De ce ni se blochează spatele. Dr. Ovidiu Grămescu: Musculatura simte că trebuie să blocheze zona respectivă și se contractă. Durerea e dată de nerv

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
spatele - FOTO: Freepik@mdsohanart
spatele - FOTO: Freepik@mdsohanart

Mulți dintre noi am experimentat, la un moment dat, senzația neplăcută a unui spate blocat. Dar ce se întâmplă în corpul nostru în acele momente?

Vezi și: Viața după cancer. Ce se schimbă după parcurgerea tratamentului

Dr. Ovidiu Grămescu, șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL de ce ni se blochează spatele.

"Dacă se întâmplă ceva care deranjează spatele, natura e mai deșteaptă decât noi și contractă musculatura ca să nu te mai miști. În fracturi sau cazi, ai un accident de mașină, musculatura simte că trebuie să blocheze zona respectivă și se contractă.

Durerea e dată de nerv, dar musculatura contractându-se, nervul e afectat", a explicat dr. Ovidiu Grămescu, șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Astfel, blocarea spatelui nu este doar o reacție la durere, ci și un mecanism de protecție care, deși neplăcut, este esențial pentru prevenirea unor daune mai mari. Înțelegerea acestui proces poate ajuta pacienții să gestioneze mai bine simptomele și să caute tratamente adecvate pentru a restabili mobilitatea și confortul.

Vezi și: Medicament pentru epilepsie, eficient în cazul apneei de somn obstructive

Statul pe scaun, riscuri pentru coloană

Statul pe scaun, inclusiv în rândul șoferilor care conduc pe distanțe lungi, are efecte nedorite asupra coloanei.

"Am foarte mulți șoferi de tir, care au tahograf și nu le permite să coboare. Acum, scaunele sunt comode la mașini. Trebuie să se miște cumva în timpul mersului, dar ideal ar fi ca la o oră și jumătate-două, să te desțepenești puțin, să cobori", a mai explicat dr. Ovidiu Grămescu, șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic SANADOR.

Statul în picioare, impact negativ

Nici statul în picioare nu este sănătos pentru coloană. Mulți dintre noi ne-am confruntat cu durerea atunci când am stat în picioare pentru perioade îndelungate.

"Te apleci în față, elongațiile fac bine în sensul în care tu stai mult în picioare, precum coafezele, medicii stomatologi. Atunci, pui mâna sus pe marginea ușii", a mai explicat dr. Ovidiu Grămescu, șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: Lockdown-ul impus de COVID a accelerat îmbătrânirea creierului. Adolescenții, cei mai afectați

Blocajul spatelui, cauze

Stenoza de canal lombar este principala cauză a rigidității spatelui. Această afecțiune rezultă dintr-o leziune a mușchilor și ligamentelor care susțin coloana vertebrală, cauzată de activități precum ridicarea greoaie a unor obiecte sau executarea incorectă a exercițiilor fizice.

În general, nu sunt necesare teste de diagnostic decât dacă durerea și rigiditatea persistă mai mult de două săptămâni. Dacă simptomele continuă, medicul va recomanda o radiografie sau o imagine de rezonanță magnetică pentru a identifica cauza exactă.

Osteoartrita coloanei lombare

Osteoartrita coloanei lombare este o afecțiune cronică, ce se agravează treptat. Ea apare din cauza uzurii îndelungate a vertebrelor, conducând la subțierea și dispariția cartilajului și a discurilor intervertebrale. Rezultatul este frecarea directă a osului de os, ceea ce cauzează durere și rigiditate. Această afecțiune poate îngreuna mișcări precum îndoirea, aplecarea și răsucirea.

Diagnosticarea osteoartritei se poate face prin radiografii care evidențiază deteriorarea osoasă, ciocurile osoase (osteofite), remodelarea osoasă și pierderea cartilajului. Totuși, radiografiile pot fi mai puțin eficiente în stadiile incipiente ale bolii. În multe cazuri, un clinician experimentat poate diagnostica osteoartrita chiar și fără dovezi clare pe radiografii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel