De ce ne mișcăm mai încet pe măsură ce îmbătrânim. Ce se întâmplă, de fapt, în creier și care este legătura cu mobilitatea

Monika Baciu |
Data publicării:
imbatranim - FOTO: Freepik
imbatranim - FOTO: Freepik

Știm cu toții că pe măsură ce îmbătrânim ne sunt afectate toate simțurile, dar, abia acum medicii au stabilit de ce ne mișcăm mai încet odată cu trecerea anilor. 

Studiul, publicat în jurnalul JNeurosci, este unul dintre primele care investighează experimental motivele concurente din spatele încetinirii mișcărilor la adulții cu vârsta peste 65 de ani. Cercetătorii de la CU Boulder au descoperit că adulții mai în vârstă se pot deplasa mai încet, cel puțin parțial, pentru că le costă mai multă energie decât persoanele mai tinere.

"Motivul pentru care ne mișcăm așa cum o facem, de la mișcările ochilor la întinderea mâinii, mers și vorbire, este o fereastră către îmbătrânire și boala Parkinson. Încercăm să înțelegem baza neurală a acestui lucru", spune co-autorul studiului, Alaa Ahmed, profesor în Departamentul de Inginerie Mecanică Paul M. Rady de la CU Boulder. 

Analize simple

Pentru studiu, cercetătorii le-au cerut participanților cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și 66 și 87 de ani să completeze o sarcină simplă: să întindă mâna pentru a ajunge la o țintă pe un ecran, similar jocului video pe un Nintendo Wii.

Analizând modelele acestor mișcări, echipa a descoperit că adulții mai în vârstă par să își modifice mișcările în anumite circumstanțe pentru a-și conserva rezervele de energie mai limitate.

"Toți, fie că suntem tineri sau bătrâni, suntem condus de dorința de a obține cel mai mare recompensă din mediul nostru, minimizând în același timp efortul de a face acest lucru", remarcă co-autorul principal al studiului, Dr. Erik Summerside, care și-a obținut doctoratul în fiziologie integrativă la CU Boulder în 2018.

Vezi și: De ce sunt importante Registrele Naționale. Dr. Adrian Wiener: Am această preocupare

De ce ne mișcăm mai încet pe măsură ce îmbătrânim: două ipoteze

Studiul a explorat două ipoteze pentru încetinirea mișcărilor la adulții mai în vârstă. Prima sugerează că mușchii adulților mai în vârstă ar putea lucra mai puțin eficient, arzând mai multe calorii în timp ce îndeplinesc aceleași sarcini ca și adulții mai tineri. A doua propune că îmbătrânirea ar putea altera circuitul de recompense din creierul uman, deoarece oamenii produc mai puțină dopamină, un produs chimic cerebral responsabil pentru oferirea unei senzații de satisfacție după completarea unei sarcini.

În timpul experimentului, participanții au folosit un braț robotic pentru a mișca un cursor către o țintă pe un ecran de calculator. Dacă au reușit, au primit o mică recompensă, cum ar fi explozia țintei și sunetul "bing bing". Ambele grupuri de vârstă și-au atins țintele mai repede atunci când știau că vor auzi sunetul de recompensă, dar au realizat acest lucru în moduri diferite.

Adulții mai tineri și-au mișcat brațele mai repede către recompensă, în timp ce adulții mai în vârstă și-au îmbunătățit în principal timpii de reacție. Când cercetătorii au adăugat o greutate de opt kilograme la brațul robotic pentru participanții mai tineri, diferențele dintre cele două grupuri de vârstă au dispărut, ceea ce a stârnit interesul lor.

Vezi și: Cine este la risc din cauza prafului saharian. Dr. Adrian Marinescu: E vorba de acutizarea unor afecțiuni

De ce ne mișcăm mai încet pe măsură ce îmbătrânim - FOTO: Freepik

"Se pare că creierul poate detecta modificări foarte mici în cât de multă energie folosește corpul și își ajustează mișcările în consecință. Chiar și atunci când te miști cu doar câteva kilograme în plus, reacționarea mai rapidă a devenit opțiunea mai ieftină energetic pentru a ajunge la recompensă, așa că adulții tineri au imitat adulții mai în vârstă și au făcut exact acest lucru", explică co-autorul principal al studiului, Dr. Robert Courter, care și-a obținut doctoratul în fiziologie integrativă la CU Boulder în 2023.

Concluziile sugerează că costurile de efort ale întinderii par să fie factorul determinat în încetinirea mișcării adulților mai în vârstă. Deși studiul nu poate exclude complet centrele de recompense ale creierului ca vinovate, dacă oamenii de știință pot identifica de unde și cum apar aceste schimbări din corp, s-ar putea să poată dezvolta tratamente pentru a reduce efectele îmbătrânirii și a bolilor.

"Agrupând toate acestea, rezultatele noastre sugerează că costurile de efort ale întinderii par să determine încetinirea mișcării adulților mai în vârstă", spune Ahmed.

Această cercetare ar putea furniza potențial medicilor noi instrumente pentru diagnosticarea unei game largi de boli, inclusiv boala Parkinson, scleroza multiplă, depresia și schizofrenia. Pe măsură ce continuăm să dezvăluim misterele îmbătrânirii și mișcării, studii precum aceasta ne apropie un pas mai mult de înțelegerea și abordarea provocărilor care vin odată cu înaintarea în vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel