De ce lipsa de somn e rea pentru inima ta. Explicații științifice

Dana Lascu |
Data publicării:
Așternuturi
Așternuturi

Lipsa de somn: În ultimii ani, numeroase studii au arătat că persoanele care nu dorm suficient prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral și de atac de cord. Un nou studiu al Universității din Colorado, din Boulder, publicat în revista Experimental Physiology, explică de ce.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Colorado și publicat în Experimental Physiology, a constatat că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte – adică au o lipsă de somn – au, în sânge, niveluri scăzute din trei regulatori fiziologici sau microARN, care influențează exprimarea genelor și joacă un rol-cheie în menținerea sănătății vasculare.

Posibil nou instrument de diagnostic

Constatările lor ar putea duce la teste noi, non-invazive, pentru pacienții cu lipsă de somn preocupați de sănătatea lor, care ar putea afla din timp ce risc au, au spus autorii.

„Acest studiu propune un nou mecanism potențial prin care somnul influențează sănătatea inimii și fiziologia generală", a declarat autorul principal Christopher DeSouza, profesor de Fiziologie Integrativă.

În ciuda recomandărilor Asociației Americane a Inimii (American Heart Association), ca oamenii să doarmă între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte, aproximativ 40% dintre adulții din SUA nu au un somn atât d e lung. Per ansamblu, durata medie a somnului, la americani, a scăzut de la 9 ore pe noapte la 6,8 ore pe noapte, în ultimul secol.

Într-un alt studiu recent, grupul DeSouza a descoperit că bărbații adulți care dorm 6 ore pe noapte au celule endoteliale disfuncționale - celulele care formează vasele de sânge - și arterele lor nu se dilată și nu se contractă la fel ca la cei care au parte de somn destul.

Dar factorii care conduc la această disfuncție nu sunt bine cunoscuți.

MicroARN-urile sunt molecule mici care suprimă exprimarea genetică a anumitor proteine în celule. Funcția exactă a microARN-urilor circulante în sistemul cardiovascular și impactul acestora asupra sănătății cardiovasculare sunt, acum, sub o sporită atenție științifică, mai multe medicamente fiind în prezent în curs de dezvoltare pentru o varietate de afecțiuni, inclusiv cancer, pentru a corecta semnăturile microRNA afectate.

„Acestea sunt ca frânele celulare, așa că dacă lipsesc microARN-urile benefice asta poate avea un impact major asupra sănătății celulei", a explicat DeSouza.

Cantități prea mici din anumiți regulatori

Pentru noul studiu, primul care a explorat impactul lipsei de somn asupra semnăturilor microARN circulante, DeSouza și echipa sa au prelevat probe de sânge de la 24 de bărbați și femei, toți subiecți sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 44 și 62 de ani, care au completat chestionare despre obiceiurile de somn. Jumătate au declarat că dorm între 7 și 8.5 ore pe noapte, iar cealaltă jumătate că au un somn de 5 până 6,8 ore pe noapte.

Ei au măsurat, apoi, exprimarea a nouă microARN-uri asociate anterior cu inflamația, funcția imună sau sănătatea vasculară.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au o lipsă de somn au avut niveluri cu 40-60% mai mici de circulație a miR-125A, miR-126 si miR-146a (anterior demonstrat că suprimă proteinele inflamatorii) decât cei care au dormit destul.

„De ce 7 sau 8 ore pare a fi numărul magic este neclar", a spus DeSouza. „Cu toate acestea, este plauzibil că oamenii să aibă nevoie de cel puțin 7 ore de somn pe noapte pentru a menține nivelurile de fiziologice importante din regulatori, cum ar fi microARN-urile".

Noi cercetarile sunt acum în curs de desfășurare în laboratorul lui DeSouza pentru a determina dacă revenirea la obiceiuri sănătoase de somn (adică să dori 7-8 ore, după ce un timp ai dormit mult mai puțin) poate restabili nivelurile sănătoase de microARN.

În cele din urmă, a spus el, este posibil ca microARN-ul din sânge să poată fi folosit ca un marker al bolilor cardiovasculare la persoanele cu somn insuficient, care să permită medicilor să culeagă nformații importante printr-un test de sânge, mai degrabă decât prin testele actuale, mai invazive.

Pentru moment, spune DeSouza, mesajul cel mai important pentru cei care „ard uleiul" noaptea este: „Nu subestimați importanța unui somn bun".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel