Femeile care suferă de fibroame și se confruntă cu sângerări postmenopauzale nu ar trebui să ignorați deloc această problemă de sănătate, pentru că poate duce la probleme mai mari. Dr. Sangeeta Gomes, consultant obstetrician și ginecolog la Motherhood Hospitals, Bangalore face lumină asupra acestei probleme și vorbește despre cum să o gestionăm.
După cum știm, menopauza este sfârșitul menstruației și orice sângerare după menopauză nu este normală. Este un indicator clar că trebuie să existe unele probleme de bază care trebuie abordate. Deși majoritatea cauzelor sângerărilor postmenopauzale nu pun viața în pericol, ele pot fi un indicator al unor bolil grave. Sângerările vaginale postmenopauzale pot fi cauzate de fibroame uterine.
Fibroamele au nevoie de hormonul estrogen pentru a crește și după menopauză, nivelul de estrogen al femeilor scade dramatic, ceea ce reduce, în general, riscul de a dezvolta fibroame. În mai multe cazuri, fibroamele se micșorează și provoacă mai puține simptome la femeile care au ajuns la menopauză. Nu este clar ce declanșează fibroamele, dar estrogenul și progesteronul par să joace un rol major în creșterea lor. Femeile diagnosticate cu fibrom trebuie să facă controale regulate la ginecolog, după ce ajung la menopauză.
Ce este fibromul uterin
Fibroamele uterine sunt o formă de tumoră, care se dezvoltă în țesutul muscular uterin. Există anumite simptome ale fibroamelor care pot fi observate la femei, indiferent de vârsta lor. Un fibrom sau un grup de fibroame împing peretele uterin.
Simptomele fibromului uterin:
Durere în partea inferioară a spatelui
abdomen mărit
presiune asupra vezicii urinare sau intestinelor
durere în timpul actului sexual
Durere în partea din spate a picioarelor
durere sau presiune pelviană
infertilitate
sângerări abundente
avort spontan recurent
În majoritatea cazurilor, fibromele se micșorează după menopauză și nu mai provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, sângerarea postmenopauză ar putea rezulta din ceva grav, de aceea consultați-vă cu medicul dumneavoastră. Este posibil ca fibromele care nu cauzează niciun simptom să nu necesite deloc tratament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.