De ce pacienții spitalelor mici sunt trimiși în marile centre. Adrian Pană: Se supracodifică un diagnostic pentru a primi o sumă de bani. Mimăm o întreagă patologie

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
de ce pacientii spitalelor mici sunt trimisi in marile centre - FOTO: Freepik@DC Studio
de ce pacientii spitalelor mici sunt trimisi in marile centre - FOTO: Freepik@DC Studio

De ce pacienții spitalelor mici sunt trimiși în marile centre universitare. De ce este acesta un fenomen frecvent întâlnit.

De ce pacienții spitalelor mici sunt trimiși în marile centre universitare. Care sunt motivele pentru care pacienții nu pot fi tratați în spitalele locale, dincolo de lipsa aparaturii medicale performante. 

Dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, a vorbit, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii ”Dezbateri în sănătate” despre fenomenul spitalelor mici, despre costurile spitalizării în ambulator și despre sumele pe care spitalul le primea pentru internările de o zi.

”Medicii din spitalele mai mici trimiteau pacienții în zilele de weekend, când aveau o mică nelămurire, îi urcau în ambulanță, la București sau la Iași sau în marile centre universitare. Deci era și în interiorul spitalelor o debalansare, în sensul că erau asediate spitalele universitare, spitalele mari și acolo sunt și cele mai scumpe servicii”, a spus jurnalistul Val Vâlcu, realizatorul emisiunii ”Dezbateri în sănătate”.

Vezi și: Sfaturi de menținere a sănătății mintale. Cum să gestionezi stresul și fricile din viața ta

Care era motivul pentru care spitalele mici nu puteau asigura diverse specialități

”Perioada 2010-2014 a fost o perioadă în care spitalele au fost reașezate cumva pe diferite criterii de competență. În principal criteriul major folosit era dacă puteai să asiguri urgența sau nu pentru diferite specialități. Așa că spitalele mici au devenit pe de-o parte înfometate de bani, pentru că trebuiau să își plătească personalul, dar nu puteau să ofere servicii.

Fenomenul pe care îl întâlnim în spitalele mici este internarea evitabilă, în care se supracodifică un diagnostic pentru a primi o sumă de bani, mai mare decât e targetată. În apărarea lor, spitalele spun că tarifele nu au fost actualizate din 2005. E un lucru adevărat. Nu avem tarife actualizate, dar asta nu înseamnă că trebuie să mimăm o întreagă patologie care nu este așa cum scrie pe hârtie, pentru a obține mai mulți bani și să ne putem rezolva problemele. 

Vezi și: Ce este sindromul de tunel carpian. Cum se tratează și ce poți face să protejezi nervul median

După 2014 au apărut foarte multe servicii de spitalizare de zi. Spitalizarea de zi este un serviciu de ambulatoriu, pentru că tot ceea ce nu stă peste noapte în spital, este considerat ambulatoriu. Dar este considerată ca finanțare spitalizării, sectorului de spital. Foarte multe din consultațiile din ambulatoriu au fost transformate în spitalizări de zi. Erau foarte profitabile pentru spitale, pentru că un consult în Ambulatoriu este 33 de lei, 40 de lei pentru specialitățile chirurgicale (în perioada 2014-2020). 

O spitalizare de zi pornea de la 270 de lei. La o secție chirurgicală pornea de la 700 de lei. Dacă erai manager de spital, ce ai fi ales. Așa am făcut că am ajuns în 2020 cu o suficient de mică implementare a strategiei anterioare”, a spus dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătătate.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel