De ce nu vor medicii la spitalele mici. Achimaș-Cadariu: Nu vrea niciun oncolog să meargă la Vaslui, nu îl poți lega cu forța. În schimb, absolvenții caută soluții peste hotare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
medici - Foto: Freepik @DrazenZigic
medici - Foto: Freepik @DrazenZigic

Spitalele mici duc lipsă de medici. În toate localitățile mici există o criză de personal. Asta în timp ce absolvenții facultăților de Medicină își caută de lucru peste hotare.

Spitalele mici se confruntă cu o lipsă acută de medici. Sunt diferite specializări unde nu există linii de gardă asigurate din cauza lipsei medicilor. Sunt mai multe motive care duc la această penurie de medici. 

Jurnalistul Val Vâlcu și dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, au discutat la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate despre această problemă cu care se confruntă spitalele mici din întreaga țară.

De ce aleg medicii spitalele mari?

Mihai Leu, cancer. Dialogul uimitor cu Irinel Popescu: I-am zis "am o problemă". A tăcut, după care mi-a zis: Domnule Mihai, indiferent ce aveți, eu vă fac bine!

Ei bine, motivele sunt multiple. Medicii aleg spitalele mari datorită resurselor superioare, oportunităților de specializare și cercetare, diversității cazurilor clinice, și posibilităților de dezvoltare profesională și academică pe care le oferă aceste instituții.

"Dacă am dezvolta spitale în centrele unde studenții, viitori medici, își doresc să rămână. Nu există oncolog la Vaslui. Păi dacă nu dorește niciun oncolog să meargă la Vaslui, nu îl poți lega acolo să stea cu forța. În schimb, absolvenții universităților de medicină își caută soluții peste hotare. 

Investim în formarea lor și apoi îi exportăm. Nu e nimic rău în asta.

"Toți spun: cancer egal moarte. E total greșit!" Patriciu Achimaș-Cadariu: Cum tratează țările din Vest pacienții? Au supraviețuiri fantastice! Nu trebuie să reinventăm roata

E libera circulație a persoanelor, dar mă întreb oare mulți dintre ei nu ar rămâne în centrele universitare mari dacă s-ar dezvolta infrastructura performantă și să aibă și un context socio-cultural unde să își dorească să rămână", a subliniat dr. Patriciu Achimaș Cadariu, medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, în exclusivitate la DC MEDICAL, în emisiunea "Dezbateri în Sănătate".

1. spitalele ... (de-ce-nu-vin-medicii-in-spitalele-mici-_32986000.jpg)

 FOTO: Freepik @DCStudio

Spitalele mari, în special cele universitare sau cele de nivel terțiar, sunt adesea echipate cu tehnologie avansată și au resurse financiare mai mari. Asta înseamnă că medicii au acces la echipamente mai bune pentru diagnostic și tratament, ceea ce le permite să ofere îngrijiri de o calitate mai înaltă pacienților lor.

Mai mult, spitalele mari oferă adesea o gamă mai largă de servicii și specialități. Acest lucru permite medicilor să lucreze în domenii de nișă și să-și dezvolte competențe specifice, lucru mai puțin posibil în spitalele mai mici.

Multe spitale mari sunt centre de cercetare și inovație în domeniul medical. Medicii care lucrează în aceste medii au oportunitatea de a participa la studii clinice, cercetări și dezvoltări de noi tratamente și tehnologii.

Neglijență și lipsuri în spitale. Achimaş-Cadariu: E mai ușor să ții o flotă de elicoptere decât un spital inutil. E o greșeală! Nu evaluăm performanța medicală. Hai să-i evaluăm

În spitalele mari, medicii se confruntă cu o gamă mai largă de afecțiuni și cazuri complexe, ceea ce le oferă o experiență clinică valoroasă.

Lucrul într-un spital mare adesea înseamnă colaborarea cu o varietate de specialiști și profesioniști din domeniul sănătății, ceea ce permite dezvoltarea de rețele profesionale și schimbul de cunoștințe.

Nu în ultimul rând, spitalele mari sunt adesea bine cunoscute și respectate în domeniul medical, iar munca în astfel de instituții poate valora mult la prestigiul și recunoașterea profesională a medicului.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel