De ce nu putem avea scaun fără a urina. Conexiunea dintre mișcările intestinale și urinare

Monika Baciu |
Data publicării:
scaun - FOTO: Freepik@cocfanssejati
scaun - FOTO: Freepik@cocfanssejati

De ce nu putem avea scaun fără a urina. Care este, de fapt, conexiunea dintre mișcările intestinale și urinare.

Acestea sunt activități atât de obișnuite încât majoritatea dintre noi le trecem cu vederea, cu excepția cazurilor în care se întâmplă ceva neobișnuit. Dar v-ați întrebat vreodată de ce puteți urina fără a simți nevoia de a avea scaun, dar nu și invers? Se pare că acest fenomen este strâns legat de mecanica sfincterelor și modul în care acestea funcționează împreună.

Relaxarea mușchilor anali afectează și mușchii urinari

Atât defecația, cât și urinarea sunt controlate de mușchi inelarici cunoscuți sub numele de sfinctere. Aceste sfinctere primesc semnale de la creier pentru a se relaxa, permițând trecerea scaunului sau a urinei.

Conform chirurgului NHS Dr. Karan Rangarajan, sfincterul urinar este mai mic și mai slab comparativ cu sfincterul anal. Această diferență de forță joacă un rol important în explicarea acestui fenomen: de ce putem urina fără a avea nevoie de o mișcare intestinală, dar experimentați adesea o scurgere de urină în timp ce aveți scaun.

"Când urinați, puteți izola cu ușurință sfincterele externe mai mici și mai slabe din jurul uretrei fără a relaxa întregul podea pelvica sau sfincterele anale", explică dr. Rangarajan, potrivit Health Digest.

Vezi și: Scleroza multiplă, scut împotriva bolii Alzheimer. Oferă protecție genetică

Această izolare permite urinarea fără a angaja simultan mușchii anali.

În schimb, atunci când aveți scaun sfincterele anale externe, fiind mult mai mari și mai puternice, se relaxează și scad în mod involuntar tensiunea din sfincterele urinare. Acest lucru poate duce la o eliberare simultană a urinei, motiv pentru care este posibil să experimentați nevoia de a urina în timp ce aveți scaun.

Vezi și: Consumul de cafea înainte de cumpărături, consecințe neașteptate. Cofeina duce la cumpărături impulsive

De ce nu putem avea scaun fără a urina - FOTO: Freepik@cocfanssejati

Conexiunea dintre sistemul urinar și mișcările intestinale

Interacțiunea dintre sistemul urinar și mișcările intestinale este mai interconectată decât ați putea realiza. De exemplu, constipația cronică poate duce la o frecvență urinară crescută și alte probleme asociate.

În plus, nervii implicați în funcția intestinală joacă de asemenea un rol în urinare. Nervii cheie precum măduva spinării, nervii pudendali și sistemul nervos enteric sunt toți implicați în gestionarea acestor funcții corporale. Orice leziune sau deficiență a acestor nervi poate duce la probleme precum incontinența fecală sau lipsa controlului vezicii urinare.

Vezi și: Ulcer: simptome și tratament. Primul semn pe care mulți îl ignoră. Dr. Bogdan Marțian: Apare des și este vindecabil

Controlul funcțiilor corporale

Interesant este că controlul acestor mușchi este o abilitate învățată. Ca și copii mici, nu avem control voluntar asupra acestor sfinctere. Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim, dezvoltăm capacitatea de a controla momentul în care urinăm sau avem scaun. Această capacitate de a gestiona aceste funcții corporale este crucială pentru menținerea confortului și igienei, mai ales în situații în care accesul la o toaletă poate fi limitat, potrivit BBC Science Focus.

Este important de menționat că reținerea urinei sau a scaunului frecvent nu este recomandată, deoarece poate avea efecte negative asupra sănătății. Experții sfătuiesc să nu amânăm regulat aceste urgențe naturale, deoarece poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății vezicii urinare și intestinelor.

De la mecanica relaxării sfincterelor până la efectele constipației cronice, aceste procese sunt mai interconectate decât ne-am putea imagina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel