De ce nu sunt medici în spitalele mici. Dragoș Garofil, apel la "dezmorțire": Descentralizarea s-a produs în 2009. Au trecut 15 ani

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
medici - FOTO: Freepik@vecstock
medici - FOTO: Freepik@vecstock

De ce nu sunt suficienți medici în spitalele mici? De ce pacienții sunt puși pe drumuri către spitalele din localitățile mari. Cine e responsabil să atragă cadrele medicale.

Lipsa medicilor în spitalele mici reprezintă o problemă majoră în sistemul de sănătate din România, punând pacienții din zonele rurale și orașele mici în situația de a fi nevoiți să călătorească către spitalele din marile centre urbane pentru a beneficia de tratamente adecvate. Motivele pentru această lipsă sunt complexe, implicând atât deficiențe în infrastructura medicală, cât și dificultăți în atragerea și menținerea cadrelor medicale în zonele mai puțin dezvoltate.

Autoritățile locale, responsabile cu atragerea medicilor

Responsabilitatea pentru remedierea acestei situații revine în mare parte autorităților locale, care, deși au la dispoziție diverse instrumente, de la oferirea de locuințe de serviciu până la prime de instalare, adesea nu reușesc să facă demersurile necesare pentru a atrage tinerii medici.

Într-un context în care descentralizarea administrației locale s-a produs în urmă cu 15 ani, autoritățile locale din România încă nu au preluat complet responsabilitatea care le revine în domeniul sănătății.

Potrivit lui Dragoș Garofil, Consilier Onorific la Ministerul Sănătății, rostite în cadrul Summit-ului Aspen Healthcare 2024, implicarea autorităților locale este esențială pentru îmbunătățirea infrastructurii și atragerea de cadre medicale în spitalele administrate la nivel local.

"Autoritățile locale trebuie să înceapă să se implice. Descentralizarea s-a produs în 2009. Suntem în 2024. Au trecut 15 ani. Din păcate, nu a existat o presiune publică a alegătorilor. În România, în mentalul colectiv când se vorbește despre sănătate, toată lumea arată cu degetul către Ministerul Sănătății, poate secundar, Casa (Casa Națională de Asigurări de Sănătăte-n.r.), în rest, nimeni nu mai contează", a explicat Dragoș Garofil – Consilier Onorific, Ministerul Sănătății, în cadrul summit-ului Aspen Healthcare 2024, cu tema „Prioritizarea Investițiilor: Finanțarea Sănătății Universale și Inovării”.

De ce nu sunt medici în spitalele mici - FOTO: Freepik

Facilități

Autoritățile locale dispun de multiple pârghii pentru a îmbunătăți situația. Prin decizii ale consiliilor locale, acestea pot oferi facilități variate, de la locuințe de serviciu până la prime de instalare pentru medici.

"Trebuie o conștientizare a rolului autorităților locale pentru a exista o presiune publică, să investească, pentru că sunt responsabili de investițiile în spitalele administrate și să atragă medici.

În arsenalul autorităților locale, prin decizii ale consiliilor locale, și legislația mare permite lucrul acesta, se pot da tot felul de facilități, de la locuințe de serviciu la prime de instalare. Autoritățile locale trebuie să devină proactive, să meargă în universități, să facă reclamă orașului lor, să aducă medicii în vizite.

Trebuie să existe o dezmorțire a pieței și să devină proactive. Sunt foarte multe pârghii pe care le au. Nu e ușor, dar lucrurile se schimbă odată cu investițiile făcute.

Câtă vreme nu au fost realizate investițiile și infrastructura spitalicească sau de cabinete este la pământ, nu vor avea succes. Dacă vor realiza investițiile, trebuie să le promoveze, trebuie să meargă în universități și să își atragă tinerii medici", a explicat Dragoș Garofil – Consilier Onorific, Ministerul Sănătății, în cadrul summit-ului Aspen Healthcare 2024, cu tema „Prioritizarea Investițiilor: Finanțarea Sănătății Universale și Inovării”.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel