De ce își schimbă frunzele culorile. Peisajele toamnei pot avea un impact psihologic pozitiv asupra multor oameni. Culorile vibrante ale frunzelor pot induce o stare de bine, relaxare și admirație pentru frumusețea naturii, ceea ce poate contribui la reducerea stresului și anxietății.
De asemenea, mulți oameni asociază toamna cu momente plăcute, cum ar fi sărbătorile de toamnă și mirosul caracteristic al aerului răcoros. Așadar, schimbarea culorii frunzelor în toamnă poate avea un impact psihologic pozitiv prin intermediul conexiunii cu natura și a amintirilor plăcute asociate acestui sezon.
Frunzele își schimbă culoarea toamna din cauza unor procese biologice complexe. În timpul sezonului de toamnă, zilele devin mai scurte și temperatura scade treptat. Aceste schimbări determină plantele să își pregătească organele pentru iarnă. Iată cum se întâmplă acest lucru:
Clorofila: În timpul verii, frunzele conțin o cantitate mare de clorofilă, pigmentul verde care permite plantelor să facă fotosinteză. Clorofila ajută la captarea energiei solare și la conversia acesteia în energie chimică.
Degradarea clorofilei: Pe măsură ce zilele devin mai scurte și temperaturile scad, plantele încetează să producă clorofilă. Aceasta se degradează treptat sau este reabsorbită de către planta.
Alți pigmenți: Odată ce clorofila dispare, alți pigmenți din frunze devin vizibili. De exemplu, carotenoizii, care produc culori precum galbenul și portocaliul, și antocianinele, care produc roșu și purpuriu, potrivit MSN.
De ce își schimbă frunzele culorile. Ce impact are acest fenomen asupra psihicului
Suntem înconjurați de un spectru continuu de culori în fiecare zi, deci nu este o surpriză că asociem aceste culori cu diferite sentimente și situații. De fapt, studiile relativ recente din domeniul psihologiei culorilor sugerează că culoarea poate avea efecte asupra emoțiilor noastre. Conform lui Karen Haller, ”Culorile și combinațiile de culori au un impact asupra modului în care gândim, simțim și ne comportăm, și nu numai atât, ci conotațiile pozitive ale culorilor pot îmbunătăți cu adevărat starea noastră generală de bine, potrivit Hypno Therapy and Health.
Toamna este un anotimp plin de culoare, întreg peisajul din jurul nostru suferă o transformare completă și trece de la culorile mai subtile ale verii, cum ar fi coralul și albastrul, la tonuri mult mai puternice și mai îndrăznețe, văzute în toamnă.
Această schimbare vizual dramatică poate fi foarte stimulatoare și adesea este percepută ca fiind semnificativă. Ideea schimbării culorilor frunzelor este prezentă constant în literatură și artă, cel mai probabil datorită sugestiei lor fermecătoare și sugestiei că ceva este unic și special.
Fiecare culoare are aspecte atât negative, cât și pozitive, dar în general tonurile specifice asociate acestei perioade a anului sunt predominant pozitive. Toamna aduce sentimente de căldură, bogăție, confort și liniște și este anotimpul cel mai potrivit pentru reducerea stresului, iar ceva atât de simplu ca o plimbare de toamnă te poate face să te simți din nou ancorat.
Vezi și: O linguriță dintr-un condiment reduce tensiunea arterială. Mare atenție la cum îl consumi
Cum ne influențează culorile starea de spirit
Pentru cei care petrec mult timp în interior sau departe de medii naturale, petrecerea timpului în natură, în special în sezonul toamnei, poate ajuta cu adevărat la recuperare și la gestionarea presiunilor vieții moderne.
Roșu - Roșul are cea mai lungă lungime de undă din spectrul vizibil al luminii, ceea ce înseamnă că are multe nuanțe diferite. Deși în multe domenii ale vieții poate semnifica pericol sau pasiune, în acest sezon evocă emoții mai puțin intense și în schimb induce senzații de confort, precum și motivare.
Portocaliu - Portocaliul este adesea asociat cu sentimente de bucurie și distracție, iar acest lucru nu se schimbă în această perioadă a anului. Este o culoare foarte pozitivă și se crede că influențează activitatea mentală. Prin cercetare s-a descoperit că expunerea la lumină portocalie poate îmbunătăți efectiv cogniția.
Galben - Este larg cunoscut faptul că galbenul este culoarea fericirii, așa că nu este o surpriză să-l vedem răspândit pe scară largă în timpul toamnei. Galbenul este cea mai vizibilă culoare pentru ochiul uman și, pe lângă faptul că radiază energie și speranță, s-a constatat că generează optimism în oameni.
Vezi și: Cancerul mortal pe care îl depistezi într-o fotografie. Semnul la care trebuie să fii atent
Maro - În natură, maro este extrem de prevalent, tonurile de lemn închis pe care le asociem cu toamna semnifică stabilitate, sănătate și confort și, în general, ne fac să ne simțim în siguranță. De asemenea, în psihologia culorilor, este de obicei considerat o culoare sinceră.
Verde - În multe medii și culturi, verdele este considerat o culoare foarte pozitivă. În natură, reprezintă creșterea, sănătatea și fertilitatea. Și în societate, adesea simbolizează înțelepciunea și bogăția. Cu toate acestea, verdele are și mai multe straturi, deoarece ajută la sentimente de pace interioară și bunăstare, aducând echilibru în viața ta.
Se crede că culorile pot avea un efect nu numai asupra stării noastre de spirit, ci și asupra alegerilor pe care le facem și asupra lucrurilor pe care le facem, pot influența modul în care ne simțim în anumite spații și față de anumite persoane și pot chiar modifica percepția noastră asupra amintirilor. Aceasta îi determină pe cercetători să creadă că mediul culorilor și psihologia acestora au un efect mai mare asupra comportamentului uman decât se credea anterior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.