cardiolog Michelle Routhenstein, care nu a fost implicată în studiu.
Studiul actual este cel mai amplu de până acum care demonstrează că oamenii pierd la fel de mult în greutate gustând migdale ca și gustările pe bază de carbohidrați, deși alte studii au ajuns la aceeași concluzie.
S-a constatat, de asemenea, că consumul de migdale este asociat în mod negativ cu grăsimea adipoasă, sau grăsimea corporală, care este puternic legată de un risc mai mare de boli cardiovasculare.
"Nucile sunt un aliment de bază în ghidurile dietetice australiene și sunt bogate în mai multe substanțe nutritive esențiale, iar gustarea migdalelor este o alternativă sănătoasă la gustările procesate", a remarcat Dr. Carter.
"Nu am nicio îngrijorare în legătură cu o astfel de dietă îmbogățită cu migdale, dar este important de menționat că multe dintre aceste obiective cardiometabolice și de pierdere în greutate au fost atinse datorită planului de dietă cu calorii controlate. Trebuie să evaluăm ce altceva mănâncă indivizii pentru a obține cu adevărat o sănătate cardiacă optimă." explică Michelle Routhenstein
Autorii notează că este posibil ca dimensiunea relativ mică a eșantionului studiului să nu fi fost suficientă pentru a expune diferențele mai subtile dintre grupuri.
De asemenea, ei notează că indicatorii cardiometabolici ai participanților s-au situat într-un interval sănătos de la începutul până la sfârșitul studiului. Ei sugerează că cercetările viitoare ar putea include persoane cu diabet de tip 2, sindrom metabolic sau boli cardiovasculare pentru a investiga efectele cardiometabolice mai mari ale dietelor de slăbire, inclusiv ale migdalelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.