De ce femeile tolerează durerea mai bine decât bărbații. Cum se măsoară toleranța la durere

Monika Baciu |
Data publicării:
durerea - FOTO: Freepik
durerea - FOTO: Freepik

De ce femeile tolerează durerea mai bine decât bărbații. Mitul că bărbații sunt mai puternici în fața durerii este spulberat de cercetările recente, dezvăluind un adevăr surprinzător.

Femeile par să tolereze durerea mai bine decât bărbații, contrar mitului că aceștia din urmă sunt mai rezistenți. Studii recente sugerează că, deși femeile resimt durerea mai intens și mai frecvent, bărbații au un prag al durerii mai ridicat și o toleranță mai mare în laborator.

Totuși, în mediul clinic, femeile se prezintă mai des cu plângeri legate de durere și iau mai multe analgezice. Aceste descoperiri contrazic ideea simplistă că un gen este mai puternic decât celălalt în fața durerii, subliniind complexitatea experienței dureroase și a reacțiilor individuale.

De ce femeile tolerează mai bine durerea decât bărbații. Experiența durerii este profund subiectivă și dificil de măsurat. Dacă v-ați plâns vreodată unui medic în legătură cu durerea, probabil că sunteți familiarizat cu clasica (dar arbitrară) scală de evaluare care merge de la zero la 10, unde zero înseamnă "nici un fel de durere", iar 10 este "cea mai gravă și mai atroce suferință imaginabilă.

Dar răspunsul la această întrebare depinde, de fapt, de multe variabile - nu în ultimul rând de sex.

Pragul durerii și toleranța la durere, ce sunt

Pragul durerii - FOTO: Freepik@InkInspire

Atunci când vine vorba de a face față durerii, sunt luați în considerare doi factori principali: pragul durerii și toleranța la durere. Pragul durerii se referă la punctul în care o persoană începe să simtă pentru prima dată durerea după ce este expusă la un stimul, cum ar fi înțepătura unui ac.

Chiar dacă stimulii pot fi măsurați, experiența durerii rămâne în întregime subiectivă. Între timp, toleranța la durere se referă la cantitatea de durere pe care o poate suporta o persoană fără să se prăbușească în agonie.

Pragul durerii este o măsură a cantității de durere sau disconfort pe care o persoană o poate tolera într-o anumită situație. Există mai multe modalități de a măsura pragul durerii, dar niciuna nu este perfectă sau universală, deoarece experiența durerii este subiectivă și poate varia semnificativ de la o persoană la alta.

De ce femeile tolerează mai bine durerea decât bărbații

Se crede în general că femeile tolerează mai bine durerea, datorită faptului că, în cursul evoluției, au fost supuse în mod repetat la chinurile nașterii. Cu toate acestea, în 2012, o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford din SUA a finalizat o analiză a peste 11.000 de dosare medicale și a descoperit că femeile tind, de fapt, să simtă durerea mai intens, în special atunci când este vorba de o inflamație acută.

În cadrul acelei scale de evaluare a durerii de la zero la 10, în medie, ratingurile de durere ale femeilor erau cu aproape un punct mai mari decât cele ale bărbaților.

Dar aceasta este doar o piesă din puzzle, deoarece analiza s-a bazat în primul rând pe evaluări auto-raportate într-un cadru spitalicesc. De asemenea, cercetătorii nu au avut acces la informații care i-ar fi ajutat să determine cauzele acestor diferențe între sexe. Și nu au fost singurii care au căutat.

În 2009, o echipă de cercetători de la Universitatea din Florida a efectuat o analiză masivă a literaturii de specialitate a studiilor de cercetare legate de durere și a constatat, de asemenea, că femeile prezintă o sensibilitate mai mare la majoritatea formelor de durere.

De asemenea, au constatat că femeile se confruntă cu mai multă durere în general - merg la medic cu probleme legate de durere mai des decât bărbații, iau mai multe analgezice și suferă de mai multe afecțiuni dureroase, cum ar fi durerile lombare și migrenele.

În mediile experimentale, bărbații au fost cei care au demonstrat un prag mai ridicat al durerii, potrivit analizei. Un cadru experimental înseamnă aici că cineva a rănit în mod deliberat oameni și i-a întrebat cum se simt în legătură cu acest lucru.

În general, s-a constatat că bărbații au fost mai toleranți la durere decât femeile, cel puțin în laborator. Una dintre explicațiile propuse pentru acest lucru este biologică - corpul bărbaților eliberează de obicei mai multe substanțe biochimice care ameliorează durerea, cum ar fi beta-endorfinele.

Durerea, subiectivă

Pragul durerii - FOTO: Freepik@QuadGraphics

Experiența durerii este extrem de subiectivă. Tipul de afecțiune, starea de spirit a unei persoane și stresul pot contribui la această experiență; în cazul femeilor, fluctuațiile hormonale de-a lungul ciclului menstrual influențează, de asemenea, sensibilitatea la durere, deși în moduri variate în mod individual.

Rolurile sociale de gen joacă, de asemenea, un rol în modul în care oamenii își raportează durerea - dacă se așteaptă ca bărbații să "reziste", s-ar putea să se plângă mai puțin și să încerce să suporte mai multă durere fără să o arate.

Fapt științific, nu ficțiune

Sondajele și studiile clinice au confirmat faptul că femeile resimt de fapt mai multă durere, cu o frecvență și o intensitate mai mari. Ele iau mai multe analgezice, suferă mai mult de afecțiuni comune legate de durere, cum ar fi migrena și tulburările musculo-scheletice, și se prezintă mai des la medic cu plângeri legate de durere. Este interesant faptul că pot exista, de asemenea, diferențe de gen în ceea ce privește răspunsurile la unele analgezice, inclusiv posibilele efecte secundare.

Cu toate acestea, studiile de laborator au constatat, de asemenea, că bărbații prezintă un prag al durerii mai ridicat (punctul în care se detectează prima dată durerea) și o toleranță mai mare la durere, în comparație cu femeile.

Acest lucru nu înseamnă că bărbații sunt imuni la durere și la suferința legată de durere - bineînțeles că nu - dar indică faptul că femeile sunt deosebit de vulnerabile la durere. Cu toate acestea, există încă multe lucruri pe care cercetătorii nu le cunosc în legătură cu impactul pe care acest lucru îl are și cu modul în care acest lucru poate afecta tratamentul durerii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel