De ce nu au efect medicamentele pentru diabet. Care este legătura cu vârsta pacientului

Monika Baciu |
Data publicării:
diabet - FOTO: Freepik@activedesigner1088
diabet - FOTO: Freepik@activedesigner1088

De ce nu au efect medicamentele pentru diabetici. Medicamentele pentru diabet pot deveni mai puțin eficiente sau chiar periculoase odată cu înaintarea în vârstă. În plus, pot avea și alte efecte adverse.

Vezi și: Narcisele ar putea fi folosite în lupta împotriva Alzheimer. Galantamina, substanța care menține rețelele neuronale

Un nou studiu publicat în JAMA arată că eficiența tratamentelor pentru diabetul de tip 2 variază în funcție de vârsta pacienților. În timp ce inhibitorii SGLT2 oferă beneficii cardiovasculare mai mari la persoanele în vârstă, aceștia sunt mai puțin eficienți în controlul glicemic.

Pe de altă parte, agoniștii GLP-1 au un efect opus: îmbunătățesc reglarea glicemiei la pacienții mai în vârstă, dar cu un impact cardiovascular mai redus. Aceste descoperiri subliniază necesitatea adaptării tratamentului în funcție de vârstă și de riscurile asociate fiecărui pacient.

Eficiența medicamentelor pentru diabet variază odată cu vârsta

Un nou studiu publicat în JAMA arată că vârsta pacienților cu diabet zaharat de tip 2 (T2D) influențează eficiența tratamentelor populare. Inhibitorii co-transportorului de sodiu-glucoză 2 (SGLT2) oferă beneficii cardiovasculare crescute, dar un control glicemic mai redus la pacienții mai în vârstă, în timp ce agoniștii receptorului peptidului 1 asemănător glucagonului (GLP-1) au efectul opus: îmbunătățesc controlul glicemic, dar cu beneficii cardiovasculare mai reduse.

Vezi și: Stafilococul coagulazo-pozitiv, superbacteria de la Balul Însuraților. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Gravitatea simptomelor depinde de cantitatea infectată ingerată

600 de studii clinice, analizate

Cercetătorii au efectuat o meta-analiză pentru a evalua eficiența inhibitorilor SGLT2, a agoniștilor GLP-1 și a inhibitorilor dipeptidil peptidazei 4 (DPP-4) în funcție de vârsta și sexul pacienților. În total, au fost incluse 601 studii clinice, dintre care 103 au furnizat date individuale despre participanți.

Principalul obiectiv al analizei a fost măsurarea nivelului hemoglobinei glicate (A1c) și a evenimentelor cardiovasculare majore (MACE), în funcție de tratament.

Rezultate: impactul tratamentelor asupra glicemiei și riscului cardiovascular

- Inhibitorii SGLT2 au fost mai puțin eficienți în scăderea glicemiei odată cu înaintarea în vârstă. Pentru fiecare 30 de ani în plus, reducerea A1c a fost mai mică cu 0,24%.

- Agoniștii GLP-1, în schimb, au avut un efect mai bun asupra glicemiei la pacienții mai în vârstă. Scăderea A1c a fost mai mare cu 0,18%.

- Inhibitorii DPP-4 au prezentat o ușoară îmbunătățire a controlului glicemic la persoanele mai în vârstă, dar numai în cazul terapiei duble.

Vezi și: Schimbările dietetice, impact asupra colesterolului. Alimentele care pot reduce colesterolul cu un sfert sau mai mult

Diabet - FOTO: Freepik@pixstocker

În ceea ce privește riscul cardiovascular, studiul a constatat că:

- Inhibitorii SGLT2 reduc mai eficient riscul evenimentelor cardiovasculare majore odată cu vârsta.

- Agoniștii GLP-1 au avut un efect invers, cu o creștere a riscului cardiovascular pe măsură ce pacienții îmbătrânesc 

Vezi și: De ce să pui un bol cu sare pe calorifer. Trucul care te salvează în nopțile de iarnă

Tratament personalizat în funcție de vârstă

Autorii studiului subliniază importanța adaptării tratamentului în funcție de nevoile fiecărui pacient, mai ales în cazul celor vârstnici.

"Constatările actuale evidențiază necesitatea de a lua în considerare efectele cardioprotectoare ale terapiilor atunci când tratăm pacienții vârstnici, pe lângă siguranță, tolerabilitate și prioritățile acestora", au scris cercetătorii, potrivit Medscape.

Un studiu recent arată că tratamentele pentru diabetul de tip 2 nu funcționează la fel pentru persoanele în vârstă. Unele medicamente ajută la protejarea inimii, dar nu controlează bine glicemia, în timp ce altele scad glicemia, dar pot crește riscul de probleme cardiovasculare. Acest lucru sugerează că pentru persoanele vârstnice ar fi necesare tratamente personalizate, dar ghidurile actuale de tratament nu țin cont de aceste diferențe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel