De ce să bei ceai de fenicul înainte de culcare. Cum se prepară, cine are contraindicații și la ce trebuie să fiți atenți

Sonia Baciu |
Data publicării:
de ce sa bei ceai de fenicul. FOTO: Freepik @Tati_Liberta
de ce sa bei ceai de fenicul. FOTO: Freepik @Tati_Liberta

Ceaiul de fenicul se poate bea ca atare sau îndulcit cu miere de albine. Are multiple beneficii, dar și câteva contraindicații. La ce trebuie să fiți atenți înainte de a-l consuma.

Feniculul (Foeniculum vulgare) este o plantă anuală, bianuală sau perenă, originară din bazinul Mării Mediteraneene, dar cultivată la scară largă în toată Europa, Asia, precum și în unele zone din Africa și America de Sud.

Planta a fost folosită încă din Antichitate, atât în scopuri medicinale, cât și drept condiment. Semințele (fructele) de fenicul sunt utilizate sub formă de ceai, tinctură sau ulei volatil.

Datorită uleiului volatil, feniculul are acțiune antiseptică și expectorantă, carminativă, spasmolitică, vermifugă și galactagogă, fiind indicată administrarea sa în tulburările de dispeptice, flatulență, spasme gastrointestinale moderate dureroase sau în afecțiuni ale căilor respiratorii superioare, potrivit lucrării Plantele medicinale de la A la Z.

De asemenea, feniculul este considerat de mult timp că întărește vederea, reglează hormonii, îmbunătățește digestia și ajută memoria.

Vezi și: Epicondilita laterală, cauze și tratament. Fătulescu: Se blochează cotul. Împiedică orice acțiune a mâinii

Ceaiul de fenicul, beneficii

Așa cum am menționat deja, feniculul poate fi consumat sub formă de ceai, acesta având mulți compuși cu proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene.

Ceaiul de fenicul se poate consuma ca atare, dar și îndulcit cu miere și cu adaos de lămâie, și are o multitudine de beneficii. Ceaiul de fenicul se prepară din semințele acestei plante (5-10 grame), puțin zdrobite pentru a se elibera uleiul volatil, iar peste ele turnată apă fierbinte. Se lasă la infuzat pentru 5-10 minute.

Ajută în lupta cu infecțiile

Ceaiul de fenicul este un agent antimicrobian și antiviral, potrivit unui studiu citat de Healthline. Astfel, dacă simțiți că dați urme de răceală, consumați ceai de fenicul care vă ajută în în lupta împotriva agenților patogeni care vă atacă sistemul imunitar.

Ajută în combaterea insomniei

O ceașcă de ceai cald de fenicul, băut seara, vă ajută să vă relaxați musculatura, inclusiv mușchii digestivi. În medicina tradițională, feniculul era folosit ca remediu în combaterea insomniei.

Ajută în producția de lapte matern

Acest ceai este recomandat femeilor care alăptează, deoarece prin acțiunea sa galactagogă stimulează producția, ar și calitatea laptelui matern.

Unii susțin că beneficiul feniculului nu a fost dovedit definitiv în acest caz.

Dar dovezile anecdotice și chiar și o parte din literatura medicală sunt de acord că feniculul poate oferi acest beneficiu.

Susține digestia

În cazul în care prezentați probleme la nivelul stomacului, precum flatulență sau diaree, ceaiul de fenicul vă poate veni în ajutor. O cană de ceai cald calmează digestia, iar feniculul este cunoscut pentru proprietățile sale digestive.

Aport de antioxidanți

Ceaiul de fenicul conține antioxidanți, care ajută organismul în lupta pentru a încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă.

Aportul de antioxidanți pe care îl aduce acest ceai ajută funcțiile hepatice și renale, precum și producerea de celule noi și chiar reduce semnele de îmbătrânire cauzate de stresul oxidativ.

Împrospătează respirația

Ceaiul de fenicul este potrivit pentru a vă reîmprospăta respirația, iar acest lucru vine ca urmare a proprietăților antibacteriene pe care le are feniculul.

O cană de ceai consumat seara, înainte de culcare, sau chiar la trezire va aduce un aer proaspăt respirației.

Poate ameliora constipația

Ceaiul de fenicul îți relaxează mușchii digestivi, ceea ce ar putea fi exact ceea ce ai nevoie dacă te lupți cu mișcările regulate ale intestinului.

Consumul unui ceai de fenicul va ajuta la curățarea organismului și la deplasarea toxinelor prin sistem.

Ceaiul de fenicul, contraindicații și precauții

În doze mari, fructele de fenicul pot produce crize epileptiforme, cu halucinații și apoi somnolență, printr-o acțiune excitantă asupra sistemului nervos central.

Totodată, produsele pe bază de fenicul nu se folosesc la pacienții cu ulcer duodenal și gastric, în enterocolite acute și cronice sau în sarcină, se arată în lucrarea Plantele medicinale de la A la Z.

De altfel, există controverse cu privite la administrarea feniculului pentru a calma colicile sugarului. Estragolele, care se găsesc în fenicul, ar putea să nu fie sigure pentru bebeluși sau orice persoană atunci când sunt expuse la ele în cantități mari.

În ceea ce privește precauțiile legate de consumul de ceai de fenicul sau de orice alt produs pe bază de fenicul, trebuie menționat că în cazul în care sunteți alergic la morcovi sau la alte plante din această familie, din care face parte și feniculul, inclusiv țelina sau arpagicul, să evitați să beți ceai de fenicul.

De asemenea, dacă luați medicamente anticoagulante sau aveți o tulburare de sângerare, ar fi bine să fiți prudent când beți ceai de fenicul, notează Healthline.

Vezi și: Leguma care ne reduce stresul oxidativ și previne apariția cancerelor. Hâncu: Putem să o mâncăm și crudă, și fiartă. Este gustoasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel