Se crede că acest extract a fost folosit pentru prima dată de civilizația Maya din America Centrală. A fost introdus în Europa de către cuceritorii spanioli în secolul al XVI-lea și a devenit rapid popular ca medicament pentru îmbunătățirea sănătății.
Pudra de cacao se obține prin zdrobirea boabelor de cacao și îndepărtarea grăsimii sau a untului de cacao.
Astăzi, cacaua este cea mai cunoscută pentru rolul său în producția de ciocolată. Cu toate acestea, cercetările moderne au dezvăluit că aceasta conține într-adevăr compuși importanți care pot avea efecte benefice asupra sănătății tale.
Vezi și: Zona de pe Pământ unde ne e cel mai greu să ne adaptăm. Cum să faci față diferențelor de fus orar
1. Bogată în polifenoli
Polifenolii sunt antioxidanți naturali care se găsesc în alimente precum fructele, legumele, ceaiul, ciocolata și vinul.
Aceștia au fost legați de numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației, o mai bună circulație a sângelui, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea nivelului de colesterol și de zahăr din sânge.
Cacao este una dintre cele mai bogate surse de polifenoli. Este deosebit de abundent în flavanoli, care au puternice efecte antioxidante și antiinflamatorii.
Cu toate acestea, procesarea și încălzirea poate face ca aceasta să-și piardă proprietățile benefice. De asemenea, este adesea tratată cu alcalin pentru a reduce gustul amărui, ceea ce duce la o scădere cu 60% a conținutului de flavanoli.
2. Poate reduce tensiunea arterială ridicată
Cacaua, atât sub formă de pudră, cât și sub formă de ciocolată neagră, poate fi capabilă să ajute la scăderea tensiunii arteriale .
Acest efect a fost observat pentru prima dată la populația insulară consumatoare de cacao din America Centrală, care avea o tensiune arterială mult mai scăzută decât rudele lor de pe continent care nu o consumau.
Se crede că flavanolii din cacao îmbunătățesc nivelul de oxid nitric din sânge, ceea ce poate spori funcția vaselor de sânge și reduce tensiunea arterială cu 2 mmHg.
În plus, efectul a fost mai mare la persoanele care aveau deja tensiune arterială ridicată decât la cele care nu o aveau și a fost ușor mai mare la persoanele mai tinere decât la cele mai în vârstă.
3. Poate reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral
Cacaua are și alte proprietăți care pot reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral și reduce colesterolul LDL "rău", având efect de subțiere a sângelui similar cu cel al aspirinei, scade rezistența la insulină și reduce inflamația.
Cacaua bogată în flavanoli îmbunătățește nivelul de oxid nitric din sânge, care relaxează și dilată arterele și vasele de sânge și îmbunătățește fluxul sanguin.
Aceste proprietăți au fost legate de un risc mai mic de atac de cord, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral (AVC) și de deces.
4. Polifenolii, luptă cu Alzheimer și Parkinson
Mai multe studii au constatat că polifenolii din cacao pot reduce riscul de boli neurodegenerative prin îmbunătățirea funcției creierului și a fluxului sanguin. Mai mult, au posibile efecte pozitive asupra bolilor neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.
Flavanolii pot traversa bariera hemato-encefalică și sunt implicați în căile biochimice care produc neuroni și molecule importante pentru funcționarea creierului tău.
În plus, flavanolii influențează producția de oxid nitric, care relaxează mușchii vaselor de sânge, îmbunătățind fluxul sanguin și alimentarea cu sânge a creierului tău, potrivit Healthline.
5. Poate îmbunătăți starea de spirit și simptomele depresiei
Cacaua poate, de asemenea, să îmbunătățească starea de spirit și simptomele depresiei, prin
Efectele pozitive asupra stării de spirit se pot datora flavanolilor din cacao, conversiei triptofanului în serotonină, stabilizator natural al dispoziției, conținutului său de cafeină sau pur și simplu plăcerii senzoriale de a mânca ciocolată.
6. Flavanolii pot ameliora simptomele diabetului de tip 2
Deși consumul exagerat de ciocolată nu este cu siguranță bun pentru controlul glicemiei, cacao are, de fapt, unele efecte antidiabetice.
Unele studii au arătat că un aport mai mare de flavanoli poate duce la un risc mai mic de diabet de tip 2.
În plus, o analiză prezintă ciocolata neagră drept un aliment bogat în flavanoli poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și controlul glicemiei și reduce inflamația la persoanele diabetice și non-diabetice.
7. Poate ajuta la controlul greutății
În mod oarecum paradoxal, consumul de cacao, chiar și sub formă de ciocolată, te poate ajuta să îți controlezi greutatea.
Se crede că aceasta poate ajuta prin reglarea utilizării energiei, prin reducerea apetitului și a inflamației și prin creșterea oxidării grăsimilor și a senzației de sațietate.
În general, se pare că produsele bogate în cacao pot fi utile pentru a obține o pierdere în greutate sau pentru a menține greutatea, dar sunt necesare studii suplimentare.
8. Poate proteja împotriva cancerului
Flavanolii din fructe, legume și alte alimente au atras un mare interes datorită proprietăților lor de protecție împotriva cancerului, a toxicității scăzute și a puținelor efecte secundare adverse.
Cacao are cea mai mare concentrație de flavanoli dintre toate alimentele în funcție de greutate și poate contribui în mod semnificativ la creșterea cantității acestora în dieta ta.
Studiile privind legătura dintre cacao și cancer sugerează că aceasta poate fi un antioxidant puternic și poate juca un rol în prevenirea cancerului. Cu toate acestea, sunt necesare mult mai multe cercetări.
9. Conținutul de teobromină și teofilină poate ajuta persoanele cu astm
Astmul este o boală inflamatorie cronică care provoacă obstrucția și inflamarea căilor respiratorii și poate pune în pericol viața.
Cacaua poate fi benefică pentru persoanele cu astm, deoarece conține compuși antiastmatici, cum ar fi teobromina și teofilina.
Teobromina este similară cofeinei și poate ajuta în cazul tusei persistente. Pudra de cacao are aproximativ 1,9 grame din acest compus la 100 de grame.
Teofilina ajută plămânii să se dilate, căile respiratorii să se relaxeze și scade inflamația. Totuși, chiar dacă acesta este un domeniu interesant de dezvoltare, este prea devreme pentru a spune cum poate fi utilizată cacao în tratarea astmului.
10. Ușor de inclus în dietă
Cantitatea exactă de cacao pe care ar trebui să o incluzi în dieta ta pentru a obține beneficii pentru sănătate nu este clară.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă 2,5 grame de pudră de cacao bogată în flavanoli sau 10 grame de ciocolată neagră cu un conținut ridicat de flavanoli care are cel puțin 200 mg de flavanoli pe zi pentru a obține beneficii pentru sănătatea inimii.
Cu toate acestea, acest număr a fost considerat prea mic de către alți cercetători, care susțin că sunt necesare cantități mai mari de flavanoli pentru a observa beneficiile.
În general, este important să selectezi surse care au un conținut ridicat de flavanoli - cu cât mai puțin procesate, cu atât mai bine. De asemenea, pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate, cel mai bine este să te bucuri de cacao în contextul unei diete echilibrate.
Este important să știi că ciocolata conține în mod natural plumb și cadmiu, astfel încât, cu cât ciocolata este mai închisă la culoare, cu atât este mai probabil să existe o concentrație mai mare a acestor metale grele.
Cacaua și ciocolata sunt bune dacă sunt savurate cu moderație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.