De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă

pahar de vin - Foto: Freepik @KamranAydinov
pahar de vin - Foto: Freepik @KamranAydinov

Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.

Când vine vorba despre eticheta vinului, cei mai mulți se concentrează pe soi, gust sau asocierea corectă cu mâncarea. Însă un detaliu aparent banal este adesea ignorat: modul în care ții paharul de vin.

Probabil ai văzut persoane care apucă paharul direct de cupă - adică partea rotundă în care se află vinul, în loc să-l țină de picior. Deși pare o alegere inofensivă sau relaxată, acest obicei afectează nu doar experiența gustativă, ci și sănătatea ta.

Cum se ține corect paharul de vin. De ce nu ar trebui să ții niciodată un pahar de vin de cupă

1. Temperatura și gustul vinului - de ce strici vinul dacă ții cupa

Vinul este extrem de sensibil la temperatură, iar forma paharului a fost creată intenționat pentru a proteja aroma. Ținând paharul de cupă, căldura corpului tău se transferă direct în vin, modificându-i temperatura optimă de servire în doar câteva minute.

Potrivit Wine & Spirit Education Trust (WSET), temperatura corectă este esențială pentru o degustare corectă. De exemplu:

- Vinurile albe se servesc ideal între 7–13°C

- Vinurile roșii între 15–18°C

Dacă ții paharul de cupă, vinul se poate încălzi cu 2 - 5°C rapid, ceea ce duce la pierderea acidității, exagerarea gustului de alcool și diminuarea aromelor fine.

2. Igiena - o zonă ascunsă de contaminare

Mai mult decât o greșeală legată de gust, ținerea paharului de cupă aduce și un risc real de igienă, mai ales în spații publice sau restaurante. Atingând cupa, intri în contact direct cu zona pe care buzele tale o vor atinge ulterior.

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), mâinile sunt principala cale prin care se transmit virusuri și bacterii, inclusiv:

- Norovirus

- Salmonella

- Virusul gripal

Contaminarea apare ușor dacă atingi fața, gura sau nasul, apoi ții cupa paharului. În restaurante, dacă paharul nu este înlocuit și doar este reumplut, bacteriile de pe mâini pot ajunge direct în băutură, potrivit CDC.

Mai mult, un studiu publicat în Journal of Hospital Infection a arătat că virusuri precum SARS-CoV-2 (COVID-19) pot supraviețui pe suprafețe din sticlă până la 28 de zile, în anumite condiții.

Ce transmite modul în care ții paharul

Dincolo de aspectele de sănătate, există și o componentă de etichetă. Somelierii și profesioniștii din domeniul vinului sunt instruiți să țină paharul exclusiv de picior.

Ținerea cupei poate fi percepută ca un gest lipsit de rafinament, mai ales în contexte profesionale sau la evenimente formale.

Cum să ții corect un pahar de vin

- Ține paharul de picior sau de bază, nu de cupă.

- Agită vinul ușor din bază, pentru a elibera aromele fără să atingi zona de băut.

- Folosește o batistă sau șervețel dacă ești într-un mediu social, pentru a evita atingerea directă cu mâna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel