De ce să bați din degete. Tehnica banală care te scapă de o mare problemă în numai 10 minute

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce sa bati din degete - FOTO: Freepik
de ce sa bati din degete - FOTO: Freepik

De ce să bați din degete. Ce efect are această tehnică asupra sănătății tale. Cu toții am bătut, cel puțin o dată, cu degetele în masă, fie de nerăbdare, fie pur și simplu ca gest reflex. Dar această tehnică te scapă de o mare problemă.

De ce să bați din degete. Tehnica de bătut cu degetele poate reduce anxietatea ”în câteva minute”, conform cercetătorilor. Cercetătorii au efectuat un studiu cu 22 de voluntari și au descoperit că o simplă tehnică de bătut cu degetele inspirată de Medicina Tradițională Chineză poate fi eficientă în tratarea anxietății. O tehnică revoluționară de bătut cu degetele poate ușura anxietatea în doar 10 minute, potrivit unui nou studiu.

Anxietatea, conectată de mai multe afecțiuni

Anxietatea este o senzație de neliniște, precum îngrijorare sau frică, care poate fi ușoară sau severă. Este principalul simptom al mai multor afecțiuni, inclusiv fobii, tulburare de panică, tulburare de stres post-traumatic (TSPT) și tulburare de anxietate socială (fobie socială).

Toată lumea experimentează sentimente de anxietate la un moment dat în viața lor - de exemplu, înainte de a susține un examen sau de a avea o interviu de angajare. Cu toate acestea, unele persoane găsesc dificil să-și controleze îngrijorările și se adresează terapiei pentru a le depăși, mai ales atunci când acestea încep să interfereze cu viața lor de zi cu zi.

Vezi și: Vitaminele care nu trebuie să le lipsească persoanelor de peste 50 de ani. Medic: Sunt cele mai importante

Dar un studiu publicat în revista ”Explore” a conturat acum o tehnică simplă care pare să funcționeze în doar 10 minute. Implică folosirea vârfurilor degetelor arătător și mijlociu pentru a bate în anumite puncte ale corpului - inclusiv bărbie, claviculă, partea de sus a capului și sprâncene. Aceste puncte, numite ”meridiane”, sunt zone în care practicienii Medicinei Tradiționale Chineze cred că curge energia, potrivit Mirror.

Metoda s-a dovedit eficientă atunci când a fost combinată cu exerciții de refocalizare mentală, alcătuind o strategie cunoscută sub numele de Tehnici de Libertate Emoțională (EFT). Studiul a recrutat 22 de voluntari de la o universitate din sudul Texasului, și fiecăruia dintre ei i s-a asignat drept prim tratament relaxarea respirației sau EFT.

Jumătate dintre participanți au primit mai întâi tratamentul de relaxare a respirației, urmat de tratamentul de relaxare a respirației, iar cealaltă jumătate a fost desemnată să primească mai întâi tehnica de libertate emoțională urmată de respirație, a spus autorul studiului. Intervenția pentru anxietate s-a concentrat pe stimulul specific de fobie identificat de către participant, au explicat cercetătorii.

Vezi și: Mihaela Bilic, truc pentru a scăpa de constipație: Reglează digestia și favorizează tranzitul intestinal

Ce s-a întâmplat când s-a folosit tehnica de libertate emoțională

Cei care au folosit mai întâi tehnica de libertate emoțională au arătat o reducere semnificativă a anxietății legate de fobie și au avut mai multă ușurință în abordarea obiectului fricii lor, cum ar fi șerpii, întunericul sau gândacii. Grupul care a început cu respirația profundă a arătat, de asemenea, o reducere a anxietății, dar nu atât de semnificativă ca în celălalt grup.

Ce sunt fobiile

O fobie specifică este descrisă ca o frică intensă și irațională față de ceva care prezintă puțin sau deloc pericol real. Spre deosebire de anxietatea scurtă pe care o puteți simți atunci când susțineți un discurs sau faceți un test, fobiile specifice sunt de lungă durată. Fără tratament, fobiile specifice tind să dureze toată viața.

Fobiile pot provoca reacții puternice fizice, mentale și emoționale. Ele pot afecta, de asemenea, modul în care acționați la locul de muncă sau la școală, sau în situațiile sociale. Atunci când cineva experimentează anxietate, sistemul lor nervos simpatic este activat și corpul intră în modul ”luptă sau fugă”.

Idea din spatele tehnica de libertate emoțională este că activează sistemul nervos parasimpatic, porțiunea sistemului nervos care restabilește starea de calm și relaxare. În timp ce participau la studiu, participanții foloseau vârfurile degetelor arătător și mijlociu pentru a bate opt puncte specifice de pe corp în timp ce repetau o declarație de afirmare.

Vezi și: Durerile banale, simptomele unui cancer mortal. Este cel mai agresiv și parșiv cancer. Nu dă semne clare decât când s-a răspândit în tot corpul

Voluntarii au continuat să repete același proces pe celelalte șapte părți ale corpului, reluând o frază de rememorare, de exemplu, ”această frică de înălțimi”. Cele opt părți atinse au fost: începutul oricarei sprâncene, colțul exterior al ochiului, aproximativ o țoll sub fiecare ochi, sub nas în centru buzei superioare, între buza inferioară și bărbie, chiar sub capătul claviculei lângă stern și aproximativ patru țoli sub centru în oricare axilă.

Cercetătorii i-au pus și în situații în care să-și confrunte temerile îndeaproape, de exemplu, cineva cu o fobie de șerpi a efectuat exercițiul în apropierea unui spațiu de cercetare a șerpilor. În timpul pandemiei de coronavirus, un alt studiu a descoperit că tehnicile de libertate emoțională au avut un impact pozitiv asupra sănătății mentale, nivelurilor de stres și anxietății la asistente medicale. 

Serviciul Național de Sănătate (NHS) spune că există lucruri pe care le poți face singur pentru a ajuta la reducerea anxietății, cum ar fi să faci exerciții în mod regulat, să ai grijă de sănătatea ta fizică, să renunți la fumat și să te înscrii la un curs de auto-ajutor. Dar atunci când nivelurile tale de anxietate sunt prea ridicate și nu poți face față de una singur, ar trebui să cauți sfat medical și ți se poate prescrie terapie prin vorbire sau medicamente, cum ar fi antidepresivele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel