De ce să alegi casa de bătrâni și de ce România judecă negativ acest loc. Prada: La noi este o barieră financiară care nu e atât de mare pe cât credem. Sunt pe mai multe niveluri de îngrijire

EXCLUSIV
De ce să alegi casa de bătrâni - Foto: Freepick
De ce să alegi casa de bătrâni - Foto: Freepick

De ce să alegi o casă de bătrâni. Care sunt avantajele pe care le oferă o casă de bătrâni și de ce doar România are o părere negativă despre aceste locuri.

În Occident sunt mulți vârstnici care aleg casa de bătrâni, în timp ce în România această alegere are o conotație negativă, pe lângă faptul că mulți sunt limitați de situația materială.

"Din păcate la noi se merge pe judecata negativă, judecată pe jumătate adevărată, pe jumătate nu.

Unele instituții acest tip nu sunt la nivelul la care ar trebui, altele sunt de foarte bună calitate chiar la noi în țară.

Să știți că există și instituții de stat care sunt, e adevărat, nu sunt foarte multe, dar care sunt accesibile în ceea ce privește costul", a declarat prof. dr. Gabriel Ioan Prada, director medical al Institutului "Ana Aslan" și șeful disciplinei de geriatrie gerontologie de la Universitatea "Carol Davila", în exclusivitate pentru DC Medical. 

Care sunt beneficiile casei de bătrâni

Ei bine, planificarea în avans este dificilă, deoarece nu știi niciodată cum se pot schimba nevoile tale. Primul pas este să vă gândiți la tipurile de ajutor pe care le-ați putea dori în viitorul apropiat. Poate că locuiți singur, deci nu există nimeni care să fie disponibil să vă ajute. Poate că nu aveți nevoie de ajutor în acest moment, dar locuiți cu un soț sau un membru al familiei care are nevoie. Fiecare persoană are o situație diferită.

"Contează foarte mult și cu cine interacționează și cine coordonează activitatea în aceste instituții.

E adevărat că la noi există această barieră financiară, dar nu este atât de mare pe cât o percepem în momentul actual, pentru că sunt foarte mulți copii care sunt plecați din țară și pot să-și ajute material părinții, ca să poată să stea în astfel de instituții.

Și la noi a început să se aplice acest sistem, chiar dacă nu au niște boli severe ca să le creeze dizabilități, imposibilitatea de a se deplasa, vârstnicii pot să trăiască într-o astfel de instituție, unde avantajul este că sunt tot timpul supravegheați de un personal calificat, li se asigură mesele pe zi, trei mese pe zi cel puțin.

Li se asigură independență. Adică dacă vor să efectueze niște plimbări sau să meargă la cumpărături, adică să-și cumpere alte lucruri decât cele obișnuite, li se permite acest lucru, se organizează, sunt însoțiți.

Deci acele instituții sunt pe mai multe niveluri de îngrijire.

Ele sunt adaptate capacității funcționale a fiecărei persoane în vârstă și atunci există într-adevăr și unele insituții unde sunt îngrijiți complet, adică să sunt aproape imobilizați la pat unii, dar nu toate sunt de acest tip.

Uneori se alcătuiesc niște mici comunități în care se pot vizita sau își pot muta o mobilă de acasă în încăperea unde stau.

Și la noi în țară se întâmplă în unele zone chestiunea aceasta, astfel încât să își creeze ambianța familia aceea cu care erau obișnuiți. E foaarte important inclusiv pentru persoanele care au tulburări cognitive.

Pe de altă parte, astfel de instituții nu-i lasă să stea în pat toată ziua, sunt duși la activități în timpul zilei, mai ies la excursii,

Este foarte important acest lucru și să știți că am întâlnit și la noi în țară persoane în vârstă care au căutat astfel de instituții și până au văzut mai multe, până și-au ales instituția care li s-a părut potrivită lor. Deci există această tendință și la noi", a conchis medicul Gabriel Ioan Prada.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel