De ce ne gândim la tot felul de lucruri înainte de a adormi. Ce se întâmplă în subconștientul nostru

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce ne gandim la tot felul de lucruri inainte de a adormi - FOTO: Freepik@DCStudio@defstock
de ce ne gandim la tot felul de lucruri inainte de a adormi - FOTO: Freepik@DCStudio@defstock

De ce ne gândim la tot felul de lucruri înainte de a adormi. Ce se petrece, de fapt, în creierul nostru și care sunt bolile de care am putea suferi.

De ce ne gândim la tot felul de lucruri înainte de a adormi.

Gândurile care apar înainte de a adormi pot varia de la persoană la persoană, iar motivele pentru aceste gânduri pot fi complexe. Există mai multe motive posibile pentru care ne gândim la tot felul de lucruri înainte de a adormi.

Pentru mulți oameni, momentul înainte de a adormi este un moment în care pot gândi în liniște, fără a fi deranjați de zgomotele sau agitația zilnică. Acesta poate fi un moment propice pentru a reflecta asupra zilei, pentru a lua decizii sau pentru a planifica viitorul.

De multe ori, gândurile noastre înainte de a adormi pot fi legate de griji și stresuri. Este posibil să ne îngrijoreze lucruri din viața personală, profesională sau să ne facem griji cu privire la evenimentele viitoare. Anxietatea și stresul pot împiedica adormirea și pot duce la insomnie.

Unele persoane folosesc timpul înainte de a adormi pentru a reflecta asupra vieții lor, pentru a se gândi la obiectivele personale sau pentru a analiza relațiile interpersonale. Acest proces de autocunoaștere poate fi util pentru dezvoltarea personală.

Pentru alții, mintea devine mai creativă înainte de a adormi, ceea ce poate duce la idei noi sau la soluții la problemele pe care le întâmpină. Creierul nostru poate continua să proceseze informații și experiențe din timpul zilei în timpul somnului. Acest lucru poate duce la gânduri și vise legate de evenimentele recente.

Vezi și: Fentanilul, substanța care ucide. Tudor Ciuhodaru, avertisment dur: Pericol de moarte. Un pericol exploziv, ignorat de autorități

De ce îți treci în revistă toate grijile înainte de a adormi

Atunci când îți treci în revistă grijile înainte de culcare, se întâmplă ceva destul de ciudat. De exemplu, probabil că încercați să alegeți cele mai bune, mai confortabile și mai fericite gânduri la care să vă gândiți. Cu toate acestea, mintea ta are alte idei. De fapt, este extrem de selectivă în acest moment anume în ceea ce privește materialul mental cu care alege să lucreze.

Originea acestei stări nu este alta decât anxietatea. Într-adevăr, în general, persoanele care suferă de o tulburare de anxietate latentă sunt cele care prezintă cel mai frecvent aceste stări de îngrijorare intensă care fac dificilă obținerea unei nopți bune de odihnă. Cu toate acestea, faptul că creierul suferă un vârf de anxietate chiar înainte de culcare se datorează unui mecanism evolutiv surprinzător. 

Ce se întâmplă în creier

Creierul tău evaluează situațiile și performanțele pentru a supraviețui mai bine. Creierul nostru uman din secolul XXI este rezultatul a mii de ani de evoluție. Acest lucru este, fără îndoială, avantajos. Cu toate acestea, el are încă anumite defecte de proiectare care nu au fost încă rezolvate.

Aceste defecte se referă la modul în care continuăm să procesăm provocările de zi cu zi, oricât de mari sau mici ar fi acestea. Ca oameni, nu mai suntem vânători-culegători și nu mai trăim în medii sălbatice pline de riscuri.

Cu toate acestea, mintea noastră reacționează ca și cum am fi fost și procesează constant amenințările. Mai mult, liniștea nopții este momentul ideal pentru a evalua situațiile și performanțele și pentru a detecta orice alertă sau risc. De fapt, avem tendința de a analiza totul.

Atunci când te gândești la toate grijile tale înainte de culcare, nu durează mult până când creierul tău vede semne de pericol în cele mai mici detalii. De exemplu, dacă te gândești că ai acționat într-un mod neasertiv la serviciu, creierul tău îți spune că ai putea fi concediat.

Vezi și: Ce boli poate ascunde sunetul inimii. Îl auzi când stai în pat. Poate fi semnul unei boli mortale

Anxietate latentă

Dr. Luc Staner, de la laboratorul de somn al companiei farmaceutice FORENAP din Rouffach (Franța), a efectuat o cercetare care a evidențiat relația dintre tulburările de anxietate și tulburările de somn. El a susținut că în spatele acestor realități se află afecțiuni precum tulburarea de anxietate generalizată și tulburarea de stres posttraumatic.

Atunci când vă gândiți la grijile dumneavoastră chiar înainte de a dormi, cădeți în ciclul gândirii rumegătoare. Totuși, această experiență nu se întâmplă doar la sfârșitul zilei. De fapt, ideile obsesive și autocritice zăbovesc liniștite în fundal tot timpul. Cu toate acestea, în calmul nopții, dialogul tău intern ridică volumul, dând o prezență mult mai mare acestui tip de gânduri.

Persoanele cu tendințe perfecționiste au o probabilitate crescută de a se confrunta cu acest tip de gânduri, potrivit Exploring Your Mind.

Vezi și: De ce trebuie să mănânci semințele strugurilor. Cristian Mărgărit: Protejează de diverse boli. Trebuie sparte și înghițite

Cum să nu te mai gândești prea mult înainte de culcare

Atunci când pui capul pe pernă și te lași învăluit de griji, sănătatea ta fizică și psihică are de suferit. Pentru că lipsa somnului îți intensifică anxietatea existentă. Din acest motiv, trebuie să faci câteva schimbări. Aceasta presupune să vă concentrați asupra a două domenii. În primul rând, îngrijirea igienei somnului și, în al doilea rând, gestionarea propriei tulburări de dispoziție.

Iată câteva orientări care vă pot ajuta:

- Învățați tehnici de rezolvare a problemelor.

- Dedicați o anumită oră din zi pentru a rezolva ceea ce vă provoacă anxietate (programarea îngrijorării).

- Introduceți în rutina zilnică tehnici de respirație profundă și de relaxare.

- Urmați aceleași rutine atunci când mergeți la culcare și când vă treziți.

- Evitați mesele mari și exercițiile fizice chiar înainte de a dormi.

- Deconectați dispozitivele electronice cu două ore înainte de a merge la culcare. Amintiți-vă că ecranele acționează ca stimulente și îngreunează odihna pe timp de noapte.

- Asigurați-vă că abordați somnul cu o minte relaxată și nu cu un abis de griji.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel