De ce nu trebuie curățate urechile cu bețișoare

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce nu trebuie. FOTO Freepik @ jcomp
de ce nu trebuie. FOTO Freepik @ jcomp

De ce nu trebuie curățate urechile cu bețișoare și care este beneficiul pe care îl oferă ceara.

Venirea verii este considerată pentru mulți părinți momentul în care se calmează virozele de peste iarnă, însă apar alte afecțiunii, unele fiind date tocmai de folosirea nepotrivită a bețișoarelor de ureche.

Dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, a explicat la ”Vorbește lumea” de la Pro TV care sunt beneficiile oferite de ceara din ureche, dar și motivul pentru care răcim vara, deși este cald.

”Vine vara și toți părinții așteaptă să se calmeze virozele. Se calmează acestea, dar apar alte afecțiuni, medicul specialist ORL are tot timpul de lucru, din primăvară până în următoarea primăvară.

Vara nu mai vine cu viroze, cu tuse și cu muci, vine cu durere de ureche. Dar nu cu durerea de ureche din cauza otitei medii care se face în viroză, ci cu durerea de ureche din otita externă”, a explicat dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, la ”Vorbește lumea” de la Pro TV.

Care este diferența dintre otita medie și cea externă

”Otita medie înseamnă inflamația și infectarea cavității timpanice care se află în spatele timpanului, care în cazul virozei se produce din cauza mucilor din nas care ajung în ureche.

Otita externă este la suprafață, în interiorul conductului auditiv extern, unde băgăm noi bețișorul să ne scărpinăm sau să scoatem ceara de acolo și rău facem”, a mai spus specialistul.

De altfel, medicul ORL-ist a ținut să sublinieze că urechea nu are nevoie de intervenție exterioară pentru a se curăța de ceara, aceasta reușind să se ocupe ”de la sine”.

”Intrarea în conduct este largă, intră apă în el și iese apa cu tot cu mizeria de acolo și cu ceara care se formează în exces. Ce trebuie să știm este că ceara are un rol foarte benefic, ea este ca un strat deasupra tegumentului și face să nu mai adere nicio bacterie, nicio ciupercă și niciun praf pe conduct. Această ceară are un sens de mișcare, are niște 'piciorușe' și iese singură din ureche. La copii se poate observa acest lucru”, a mai spus medicul.

De altfel, dr. Apostu a mai spus că se curăță ceara de pe pavilionul urechii, însă în conduct nu trebuie intrat nicicum, explicând de ce nu este voie acest lucru.

”În acel conduct, care este destul de lung, este un tegument foarte subțire, care poate fi agresionat prin introducerea bețișorului, sau vara, când mergem la piscină și copiii stau non-stop în apă, jetul acela de apă care intră în ureche face un frecuș pe conduc și umezeala și acel frecuș produce niște mici răni în tegument, iar bacteriile care sunt și în aer și în apă intră în acel tegument și fac infecție locală”, cu privire la explicația otitelor produse vara, la mare.

Cum se manifestă și care este tratamentul otitei externe

De asemenea, a mai spus medicul, această durere este una greu de suportat, iar tratamentul se aplică local.

”Bacteriile se tratează cu antibiotic, dar ciupercile se tratează cu antimicotice/antifungice. În primul rând, când apare această otită externă apare durerea și senzația de ureche înfundată”, mai spune medicul, precizând care sunt greșelile frecvente pe care le fac oamenii în încercarea de a se trata fără să mai ajungă la ORL-ist.

”Omul are tendința să pună picături în ureche ca să salveze situația, însă nu o salvează deloc. Nu știe de care otită este și dacă este externă de care este. Căci dacă este o infecție fungică și punem antibiotic local acolo, totul se va agrava. Trebuie ajuns la medicul specialist ORL și trebuie văzute clar secrețiile pentru a determina cauza. Trebuie aspirate secrețiile din interior”, a mai explicat medicul.

Aerul condiționat și bolile pe care le declanșează. Ce să faci când e cald, fără să-i dai drumul. Medic: Nu vă autodiagnosticați, nu vă autotratați

Putem să răcim și vara, iar explicația este una simplă

Principala cauză pentru care răcim vara este, potrivit medicului, folosirea nepotrivită a aerului condiționat, atât de necesar în zilele foarte călduroase. De altfel, mai spune dr. Apostol, de multe ori ne agresăm organismul tocmai pentru că nu ținem cont de câteva lucruri importante.

”Trebuie să știm că în interiorul corpului nostru sunt 36 de grade, nu 20 sau 16 grade. De ce mucoasa respiratorie este influențată în mod negativ și ne este frig? Pentru că dăm aerul condiționat prea rece. Diferența de temperatură între copul nostru și aerul condiționat trebuie să fie de maximum 10 grade”, a mai spus medicul, făcând o paralelă între temperatura de 18 grade de la aerul condiționat și statul iarna, în frig.

”Când ieși iarna te îmbraci, pui căciulă, fular, și poți să nu răcești, dar vara nu pui nimic pe tine și stai în frig, apoi te miri de ce faci sinuzită și de ce răcești. (...) Când apar acele secreții, stând la vertical, nu le vezi efectiv ieșind din nas, să curgă, ci se vor duce în spatele nasului și se duc spre gât, unde provoacă durere de gât și răgușeală. Foarte mulți oameni se trezesc în timpul verii că răgușesc și nu știu de ce”, a mai spus medicul.

Vezi și: Sforăitul, cauze și remedii. Ce se întâmplă, de fapt, când sforăim. Medic: Toată lumea o face, mai ales femeile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel