De ce ne doare capul când se schimbă vremea. Cum ne influențează, de fapt, presiunea atmosferică

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce ne doare capul cand se schimba vremea - FOTO: Freepik
de ce ne doare capul cand se schimba vremea - FOTO: Freepik

De ce ne doare capul când se schimbă vremea. Medicii au oferit răspuns la această întrebare

Dacă ai observat vreodată că te doare capul chiar înainte de a lovi o furtună, s-ar putea să nu fie o coincidență. De fapt, condițiile meteorologice sunt frecvent raportate ca fiind un declanșator pentru durerile de cap și atacurile de migrenă. Din păcate, încă nu este în puterea noastră să schimbăm vremea.

Mulți oameni care suferă de migrenă sau care sunt predispuși la dureri de cap spun că vremea poate fi un declanșator. Fundația Americană pentru Migrenă afirmă că puțin peste o treime din cei care suferă de migrenă consideră că anumite condiții meteorologice pot declanșa un atac, iar Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie enumeră vremea rea printre cele 10 declanșatoare comune ale durerii de cap.

În timp ce anecdotic mulți oameni se vor identifica cu acest fenomen, studiile științifice pe această temă au fost puțin mai mixte în rezultatele lor. Dar există un factor meteorologic în special care apare de multe ori: presiunea.

Vezi și: Alimentul care previne demența. O lingură pe zi reduce riscul de deces cu 28%

Presiunea atmosferică și durerile de cap

Schimbările în presiunea atmosferică au fost repetat considerate ca fiind vinovate pentru durerile de cap și atacurile de migrenă. Acest lucru explică de ce unele persoane au dureri de cap când zboară cu avionul - presiunea aerului este mai mică la altitudini mai mari, și deși cabinele aeronavelor sunt presurizate, tot poți simți efectele schimbărilor de presiune în timpul decolării și aterizării.

Pentru unii, aceasta înseamnă că urechile lor "trosnesc", cauzând pierderea temporară a auzului și, în cazuri mai severe, durere și amețeală. Pentru alții, poate duce la o afecțiune denumită "durere de cap în avion". Este un nume relativ nou pentru o problemă care cel mai probabil a existat de când oamenii au început să călătorească în tuburi metalice mari în cer, și este în general o durere înțepătoare în partea frontală a capului care dispare odată ce presiunea s-a egalizat din nou.

Dar scăderile în presiunea atmosferică nu au loc doar la altitudini mari. Ele pot preceda și o furtună, și acesta este una dintre explicațiile propuse în spatele durerilor de cap induse de vreme.

Vezi și: Epistaxisul, sângerarea nazală: de ce apare. 5 semne care reprezintă o urgență medicală

Presiunea barometrică, impact asupra durerilor de cap

Durere de cap - FOTO: Freepik

O recenzie din 2019 a analizat detaliat durerile de cap legate de presiunea barometrică și a citat mai multe studii care arată o asociere între scăderea presiunii și simptomele de durere de cap sau migrenă. De exemplu, un studiu din 2009 cu peste 7.000 de pacienți a concluzionat că "o presiune barometrică mai mică a dus la o creștere temporară a riscului de durere de cap care necesită evaluare în departamentul de urgență".

Cu toate acestea, autorii recenziei au subliniat că, în general, "rezultatele studiilor privind durerile de cap legate de presiunea barometrică sunt inconsistente în ceea ce privește direcționalitatea lor și nu reușesc să stabilească o asociere puternică", potrivit IFL Science.

O recenzie mai recentă din 2023 a ajuns la o concluzie similară.

Vezi și: Primul implant cerebral de la Neuralink, probleme. Interfața creier-computer necesită actualizare

Cum ar putea presiunea atmosferică cauza dureri de cap

În ciuda rezultatelor mixte pe această temă, este greu de ignorat faptul că atât de mulți pacienți cu dureri de cap și migrenă raportează simptome mai severe atunci când presiunea aerului scade – deci ce ar putea cauza durerea lor?

Există câteva teorii diferite, dar una dintre cele mai des citate este efectul său asupra nervului trigemen. Acesta este cel mai mare nerv cranian, care se ramifică în scalp și față și este implicat în multe tulburări ale durerii de cap și a feței.

Există unele lucrări de literatură care sugerează că nervul trigemen este vulnerabil la schimbările de presiune atmosferică acolo unde întâlnește tubulatura îngustă a urechii medii.

Un studiu la șoareci în 2010 a contribuit la semănarea legăturii dintre nervul trigemen și durerile de cap legate de vreme. S-a constatat că scăderea presiunii aerului a crescut activitatea electrică în anumite neuroni din nucleul trunchiului cerebral care transmit informații senzoriale din față. Autorii au concluzionat că mecanisme similare ar putea fi implicate în durerile de cap legate de presiunea barometrică și ar putea fi responsabile pentru ele.

Pleacând de la aceasta, un mic studiu pilot în 2021 a descoperit că persoanele expuse la schimbări în presiunea barometrică pentru perioade de 8 minute la un moment dat au raportat adesea o senzație de presiune în cap și urechi, iar câțiva au experimentat dureri de cap ușoare până moderate. Autorii au cerut realizarea unui studiu mai mare pentru a vedea dacă acesta ar putea fi motivul din spatele durerilor de cap legate de vreme ale unora.

Durerile de cap legate de presiunea barometrică pot să provină și din dezechilibrele de presiune în sinusuri, așa cum a explicat neurologul Dr. Elizabeth Hartman pentru Centrul de Sănătate al Universității Nebraska-Lincoln, ceea ce poate provoca dureri în partea frontală a capului și în spatele ochilor. O scădere bruscă a presiunii atmosferice poate, de asemenea, să înrăutățească o durere de cap sau migrenă existentă în acest mod.

Alți declanșatori ai durerilor de cap legate de vreme

Presiunea barometrică ar putea să nu fie întreaga poveste. Conform Fundației Americane pentru Migrenă, atât temperatura, cât și umiditatea au fost implicate ca posibili declanșatori pentru unele persoane.

Imaginea generală pare să fie că acești tipuri de declanșatori variază foarte mult în rândul celor care suferă de dureri de cap. Un studiu din 2000 a demonstrat cum pacienții cu migrenă expuși la același fenomen meteorologic – modele calde de vânt vestic în sudul Canadei numite chinooks – au raportat simptome înrăutățite la momente diferite în raport cu condițiile diferite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel