De ce să iei vitamina D cu puțin unt sau ulei de măsline. Greșeala pe care ai făcut-o până acum

EXCLUSIV
Vitamina D - Foto: Freepik @jcomp
Vitamina D - Foto: Freepik @jcomp

Greșeala pe care ai făcut-o până acum când ai luat vitamina D. Vrei să te asiguri că organismul tău absoarbe toți nutrienții - trebuie să afli asta. Acest secret face diferența.

Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, imunitatea și buna funcționare a organismului. Modul în care iei vitamina D poate influența eficacitatea acesteia.

Administrarea corectă a vitaminei D oferă multiple beneficii pentru sănătate, atât la nivel fizic, cât și la nivelul stării generale.

Vitamina D ajută organismul să absoarbă și să utilizeze eficient calciul și fosforul, minerale esențiale pentru formarea și menținerea sănătății oaselor.

Foto: Freepik @Racool_studio

Un aport adecvat de vitamina D poate reduce riscul de osteoporoză și fracturi, în special la persoanele în vârstă.

Mai mult, vitamina D joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar. Studiile sugerează că administrarea corectă a vitaminei D poate ajuta la prevenirea infecțiilor respiratorii și a altor boli, inclusiv gripa sau răceala și ar putea reduce riscul de boli autoimune.

"Nu mai luați vitamina D, simplă, doar cu apă. Nu-și prea face efectul. Luați cu puțin unt, cu ceva gras, așa se absoarbe și are beneficii pentru corp. Luați vitamina D dimineața, în timp ce mâncați, cu o bucățică oricât de mică de grăsime... unt de exemplu, că pe acesta îl consumăm mai frecvent la micul dejun.

Luată simplă e ca și cum nu ai lua. Prea puțin simte organismul acea vitamina luată doar cu apă", ne-a spus un medic.

Ei bine, spusele medicului sunt confirmate de cercetările medicale care explică faptul că vitamina D este solubilă în grăsimi, deci se absoarbe mai bine dacă este luată cu alimente care conțin grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, avocado, nuci sau pește gras precum tonul sau somonul.

Deși vitamina D poate fi luată oricând, este recomandat să o iei dimineața, pentru că seara poate afecta calitatea somnului.

Un aport suficient de vitamina D este asociat cu un risc mai scăzut de hipertensiune arterială, inflamație și probleme cardiovasculare. Vitamina D ajută la reglarea tensiunii arteriale și a funcției vaselor de sânge.

De asemenea, vitamina D contribuie la menținerea unui echilibru glicemic sănătos, ajutând la reglarea nivelului de insulină. Studiile au arătat că un nivel adecvat  de vitamina D poate reduce riscul de apariție al diabetului de tip 2.

La copii, deficitul sever de vitamina D poate duce la rahitism, o boală care afectează dezvoltarea corectă a oaselor, provocând deformări și slăbiciune musculară. Administrarea corectă a vitaminei D previne această afecțiune.

Unele studii sugerează că un nivel adecvat de vitamina D poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon, sân și prostată, prin efectul său antiinflamator și prin reglarea creșterii celulelor.

Nu în ultimul rând, administrarea corectă a vitaminei D poate avea un impact asupra calității somnului, influențând pozitiv ritmul circadian și prevenind problemele legate de somn, cum ar fi insomniile.

Pentru a beneficia de efectele vitaminei D, este important să o iei în mod regulat. Unele persoane aleg doze zilnice, altele doze mai mari săptămânale, în funcție de recomandarea medicului.

Deficitul de vitamina D a fost asociată cu un risc crescut de depresie și tulburări de anxietate. Administrarea corectă poate ajuta la reglarea stării de spirit și poate contribui la prevenirea acestor afecțiuni.

Unele cercetări sugerează că vitamina D poate îmbunătăți funcția cognitivă.

Este important să te consulți cu un medic pentru a determina doza corectă, mai ales dacă ai un deficit de vitamina D. Doza zilnică recomandată variază în funcție de vârstă, greutate și nivelul de sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel