De ce nu poți plânge. Ce probleme medicale poți avea și de ce sunt importante lacrimile

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce nu poti plange - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
de ce nu poti plange - FOTO: Freepik@Drazen Zigic

De ce nu poți plânge, mai ales în situații neplăcute sau dureroase. Ce boli poți avea.

De ce nu poți plânge în anumite situații. Unii oameni plâng mai ușor decât alții, iar asta e normal. Oamenii sunt diferiți, deci este evident că expresia emoțională variază de la o persoană la alta. Dacă nu poți plânge deloc, s-ar putea să-ți fie greu să lucrezi prin propriile emoții și, de asemenea, ți-ar fi greu să te conectezi cu ceilalți.

Uneori vrei să plângi, dar pur și simplu nu se poate? Simți acea senzație de înțepătură în spatele ochilor, dar lacrimile tot nu vor cădea. Poate că nu ai chef să plângi deloc, chiar și atunci când te confrunți cu circumstanțe extrem de neplăcute sau dureroase. Alții din jurul tău plâng, dar pentru tine, lacrimile pur și simplu nu vin.

Dacă nu poți vărsa lacrimi, s-ar putea să te întrebi de ce ai probleme cu plânsul, potrivit Healthline.

Motive medicale

Anumite afecțiuni medicale pot afecta capacitatea dumneavoastră de a produce lacrimi, inclusiv:

Keratoconjunctivita sicca

Această afecțiune, numită mai frecvent sindromul ochilor uscați, implică o scădere a producției de lacrimi. Poate apărea mai frecvent cu:

- modificări ale hormonilor legate de sarcină sau menopauză

- vârstă, deoarece ochii uscați sunt destul de obișnuiți la vârsta adultă mai în vârstă

- diabet

- probleme tiroidiene

- artrita reumatoidă

- utilizarea lentilelor de contact

- inflamația sau tulburările pleoapelor

Vezi și: Ce alimente ar trebui să consumăm în postul Crăciunului. Mihaela Bilic: Mâncați mai rar și mai puțin, hidratare multă, ceaiuri, infuzii de plante

Sindromul Sjögren

Această afecțiune autoimună, care se dezvoltă adesea cu o infecție virală sau bacteriană, tinde să apară cel mai adesea la femeile cu vârsta de peste 40 de ani. Sindromul Sjögren face că celulele albe din sânge din organism să atace glandele care produc umiditate, cum ar fi canalele lacrimogene și membranele mucoase. Acest lucru poate face ca ochii și gura să devină uscate.

Factorii de mediu

Dacă locuiți într-un climat uscat sau unul care este foarte mult vânt, s-ar putea să observați că nu produceți atât de multe lacrimi. Acest lucru se întâmplă deoarece uscăciunea aerului face ca lacrimile să se evapore rapid. Acest lucru poate apărea, de asemenea, în cazul în care fumul este prezent din cauza incendiilor de vegetație sau din alte cauze.

Medicamente

Anumite medicamente pot duce, de asemenea, la scăderea producției de lacrimi. S-ar putea să observați dificultăți în plâns atunci când luați:

- anticoncepţionale, mai ales dacă porţi şi lentile de contact

- inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS)

- antihistaminice sau decongestionante

- medicamente pentru tensiunea arterială

Alte motive

Dacă nu aveți o afecțiune care afectează producția de lacrimi, ochii uscați ar putea avea legătură cu factori emoționali sau mentali.

Vezi și: Intoxicația cu monoxid de carbon. Cum te poate otrăvi fumul. Diana Bulgaru: Victimele sunt găsite cu mâinile pe clanță. Decesul este foarte rapid

Depresia cu melancolie

Diferite subtipuri de depresie pot implica o serie de simptome care variază în severitate, astfel încât persoanele care trăiesc cu depresie nu vor experimenta neapărat depresie în exact același mod. Depresia melancolică este un tip de tulburare depresivă majoră care implică, în general, simptome severe .Cu depresie melancolică, s-ar putea să vă simțiți:

- fără empatie

- fără speranță

- dezinteresat de lumea din jurul tău

S-ar putea să nu reacționezi la evenimente, în special la cele pozitive, așa cum ai face-o de obicei. De fapt, s-ar putea să vă simțiți ca și cum ați avea puțină emoție sau deloc, iar acest lucru poate duce la incapacitatea de a plânge.

Are sens dacă te gândești la asta. Dacă simți că emoțiile tale au fost deconectate sau oprite, probabil că nu poți produce prea mult un răspuns emoțional.

Vezi și: De câte ori pe zi ar trebui să te ridici de pe scaun. Ce poți să pățești dacă nu faci acest lucru

Anhedonia

În timp ce anhedonia apare adesea că un simptom al depresiei, se poate dezvolta, de asemenea, ca un simptom al altor afecțiuni de sănătate mintală sau pe cont propriu. Anhedonia descrie o pierdere a interesului și a plăcerii în activități sociale sau senzații fizice.

Nu experimentezi doar o plăcere diminuată. S-ar putea observa, de asemenea, o capacitate scăzută de a-ți exprima emoțiile. Unele persoane cu anhedonia, în special depresia anhedonică, observă că nu mai pot plânge ușor – sau deloc.

Emoții reprimate

Unora le este greu să gestioneze emoțiile, așa că le împing deoparte sau le îngroapă pentru a face față. Această suprimare s-ar putea întâmpla în mod intenționat la început, dar în timp devine mai automată.

Chiar dacă se întâmplă ceva profund supărător, s-ar putea să nu afișați prea multe reacții. Nimic nu-ți afectează capacitatea fizică de a plânge, dar lacrimile pur și simplu nu vin.

Convingeri personale despre plâns

Dacă crezi că plânsul îți expune vulnerabilitatea sau sugerează slăbiciune, s-ar putea să-ți reții lacrimile în mod intenționat. În cele din urmă, s-ar putea să nu trebuiască nici măcar să faceți un efort pentru a vă împiedica să plângeți - pur și simplu nu se întâmplă. 

Oamenii încep adesea să vadă plânsul ca pe un semn de slăbiciune atunci când alte persoane, inclusiv părinții, frații și colegii, îi rușinează pentru că plâng în copilărie.

Incapacitatea de a plânge se poate dezvolta, de asemenea, ca un comportament învățat. Dacă membrii familiei și cei dragi nu plâng niciodată, este posibil să nu înveți niciodată să vezi plânsul ca pe o formă naturală de exprimare emoțională.

Vezi și: Pungile de sub ochi, cauze. Trucuri pentru a scăpa de aspectul inestetic și obosit al feței

Care este importanța plânsului

S-ar putea să vă surprindă să aflați că plânsul este de fapt destul de important. Lacrimile au mai multe funcții diferite. Ele aduc beneficii corpului tău, dar oferă și un sentiment de ușurare și catharsis emoțional.

La nivelul cel mai de bază, plânsul vă ajută să vă mențineți ochii curați și sănătoși prin spălarea prafului și a resturilor. Lacrimile ajută, de asemenea, la ameliorarea durerii prin eliberarea de endorfină, astfel încât plânsul după o leziune dureroasă vă poate ajuta să vă simțiți mai bine.

Se crede că lacrimile emoționale ajută la spălarea toxinelor, cum ar fi hormonii de stres, din corpul tău. Plânsul servește, de asemenea, ca o modalitate de a-ți exprima emoțiile, astfel încât să poată scuti de stres și tensiune și să ducă la o stare de spirit îmbunătățită atunci când ești supărat.

Lacrimile tale le spun și altor persoane când ești trist, ceea ce îi anunță că s-ar putea să-ți vină un oarecare confort și sprijin. Așadar, plânsul te poate ajuta, într-un fel, să-ți întărești legăturile cu oamenii din jurul tău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel