Dacă te simți dornic de o picătură suplimentară de sos picant sau de un ardei jalapeño, poate te întrebi de ce corpul tău cere un plus de condimente.
Majoritatea oamenilor au pofte alimentare, iar acestea pot fi deosebit de frecvente în rândul anumitor grupuri, inclusiv în rândul celor care sunt însărcinate sau care se confruntă cu stresul cronic. În unele cazuri, poftele alimentare pot fi un semn al unei probleme de sănătate sau al unei afecțiuni specifice.
Poftele pentru alimente picante, în special, pot fi adesea explicate de mai mulți alți factori de bază.
Sosul picant, un condiment preparat din ardei iute, este excelent pentru a da mâncărurilor o notă picantă. Este adesea adăugat la mâncăruri precum burgeri, burrito, tacos, ouă și marinade.
În ciuda utilizării sale pe scară largă, mulți oameni se pot întreba cum afectează acest aliment de bază picant sănătatea lor.
Sosul picant este foarte sărac în calorii și nu conține carbohidrați, grăsimi și proteine.
Vezi și: Lămâile pot preveni pietrele la rinichi. O singură felie oferă 51% din aportul zilnic de vitamina C
Doar 1 linguriță (5 ml) conține:
- Calorii: 0.5
- Vitamina C: 4% din valoarea zilnică
Deoarece este folosit în cantități atât de mici, este foarte sărac în vitamine și minerale.
Cu toate acestea, fiecare porție conține o cantitate mică de vitamina C, o vitamină solubilă în apă care joacă un rol cheie în funcția imunitară. Această vitamină acționează, de asemenea, ca un antioxidant, neutralizând compușii dăunători numiți radicali liberi pentru a proteja împotriva inflamației.
Conține capsaicină
Sosul picant conține un compus numit capsaicina, care oferă ardeilor iuți condimentul lor caracteristic.
Acest compus este asociat cu o listă lungă de beneficii, printre care:
- Ameliorarea durerii. Capsaicina este uneori aplicată local pentru a ajuta la reducerea durerii. Aceasta acționează prin stimularea receptorilor de durere din organism și poate ajuta la tratarea unor afecțiuni precum artrita reumatoidă și neuropatia diabetică, un tip de afecțiune nervoasă legată de diabet.
- Pierderea în greutate. Unele cercetări sugerează că capsaicina vă crește metabolismul, stimulează arderea grăsimilor și scade pofta de mâncare, toate acestea putând fi benefice pentru pierderea în greutate.
- Scăderea inflamației. Studiile de eprubetă arată că acest compus poate reduce anumiți markeri ai inflamației
- Prevenirea cancerului. Deși este nevoie de cercetări pe oameni, studiile în eprubeta indică faptul că capsaicina poate încetini creșterea și răspândirea anumitor tipuri de celule canceroase.
Este important de reținut că sosul picant este utilizat de obicei în cantități mici. Cei mai mulți oameni consumă doar 1-2 lingurițe (5-10 ml) la un moment dat.
Prin urmare, deoarece majoritatea studiilor utilizează doze foarte mari de capsaicină, nu este clar cât de mult sos picant ar trebui să consumați pentru a obține rezultate similare.
În plus, din cauza conținutului de capsaicină, sosul picant poate provoca anumite efecte secundare, inclusiv refluxul acid, crampe stomacale și o senzație de arsură pe piele.
1. Organsimul tău este supraîncălzit
Deși sună contraintuitiv, este posibil să poftești la alimente picante atunci când te simți fierbinte sau supraîncălzit.
Acest lucru se datorează faptului că anumite alimente picante pot acționa pentru a vă răcori corpul.
Unele cercetări sugerează că acest compus vegetal poate juca un rol cheie în termoreglare, un proces care ajută la menținerea temperaturii interne a corpului. Capsaicina provoacă o senzație de încălzire atunci când este consumată, ceea ce poate declanșa transpirația pentru a te ajuta să te răcorești.
2. Depresie
Dacă te simți deprimat sau te confrunți cu un episod de depresie, adăugarea câtorva alimente picante în farfuria ta poate fi benefică, deoarece capsaicina poate da o ușoară senzație de plăcere.
Acest compus vegetal, care este considerat un iritant, poate acționa prin declanșarea unei senzații de arsură dureroasă atunci când este consumat sau expus pe piele.
Corpul tău răspunde la această durere prin eliberarea de endorfine, care activează receptorii de opiacee ai corpului tău și provoacă senzații de plăcere.
Unele cercetări sugerează că întreruperile nivelului de endorfine pot fi legate de depresie și de alte afecțiuni, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatic (PTSD).
3. Ești congestionat
Multor oameni le curge nasul după ce mănâncă alimente picante. Mai mult, supele, sosurile și condimentele picante sunt adesea recomandate ca remediu natural atunci când te simți răcit sau înfundat.
În mod interesant, unele cercetări sugerează că alimentele picante pot ajuta la eliminarea congestiei și a înfundării. Potrivit unei analize a patru studii, utilizarea unui spray nazal care conține capsaicină poate îmbunătăți simptomele rinitei non-alergice, o afecțiune caracterizată prin congestie, strănut și curgere a nasului.
O recenzie a remarcat că acest produs acționează ca un iritant ușor la început, dar apoi îmbunătățește simptomele în timp.
4. Pofta poate apărea când ești însărcinată
Poftele alimentare sunt frecvente în timpul sarcinii, afectând 50-90% dintre femeile însărcinate.
Potrivit unui studiu care a inclus 635 de femei însărcinate, dulciurile precum ciocolata, înghețata și deserturile au fost cele mai des râvnite produse.
Cu toate acestea, alimentele picante sunt o altă poftă frecventă. De fapt, în cadrul aceluiași studiu, aproximativ 3,3% dintre femei au raportat, de asemenea, pofte pentru alimente picante precum chilli, curry și condimente.
Deși nu este pe deplin clar ce cauzează pofta de mâncare în timpul sarcinii, cercetătorii cred că poate fi o combinație de schimbări hormonale, deficiențe nutritive și anumite ingrediente sau compuși din alimentele dorite.
5. Încerci să renunți la anumite alimente
Dacă încerci să elimini alimentele picante din dieta ta, există o șansă bună să ai pofte crescute.
De fapt, o analiză a remarcat că privarea de alimente pe termen scurt poate duce la creșterea poftelor pentru orice alimente pe care le evitați.
Potrivit unei alte revizuiri mai vechi, încercarea de a restricționa sau de a te priva de un anumit aliment provoacă pofte din cauza mai multor procese mentale și emoționale care stau la baza acestora.
Deși există puține cercetări cu privire la relația specifică dintre privarea de alimente și pofta de alimente picante, mai multe studii demonstrează acest efect cu alte alimente, cum ar fi ciocolata și gustările sărate.
Precauții
Deși te poți bucura de alimentele condimentate ca o completare sănătoasă a unei diete echilibrate, este posibil ca unele persoane să fie nevoite să dea dovadă de prudență și să își limiteze consumul.
De exemplu, alimentele picante pot agrava refluxul acid în rândul persoanelor cu boală de reflux gastroesofagian (GERD). Consumul regulat de alimente picante poate fi, de asemenea, legat de un risc mai mare de sindrom de colon iritabil (IBS), ulcer peptic și gastrită cronică.
În timp ce alimentele picante sunt în general considerate sigure pentru persoanele care sunt însărcinate, este posibil să fie nevoie să moderezi consumul dacă aveți simptome de arsuri la stomac sau indigestie.
Dacă este consumată în cantități mari, capsaicina care se găsește în alimentele picante poate provoca simptome precum diaree, greață, vărsături sau crampe la stomac.
Ca atare, ar trebui să consumi alimente picante cu moderație și să le elimini din dietă dacă prezinți simptome negative.
Există mai multe explicații posibile pentru pofta ta de alimente picante.
În special, pofta de alimente picante poate fi mai frecventă în timpul sarcinii sau dacă încerci să eliminați alimentele picante din dieta ta. Alternativ, pofta de alimente picante ar putea fi un semn că ești supraîncălzit sau congestionat.
Indiferent de motivul din spatele poftei tale, este important să mănânci alimente picante cu moderație și să le excluzi din dieta ta dacă experimentezi efecte secundare negative precum indigestie, greață sau diaree.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.