De ce ne îngrășăm. Ce greșeală facem atunci când mâncăm. Ne îngrășăm atunci când consumăm mai multe calorii decât arde organismul nostru într-o perioadă de timp dată. Atunci când consumăm mai multe calorii decât corpul nostru are nevoie pentru a funcționa și pentru a susține activitățile zilnice, surplusul de calorii este stocat sub formă de grăsime în celulele noastre adipoase, ceea ce duce la creșterea în greutate.
Consumul excesiv de alimente bogate în calorii, zaharuri și grăsimi saturate poate contribui la creșterea în greutate. De asemenea, lipsa de consum de alimente sănătoase, precum fructe, legume și proteine slabe, poate duce la un aport caloric excesiv și la creșterea în greutate.
O viață sedentară în care se face prea puțină mișcare fizică poate duce la încetinirea metabolismului și la creșterea în greutate. Activitatea fizică ajută la arderea caloriilor și la menținerea unei greutăți sănătoase.
Vezi și: Lucrul care ne trimite la Psihiatrie. Dr. Simona Trifu: A survenit peste vechile răni
De ce ne îngrășăm
Dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL de ce ne îngrășăm.
"Întrebarea nu e ce mănânc, ci cât mănânc. Noi ar trebui să mâncăm din toate. Ideea este ce și cât mănânci, în primul rând cât. Poți mânca orice.
Ne săpăm groapa cu dinții. Dacă mănânci mai mult decât îți trebuie ca să nu mori de foame, începe să devină prea mult și atunci te îngrași", a explicat dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Boala cardiacă cea mai frecventă. Diana Mihalcea: Provoacă deces
Riscurile la care ne supunem
De ce ne îngrășăm - FOTO: Freepik@catocala7
Kilogramele suplimentare pot duce la obezitate, care este asociată cu un risc crescut de boli grave, precum diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare (cum ar fi boala coronariană și accidentul vascular cerebral) și unele tipuri de cancer (cum ar fi cancerul de sân, colon și rinichi).
"Îngrășatul devine păgubos în timp. Obezitate, diabet, hipertensiune, tulburări de statică și dinamică vertebrală și ale funcționalității articulațiilor din cauza greutății prea mari, varice. Sunt o mulțime de lucruri rele care se întâmplă din cauza excesului de mâncare. Abuzul se va pedepsi", a mai explicat dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
Menținerea unei greutăți sănătoase este esențială pentru sănătatea generală și prevenirea unor afecțiuni grave asociate cu obezitatea. Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate, poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase și la prevenirea complicațiilor asociate cu kilogramele suplimentare.
* DC Medical a lansat o nouă campanie intitulată Otrava din farfurie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.