De ce nu este bine să ronțăim între mese. Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci când nu îți este foame. De la deschiderea unui pachet de chipsuri în timpul unei sesiuni de relaxare, la a lua o felie de tort în timpul nopții, mâncatul în mod inconștient este o capcană în care cu toții putem cădea din când în când.
Este destul de comun, conform unui studiu din 2007 publicat în Environment and Behavior. Acest studiu a arătat că oamenii au tendința de a subestima deciziile alimentare pe care le iau cu un factor de 200 sau mai mult.
Nu există un singur motiv pentru care mâncăm când nu ne este foame. Institutul Național de Sănătate raportează că indicii de mediu ar putea fi un factor, menționând cum oamenii servesc aproximativ 22% mai multe paste pe o farfurie. În plus, comoditatea este un alt factor.
Când mâncăm aripi de pui, de exemplu, NIH a remarcat că, dacă oasele sunt lăsate pe masă, oamenii vor mânca cu 30 până la 40% mai mult decât dacă masa este curățată, potrivit Health Digest.
Ronțăitul poate dezechilibra glicemia
Glicemie - FOTO: Freepik@towfiqu999
Mâncatul când nu ne este foame, mâncatul emoțional pot să ducă glicemia în derută. Adesea, când mâncăm fără să fim flămânzi, avem tendința să ajungem la alimente bogate în grăsimi, sărate și prelucrate excesiv.
Conform comunității Diabetes Care, acest lucru poate duce la creșteri bruste ale glicemiei, urmate de o cădere ulterioară care poate afecta starea de spirit a unei persoane. În plus, aceste fluctuații ale glicemiei pot duce la o serie de probleme pe termen lung, inclusiv probleme renale și boli de inimă.
Cheia pentru a menține sub control nivelurile de zahăr din sânge ar putea fi legată de momentul în care consumi caloriile. Un studiu din 2023 realizat de Societatea de Endocrinologie a arătat că persoanele care consumau 80% din caloriile lor înainte de ora 13:00 experimentau o reglare mai bună a nivelurilor lor de zahăr din sânge decât persoanele cu obiceiuri alimentare regulate.
În timp ce mai sunt încă cercetări de făcut, studiul presupune că consumul de calorii mai devreme în zi ar putea reduce nevoia de a ronțăi atunci când nu ești flămând.
Poți lua în greutate
Fără surpriză, mâncatul inconștient poate duce la un excedent caloric. Un studiu din 2013 publicat în American Journal of Clinical Nutrition a arătat că ronțăitul te poate face să mănânci mai mult fără să-ți dai seama.
Când mănânci un întreg pachet de chipsuri în timp ce te uiți la televizor, de exemplu, s-ar putea să nu fii atât de atent la ceea ce mănânci și să ratezi semnalele de foame care îți spun că ești sătul.
Studiul a continuat să noteze că 20 de minute are nevoie creierul pentru a transmite semnalul că ești sătul. Dacă mănânci fără să-ți dai seama, poți să nu observi acea sugestie, oprindu-te doar atunci când îți dai seama că punga de chipsuri este goală.
În plus, mâncatul când nu ești flămând sau distras de alte sarcini, cum ar fi vizionarea televizorului sau derularea pe telefon, te poate face să mănânci prea repede sau să consumi o masă întreagă fără să-ți dai seama ce ai mâncat sau dacă a avut un gust bun.
Te poți găsi și mâncând mai mult în funcție de ceea ce urmărești sau faci. De exemplu, dacă te uiți la un meci de fotbal și echipa ta este în dezavantaj în ultimul sfert, stresul jocului te poate determina să ajungi mereu după gustări sau să rătăcești în bucătărie în căutarea mai multei mâncări pentru a te ajuta să ușurezi durerea.
Creștere în greutate - FOTO: Freepik@MauricioToro
Sistemul tău digestiv poate fi afectat
Ciudat cum ar părea, procesul de digestie este atât mental, cât și fizic. Conform Mindful Ways to Wellness, în clipa în care simți mirosul alimentelor, corpul începe să producă enzime și sucuri digestive de care va avea nevoie pentru a le descompune în cele din urmă. Așadar, pentru a digera corect hrana, creierul însuși trebuie să fie într-o stare relaxată.
Problema este că, dacă mănânci în fugă sau ronțăi fără să-ți dai seama, starea de spirit a creierului este perturbată, oprind procesul de digestie. Atunci când se întâmplă acest lucru, ceea ce mâncăm stă în stomacul nostru, ducând la disconfort digestiv.
Bingham and Women's Hospital menționează că atunci când mâncăm fără să gândim, ronțăim în mod inconștient sau mâncăm când nu ne este foame, procesul digestiv este mai puțin eficient cu până la 40%.
Această scădere în eficacitate poate duce la gaze și balonare, precum și la probleme intestinale. Atunci când corpul și creierul nu sunt aliniate în timp ce mâncăm, creierul poate să nu primească semnale care să ne spună că suntem sătui, ceea ce ne poate determina să mâncăm până când ne simțim rău.
Vezi și: De ce sunt unele fructe albastre. Efectele antiinflamatoare și antioxidante ale alimentelor albastre
Starea ta de spirit poate să se schimbe
Stare de spirit - FOTO: Freepik
Mâncatul în mod inconștient poate declanșa o serie de schimbări în creier, determinând starea noastră de spirit să fluctueze de la înalt la jos. De exemplu, conform Better Health Channel, ronțăitul poate veni cu o varietate de efecte psihologice, inclusiv stres, anxietate, sentimente de rușine și vinovăție, și tristețe.
Pe de altă parte, Cleveland Clinic spune că mâncatul în exces poate elibera dopamină în creier, creând senzații plăcute și ne face să mâncăm mai mult.
Această legătură între mâncare și dopamină a fost întărită de un studiu din 2001 publicat în Lancet, care a arătat că persoanele obeze au aceleași deficiențe neurochimice ca și persoanele dependente de cocaină și alcool.
Atunci când consumăm alimente sărate și procesate, putem experimenta acea creștere a dopaminei, care este adesea urmată de o prăbușire ulterioară.
Zahărul pe care îl consumăm este, de asemenea, un declanșator major pentru inflamații și stimulează creșterea așa-numitelor bacterii "rele" în intestine.
Crește riscul de boală
Mâncatul în mod inconștient poate veni cu o gamă largă de riscuri, printre care se numără și sănătatea ta. Având în vedere conținutul ridicat de calorii și zahăr al majorității alimentelor pe care le mâncăm când ronțăim, consumul excesiv al acestora poate duce la o serie de afecțiuni de sănătate.
În plus, mâncatul când nu îți este foame și ronțăitul în mod inconștient pot afecta absorbția nutrienților în corpul tău, punând o presiune inutilă asupra sistemului tău digestiv.
Când vine vorba de ronțăit, și momentul este important. Un studiu din 2023 realizat de King's College din Londra a arătat că persoanele care au mâncat gustări după ora 21:00 au avut un vârf mai mare al glicemiei decât persoanele care au mâncat mai devreme.
Acest vârf în glicemie poate fi legat de probleme de sănătate precum bolile de inimă și diabetul de tip 2. Având în vedere faptul că, conform studiului, ronțăitul reprezintă 20 până la 25% din aportul zilnic de energie al oamenilor, este important să faci alegeri inteligente atunci când ronțăiești.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.