De ce nu este bine să îți golești vezica înainte de a pleca de acasă. Cum îți poți afecta sănătatea

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce nu este bine sa iti golesti vezica - FOTO: Freepik@spukkato
de ce nu este bine sa iti golesti vezica - FOTO: Freepik@spukkato

De ce nu este bine să îți golești vezica înainte de a pleca de acasă. Iată ce spun medicii specialiști.

De regulă, oamenii tind să își golească vezica înainte de a pleca de acasă, dar potrivit medicilor nu este tocmai indicat să facem acest lucru. 

Dar chiar dacă ați urmat această recomandare în mod consecvent, este posibil să vă confruntați cu un fenomen frustrant. Forțându-te să îți golești vezica înainte de a pleca de acasă, poate provoca anumite probleme.

Vezi și: Medic, mesaj DUR pentru bărbați și societate: Devenim tot mai slabi, sensibili, vulnerabili, fragili. E penibil! Pe bunica n-am auzit-o niciodată să se plângă de ceva

Ce se întâmplă dacă te forțezi să urinezi

Vezica urinară este un organ foarte flexibil, ca un balon. Are fibre musculare foarte întinse. Acest lucru înseamnă că nu ar trebui să rețină urina pentru prea mult timp, pentru că vezica urinară poate începe să se întindă.

Pe de altă parte, unul dintre motivele pentru care nu ar trebui să urinezi atunci când nu simți nevoia este că poți construi mușchi în organ, ceea ce rigidizează peretele vezicii urinare. Ambele obiceiuri pot duce la probleme legate de golirea vezicii urinare.

Cu toate acestea, creierul controlează fiecare proces corporal, inclusiv urinarea, potrivit Victoria Handa, MD, MHS, directorul departamentului de ginecologie și obstetrică de la Johns Hopkins Bayview Medical Center din Baltimore.

Vezi și: Adevărul despre măștile de protecție. Ce s-a aflat după 3 ani de pandemie. Cum ne-au afectat sănătatea

"Există absolut o componentă mentală care indică nevoia de a urina", spune dr. Handa potrivit SELF

Legătura dintre creier și vezică - cum și când și de ce vezica urinară trimite semnalul său «Sunt plin» către creier – este complicată, dar, pe scurt, vezica urinară este un organ care poate fi antrenat", susține dr. Lauren E. Stewart, MD, medic ginecolog specializat în medicina pelviană feminină și chirurgie reconstructivă și profesor asistent la NYU Grossman School of Medicine.

Dr. Stewart a explicat ce se poate întâmpla atunci când vă forțați să urinați fără a simți nevoia.

”Acest lucru înseamnă că veți urina mai frecvent, deoarece vezica urinară crede că nu poate ține la fel de mult", a explicat dr. Stewart.

De asemenea, să știți că vezica urinară poate conține destul de puțină urină. Cercetările sugerează că femeile pot stoca până la 500 de mililitri de urină - sau aproximativ două căni - în vezicile lor,

Deci, înainte de a vă îndrepta spre baie, ați putea dori să vă asigurați că de fapt, aveți nevoie pentru a urina astfel încât să nu trimiteți mesaje confuze vezicii urinare.

"În general, vezica urinară are nevoie de timp pentru a învăța (și a dezlega) aceste comportamente", spune dr. Stewart.

Vezi și: Cum să scapi de picioarele grele sau reci. Ilie: 10 minute înainte de culcare. Reduci cu mult și riscul de varice

Cum îți poți da seama dacă urinezi prea des

Poate fi greu de spus când este necesar să vedeți un medic despre frecvența urinară, vezica urinară hiperactivă (nevoia de a urina brusc sau chiar incontinența de stres (când o formă de presiune provoacă scurgeri de urină, grăbindu-vă la baie).

"Pot exista variații mari în ceea ce este considerat normal, atât de mult încât definițiile mai noi ale afecțiunilor precum vezica urinară hiperactivă nu oferă un anumit număr de urinări care sunt anormale, ci mai degrabă spun că, dacă pacientul este deranjat de frecvența urinară, atunci se poate califica pentru un diagnostic", explică dr. Stewart.

Ea adaugă, cu toate acestea, că anecdotic majoritatea adulților urinează de circa 8-10 ori în timpul zilei. 

"Dacă cineva constată că frecvența urinării are un impact negativ asupra calității vieții sale, acesta este un motiv pentru a vedea un medic", spune dr. Handa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel