Un nutriționist explică modul în care sistemul imunitar și emoțiile se influențează reciproc.
„Schimbarea stărilor de spirit și a emoțiilor fac parte din viață. Întotdeauna le spun oamenilor care se confruntă cu sănătatea ta emoțională și spirituală este la fel de importantă ca și sănătatea ta fizică. Se luptă cu corpul și mintea.” spune Pooja Banga, director și nutriționist la Cultivating Health
Dacă te-ai îmbolnăvit vreodată după un eveniment stresant, nu a fost doar o coincidență. Creierul și sistemul imunitar sunt în comunicare constantă unul cu celălalt, ceea ce înseamnă că tulburările psihologice pot duce la simptome fizice.
Deși stresul singur nu vă poate face să vă răciți, gripa sau virusul vă poate afecta sistemul imunitar în două moduri.
Cum e influențat sistemul iminitar de stres
În primul rând prin crearea unei inflamații cronice care dăunează țesuturilor și, în al doilea rând, prin suprimarea celulelor imune necesare pentru a lupta împotriva infecției. Reacțiile chimice cauzate de condițiile stresante au ca rezultat un nivel mare de hormoni de stres care sunt pompați în jurul corpului. Deși acești hormoni sunt utili în situații acute, capacitatea lor de a interfera cu sistemul imunitar poate duce la inflamație, scăderea numărului de celule albe din sânge și o susceptibilitate mai mare la infecții și leziuni tisulare.
Expunerea prelungită la acest stres determină niveluri ridicate ale hormonului stresului, cunoscut sub numele de cortizol. În mod normal, cortizolul este necesar pentru a reduce inflamația din organism. Acesta este un lucru bun, dar nu pe termen lung.
Pe perioade lungi de timp, eforturile organismului de a reduce inflamația au ca rezultat suprimarea sistemului imunitar.
Stresul cronic determină o creștere a nivelului de cortizol, dar în timp devine destul de puțin eficient în tratarea inflamației. Celulele imunitare devin insensibile la cortizol, ceea ce permite sistemului imunitar să se deregleze și să permită inflamației să se dezvolte. Această inflamație neclintită slăbește apărarea organismului, crescând susceptibilitatea la gripă, răceală, boli cronice și chiar alergii alimentare. Stresul cronic poate reduce capacitatea sistemului nostru imunitar de a lupta împotriva antigenilor, invadatorii dăunători care ne pot îmbolnăvi. Când ești stresat, adică în modul de „luptă sau de fugi”, cortizolul pe care îl produce corpul funcționează și pentru a pregăti corpul să fugă de amenințarea cu care crede că te confrunți.
Pentru a face acest lucru, suprimă sistemului imunitar accesul la cantități de proteine necesare pentru semnalizarea altor celule imunitare. Acest lucru are ca rezultat o cantitate redusă de celule imunitare cunoscute sub numele de limfocite. Limfocitele lucrează pentru a se reorganiza și a răspunde la invadatorii dăunători și pentru a ucide antigenele care pot provoca boli.
Cu mai puține limfocite, organismul are un risc crescut de infecție și boală. În cele din urmă, sistemul imunitar este slăbit, ceea ce duce nu numai la creșterea infecțiilor, ci și la probleme de sănătate precum dureri de cap, diabet, boli cardiovasculare, astm și ulcer gastric. Așadar, asigurați-vă că acordați timp pentru a vă permite să vă relaxați din situațiile stresante. În timp, stresul se poate acumula, iar acel stres cronic poate face ravagii sistemului imunitar și poate înrăutăți situația! Deci, evitați stresul cronic și încercați să fiți fericit.
Vă puteți controla și reduce stresul prin meditație, vizionarea filmelor preferate, vorbind cu cineva, scriind jurnale etc.
Este ok să ai o dispoziție proastă, dar nu o lăsa să-ți controleze mintea mult timp!
Află mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.