De ce roșim. Semnul psihologic pe care îl transmite creierul către față

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce rosim - FOTO: Freepik
de ce rosim - FOTO: Freepik

De ce roșim? Ce semnal transmite creierul către față și de ce unii oameni sunt mai predispuși la a prinde bujori în obraji în anumite momente tensionate.

De ce roșim? Bujorii în obraji pot fi un semn de timiditate. Dar, de ce unii oameni roșesc atât de ușor.Bujorii în obraji nu apar doar de la frig, ci și atunci când suntem emoționați. Te-ai simțit vreodată stânjenit și ai încercat să salvezi situația, dar ai simțit că obrajii încep să se încălzească și să se înroșească? Și atunci roșești mai mult pentru că ești și mai jenat că roșești? Dacă ești predispus la acest sentiment, s-ar putea să te întrebi de ce se întâmplă atât de ușor pentru tine și aparent nu pentru alții.

De ce roșim

Roșirea este un răspuns automat comun al sistemului nervos de luptă sau zbor la persoanele care suferă de anxietate, spune dr. Tracy Dennis-Tiwary, profesor de psihologie.

Se pare că această reacție de colorare a obrazului este un răspuns uman universal la atenția socială. Toată lumea o face, unii mai mult decât alții. Factorii declanșatori comuni includ întâlnirea cu cineva important, primirea unui compliment și atunci când se confruntă cu o emoție puternică într-o situație socială. Se pare că bărbații nu roșesc la fel de ușor precum femeile.

Apare atunci când hormonul adrenalină este eliberat, ceea ce face ca vasele de sânge să se extindă pentru a crește fluxul sanguin și circulația oxigenului. Acest lucru înseamnă că mai multe celule roșii din sânge călătoresc la suprafața pielii, oferindu-vă acea culoare roșie.

Răspunsurile sunt aceleași din punct de vedere fiziologic, dar senzația de paloarea este în general asociată cu exercițiile fizice și creșterea temperaturii corpului, în timp ce roșirea este asociată cu emoțiile noastre, a declarat profesorul de psihologie peter Drummond, doctor în psihologie la Universitatea Murdoch.

Vezi și: Long-COVID, decese. Aproape 40% din pacienți au murit la 6 luni de la infectare. Ce tip de tratament a dus la agravarea bolii

În timp ce roșirea poate fi o supărare pentru unii, există un motiv evolutiv pentru aceasta, notează Live Strong.

Înroșirea obrajilor servește ca un semnal care îți comunică dorința de a rămâne cu o imagine și totodată înroșirea obrajilor înseamnă că îți pasă de opiniile celorlalți despre tine, spune Milica Nikolić, doctor în științe sociale și comportamentale la Universitatea din Amsterdam. Când este în joc statutul nostru social, roșim ca o modalitate de a ne cere scuze.

"Oamenii anxioși din punct de vedere social roșesc mai ușor pentru că sunt mai preocupați de modul în care arată în ochii altora", spune Nikolić.

Roșirea obrajilor este ceva de care nu ar trebui să-ți fie rușine sau să-ți faci griji. Dar, dacă simți că se întâmplă des, iată câteva cauze potențiale la care trebuie să te uiți, plus strategii pentru a le aborda.

Esti mai mult conștient de sine

Dacă vă întâlniți cu cineva pentru prima dată, mergeți la un interviu de angajare, susțineți o prezentare sau vă confruntați cu o situație în care vă puteți simți examinat sau privit, acest lucru vă poate face să roșiți.

"Cred că acest lucru este legat de cât de sensibili suntem la opiniile altora despre noi. Deci, oameni care sunt, de exemplu, foarte nerăbdători și preocupați de modul în care alți oameni le vor evalua, și cred, "Ce cred ei despre mine? Ce vor spune despre mine? Apoi, de asemenea, ei roșesc mai ușor", spune Nikolić.

Vezi și: Cătina cu miere, aliat împotriva răcelilor. Cum se prepară leacul

Pielea ta este mai deschisă

Culoarea roșie este mai vizibilă pentru persoanele care au un ten mai deschis la culoare în comparație cu un ten mai închis la culoare, spune Drummond.

Ai mai mult estrogen

Niveluri mai ridicate de estrogen ar putea fi motivul pentru obrajii roz.

"Înroșirea obrajilor va fi adesea mai puternică la femei decât la bărbați. Acest lucru poate fi legat de hormonii ciclului menstrual", spune Drummond.

Vezi și: Kit de diagnosticare a bolii Alzheimer, aprobat spre vânzare. Boala afectează 60-70% dintre cei cu demență

Ce trebuie să faceți dacă roșiți cu ușurință

Roșirea obrajilor este complet comună și un răspuns instinctual la un mediu incomod.

"Nu poți opri procesul fiziologic într-un mod simplu", spune Drummond.

Dar pregătirea pentru anumite situații în prealabil cu tehnici precum practicile de mindfulness pot ajuta, spune Nikolić, citând cercetarea ei din mai 2020 în rapoartele actuale de psihiatrie.

"Gestionarea anxietăților înainte și în timpul unui eveniment provocator de anxietate, cum ar fi relaxarea și tehnicile de respirație care reduc excitarea fiziologică, poate ajuta", adaugă Dennis-Tiwary.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel