De ce nu ar trebui să faci cumpărături când ți-e foame. Știința spune că a fi flămând nu numai că te face să vrei să cumperi mâncare, dar te poate duce și la un chef de cumpărături costisitor.
Un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences a făcut legătura între foamea nesatisfăcută și dorința de a cumpăra produse nealimentare.
Cu alte cuvinte, este posibil ca burta goală să fie de vină pentru portofelul tău gol. La studiu au participat 379 de voluntari care au luat parte la cinci experimente comportamentale. Rezultatele indică faptul că foamea are un impact direct asupra numărului de produse pe care o persoană le cumpără, chiar dacă produsele în sine nu pot satisface foamea.
De exemplu, atunci când li s-au oferit mostre de agrafe de dosar pentru a le lua acasă, participanții care s-au considerat mai înfometați au luat mai multe agrafe decât cei care nu erau la fel de înfometați.
”Există multe studii care arată că ceea ce ai în minte la un moment dat poate influența oportunitățile de comportament pe care le vezi, ceea ce este probabil să faci și modul în care interpretezi lucrurile.
În cazul foamei, este destul de simplu. Dacă foamea înseamnă ”vreau să fac rost de mâncare”, atunci ”să faci rost de lucruri” poate fi în mintea ta. Atunci când ai apoi ocazia de a ”face rost de lucruri”, s-ar putea să iei câteva lucruri disponibile care nu au nimic de-a face cu satisfacerea foamei”, a declarat Norbert Schwarz, autorul studiului și profesor universitar la University of Southern California.
Cumpărăturile pe stomacul gol golesc și portofelul
Unul dintre experimentele din cadrul studiului a implicat analiza chitanțelor cumpărătorilor care ieșeau dintr-un magazin. Datele din chitanțe au arătat că cei care făceau cumpărături cu burta goală nu numai că au cumpărat mai multe produse nealimentare decât cei care erau sătui, dar și că cumpărătorii înfometați au cheltuit mai mulți bani în total.
”Dacă vă faceți griji că veți cheltui prea mulți bani, ar fi mai bine să mergeți la cumpărături]după prânz decât înainte de prânz”, a precizat Schwarz.
Potrivit lui Alison Jing Xu, un alt autor al studiului și profesor de marketing la Carlson School of Management de la Universitatea din Minnesota, realizarea faptului că foamea crește motivația de a cheltui are un impact direct asupra modului în care consumatorii ar trebui să își planifice achizițiile.
”O concluzie a cercetării este că, ei bine, dacă plănuiești să mergi la cumpărături, fie că mergi la un centru comercial, fie că faci cumpărături online, gândește-te să te hrănești înainte de a face acest lucru”, a declarat Xu.
Xu a remarcat, de asemenea, importanța păstrării unor ore regulate de masă pentru a nu lua decizii pripite conduse de foame.
”Dacă trebuie să luați decizii și vă simțiți oarecum flămând, fiți conștienți de posibilitatea de a cheltui mai mulți bani decât altfel. Probabil că puteți ajunge la decizii mai raționale atunci când nu vă este foame”, a spus ea.
Ce spun nutriționiștii
Dieteticienii susțin concluziile studiului. Aceștia sfătuiesc, în general, să mănânce o combinație de mese echilibrate și gustări sănătoase pentru a evita achiziționarea de obiecte nedorite ca urmare a foamei.
”Aș recomanda să luați o gustare sau o masă înainte de a face comisioane sau de a merge la cumpărături. Când începem să ne simțim cu adevărat înfometați, putem deveni mai puțin atenți la ceea ce ar trebui să mâncăm și să ne concentrăm mai mult pe satisfacerea acelei pofte, ceea ce poate duce la cumpărarea a ceva nesănătos sau, așa cum a menționat studiul, la cumpărarea a ceva care nu are deloc legătură cu mâncarea”, spune Natalie Beck, dietetician autorizat și fondator al Full Belly Nutrition.
Beck spune că mesele alcătuite dintr-o combinație de grăsimi, proteine și carbohidrați sunt esențiale pentru a ține foamea la distanță. Acestea pot fi completate cu gustări precum fructe feliate, nuci, un baton de granola sau iaurt neîndulcit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.