De ce ne e poftă de grăsimi când ținem dietă

Dana Lascu |
Data publicării:
Nutriție
Nutriție

V-ați întrebat vreodată de ce ne gândim și poftim mâncărurile pe care încercăm să le evităm atunci când ținem dietă? Sau doriți să existe o cale de a vă controla sau potoli pofta?

Cercetătorii de la Universitatea din Texas Medical Branch din Galveston au identificat noi circuite ale creierului care ar putea acționa ca o frână pe consumul de alcool și alimentația junk food.

La cobaii care, timp de o lună, au fost ținuți la dietă cu conținut scăzut de grăsimi, cercetătorii au inhibat cu succes comportamentul care determina preferința spre alimentelor grase. Constatările lor au fost publicate în jurnalul Behavioural Brain Research.

„Pofta pentru alimente bogate în grăsimi - care includ multe alimente nesănătoase tip junk food - este o parte importantă a obezității și a consumului compulsiv", a declarat Jonathan Hommel, profesor asistent în departamentul de farmacologie și toxicologie, ciktat de sciencedaily.com

Puși să muncească până au renunțat la recompense

„Când încearcă să slăbească, oamenii se străduiesc adesea să evite alimentele grase, ceea ce în mod ironic crește motivația și pofta pentru aceste alimente și poate duce la supraalimentare. Mai rău, cu cât mai mult cineva se abține de la alimentele grase, cu atât mai mare este pofta".

Mai multe studii comportamentale au demonstrat că negarea anumitor alimente, cum se întâmplă când țineți dietă, cauzează o dorință crescută și o obsesie pentru respectivul aliment. Cu toate acestea, mecanismele creierului care conduc la acest tip de supraalimentare nu sunt cunoscute. În acest scop, cercetătorii UTMB au căutat să afle cum conduce creierul acest comportament potențial dăunător.

Folosind cobai care au fost ținuți la dietă cu conținut scăzut de grăsimi timp de 30 de zile, cercetătorii UTMB i-au antrenat să muncescă pentru „recompensele" grase, prin apăsarea unei pedale. Pentru a măsura pofta și motivația, cercetătorii au continuat să crească numărul apăsări pe pedale necesare pentru ca șobolanii să-și primească „recompensa", până când aceștia au renunțat să mai încerce!

O substanță din creier poate fi cheia tăierii poftei

Apoi, jumătate dintre șobolani au suferit o procedură chirurgicală care a blocat efectele unei substanțe chimice cerebrale numită „neuromedin U receptor 2" într-o regiune a creierului care reglează consumul de alimente. Cealaltă jumătate dintre cobai nu au fost supuși acestei intervenții.

După recuperarea post-chirurgicală, cercetătorii au descoperit că șobolanii care au fost operați nu au mai fost așa tentați de „recompensele" grase, tentație care la șoarecii neoperați nu s-a modificat.

„Deși descoperirile noastre sunt doar primul pas dintr-un proces lung de la laboratorul științific până în cabinetul medicului, planificăm să dezvoltăm noi medicamente pentru a ajuta la reducerea acestei pofte", a spus Hommel.

„Desi s-ar putea să treacă ani până când aceste medicamente să fie gata, cercetarea noastră scoate în evidență câteva caracteristici importante ale poftei alimentare, care vă pot ajuta să să vă puneți dorințe realiste pentru noul an".

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel