Fiecare dintre noi are o bunică cu un talent deosebit de a prezice schimbările de vreme, bazându-se pe durerile de articulații. La rândul nostru, atunci când am experimentat senzații de disconfort, durere sau iritații la instalarea anotimpului rece și umed, le-am pus pe seama modificărilor climatice. Se pare, însă, că în convingerile bunicii există totuși un adevăr.
Mutasem Maher, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, a explicat pentru Spectacola cum influențează schimbarea vremii durerea de oase.
Spectacola: Cum afectează temperatura, presiunea și umiditatea durerile articulare?
Dr. Mutasem Maher: Durerea articulară este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate și poate fi, de asemenea, afectată de schimbările meteorologice, fie că sunt de temperatură, presiune sau umiditate a aerului. Schimbările vremii au un efect negativ asupra bolilor articulare cronice. Nu se stie cu exactitate cum s-ar putea întâmpla acest lucru, dar există dovezi importante care ne fac să credem că durerile articulare cresc în intensitate în timpul rece.
Spectacola: Cum poate provoca durere schimbarea vremii?
Dr. Mutasem Maher: Acest lucru apare din cauza umidității mai mari însoțite de presiunea atmosferică mai scăzută - greutatea aerului care pune presiune asupra planetei și asupra noastră. Scăderea presiunii (care începe pe vreme rea) înseamnă că o presiune mai mică a aerului asupra corpului nostru permite țesuturilor să se umfle, iritand articulațiile. Frigul sau vremea rece pot face mușchii, ligamentele și articulațiile mai rigide și mai dureroase si pot schimba consistenta lichidului articular, care devine mai vascos si rigid. Intotdeauna pacienții caută mai des îngrijire pentru durerile articulare in timpul vremii ploioase.
Spectacola: Cum putem să scădem durerea legată de schimbarea vremii?
Dr. Mutasem Maher: Păstrarea temperaturii calde a corpului – baie caldă, purtarea hainelor potrivite afară, evitarea curentului rece, menținerea unei greutăți corporale optime scade presiunea pe articulații, exercițiile fizice și sportul ajută la îmbunătățirea articulațiilor, somn și perioada de odihnă adecvate, minim 7-8 ore pe zi.
Pentru o conduită și un diagnostic corect, vizitați medicul ortoped în cazul apariției durerilor articulare.
Vezi și: Centru de transplant multiorgan, la Cluj. Va fi primul din țară și din sud-estul Europei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.