De ce ne începem ziua cu o cafea. Ce se întâmplă în primele 10 minute după ce ai băut cafeaua. Ce efect are asupra creierului și organismului

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce ne incepem ziua cu o cafea - FOTO: Freepik@lesterman
de ce ne incepem ziua cu o cafea - FOTO: Freepik@lesterman

De ce ne începem ziua cu o cafea. Care sunt efectele asupra creierului. Ce se întâmplă în primele 10 minute după ce am băut cafea.

De ce ne începem ziua cu o cafea. Ce stimuli sunt activați în creier. Cofeina, principalul stimulent din cafea, acționează la nivel chimic pentru a vă da un impuls de energie. Cu toate acestea, cofeina este structural asemănătoare cu o altă substanță chimică creată în mod natural în organism, numită adenozină, care vă obosește.

Unele substanțe imită neurotransmițătorii naturali și le pot lua locul în receptori. De exemplu, morfina se poate lega de receptorii din creier destinați endorfinelor (care este un fel de "morfină" naturală produsă de creierul dumneavoastră).

Cofeina crește adrenalina

Cofeina înlocuiește adenozina, care îți crește adrenalina și face ca dopamina să persiste mai mult timp.

Similar modului în care morfina se leagă de receptorii de endorfină, cafeina din cafeaua de dimineață se leagă de receptorii de adenozină din creier, împiedicând biochimia să vă obosească.

Cofeina vă crește, de asemenea, rezerva de adrenalină, care vă crește ritmul cardiac și permite sângelui să pompeze mai repede. În același timp, cofeina împiedică reabsorbția dopaminei în sistemul dumneavoastră, ceea ce îi permite să rămână în creier pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce vă face să simțiți efectele sale pozitive (cum ar fi fericirea) pentru o perioadă mai lungă de timp.

Această persistență a dopaminei este ceea ce declanșează adesea dorința creierului de a dori mai multă cofeină. La urma urmei, deși dopamina în sine nu creează dependență în mod inerent, aceasta joacă un rol important în multe dependențe, potrivit Big Think.

Vezi și: Trucuri geniale pentru îngrijirea decolteului. Cum îngrijim pielea gâtului și a decolteului

Ce se întâmplă în creier când bei multă cafea

Creierul este un sistem complex și complicat. Cu cât bei mai multă cafea, cu atât se formează mai mulți receptori de adenozină, ceea ce înseamnă că poate fi nevoie de mai multă cafea pentru a te ține treaz acum decât atunci când ai început să bei cafea ca adult tânăr.

Potrivit cercetărilor, cofeina are un timp de înjumătățire de aproximativ 6 ore. În primele 10 minute, cofeina intră în fluxul sanguin și este pompată în tot corpul, provocând o creștere a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Până la 20 de minute după consum, cafeina se leagă de receptorii de adenozină, neutralizând oboseala. Nivelul de dopamină crește și persistă, ceea ce îi oferă consumatorului o senzație de alertă și concentrare.

În 30 de minute, glandele suprarenale trec la viteză maximă și încep să producă mai mulți hormoni. În acest timp, este posibil ca vederea să devină mai ascuțită din cauza dilatării pupilelor.

În 40 de minute, corpul dumneavoastră începe să producă mai multă serotonină, care îmbunătățește funcția neuronală din măduva spinării - acest lucru duce la îmbunătățirea coordonării și a forței musculare.

După 4 ore, metabolismul dumneavoastră crește, motiv pentru care ardeți energie mai repede. Corpul dumneavoastră începe să descompună grăsimile stocate în acest timp.

În decurs de 6 ore, cafeaua lichidă a trecut prin sistemul dumneavoastră și probabil veți simți nevoia de a urina, timp în care aproximativ jumătate din cofeina consumată este expulzată.

Vezi și: Litiul din apă, asociat cu autismul. Ce alte efecte adverse mai are litiul asupra sănătății

Care este cantitatea ideală de cafea

Bineînțeles, în cazul oricărui produs cu cofeină, moderația este esențială. Atunci când este consumată în exces, cofeina poate provoca anxietate, palpitații cardiace și probleme de somn.

Potrivit Consumer Reports, până la 400 mg de cofeină pe zi (ceea ce echivalează cu două până la patru cești de 8 uncii) poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, însă orice peste 600 mg pe zi este prea mult.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale cafelei?

Există mai multe moduri în care aportul zilnic de cofeină este bun pentru dumneavoastră. Nu numai că cafeaua îți poate îmbunătăți nivelul de energie, dar poate face ca creierul tău să funcționeze la niveluri optime, făcându-te mai inteligent.

Vezi și: Inteligența artificială, pericol pentru generația tânără. Ramona Popescu: Nu vor fi capabili să facă diferența. Radu Leca: Creează societatea perfectă, fără noi

Alte câteva beneficii pentru sănătate ale cafelei includ:

- Stimularea metabolismului dvs.

- Îmbunătățirea performanțelor fizice

- Ajutându-vă cu aportul de nutrienți (vitaminele B2, B3, B5, manganul și potasiul se găsesc toate în cafea)

- Reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2

- Ajută la combaterea simptomelor de depresie și vă face mai fericiți

- Oferind o sursă de antioxidanți

- Consumul de cofeină atunci când nivelul de cortizol este ridicat diminuează beneficiile pentru sănătate.

Cortizolul, un hormon al stresului care apare în mod natural, are un ritm circadian foarte distinct care este reglat de stimulatorul cardiac central al creierului. Întreruperea acestui ritm poate duce la anomalii metabolice, oboseală și o calitate scăzută a vieții, potrivit unui studiu din 2009 publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Consumul de cofeină atunci când nivelul de cortizol este la un vârf natural poate duce la interferențe în producția de cortizol și la o creștere a toleranței, ceea ce poate avea un impact asupra răspunsului la stres și va face ca, pe măsură ce trece timpul, să aveți nevoie de tot mai multă cofeină.

Vezi și: Elena a primit diagnosticul de cancer la 35 de ani, pe 8 Martie, și s-a operat de ziua fiicei sale: Am murit de câteva ori. Medicul mi-a zis - Tu ar trebui să fii la Untold, nu aici!

Când este cel mai bun moment pentru a bea cafea

Nivelurile de cortizol din corpul dumneavoastră se află la un vârf natural în trei momente pe zi, dintre care unul este dimineața devreme. Potrivit acestui articol din Time Magazine, cele mai bune momente pentru a bea cafea (sau pentru a ingera cofeină) sunt între 10 dimineața și 12.00, iar apoi, din nou, între 2 după-amiaza și 5 seara.

Acest lucru va permite creierului dumneavoastră să profite la maximum de valul de cofeină, deoarece nu înlocuiește alte funcții importante, cum ar fi eliberarea de cortizol care are loc în mod natural de mai multe ori pe zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel