De ce femeile slăbesc mai greu decât bărbații. Dr. Ancuța Leonte: Biologic, femeile au nevoie de o rezervă suplimentară de grăsime pentru a susține sarcina și alăptarea

Monika Baciu |
Data publicării:
slabesc - FOTO: Freepik@ rimsha52@garetsvisual
slabesc - FOTO: Freepik@ rimsha52@garetsvisual

Acesta este motivul principal pentru care femeile slăbesc mai greu decât bărbații.

Vezi și: Mirosul din dormitor, impact semnificativ asupra somnului. Aromele de mentă, citrice și cafea, de evitat

Dezbaterea despre dificultățile întâmpinate în procesul de slăbire este una frecventă, mai ales în contexte în care eforturile nu par să ofere rezultatele dorite. Mulți oameni observă că, în ciuda unei diete sănătoase și a unui program de exerciții fizice regulat, cântarul se mișcă lent sau nu se mișcă deloc, în timp ce alții, adesea partenerii lor, par să piardă în greutate cu ușurință. Dar care sunt motivele din spatele acestei discrepanțe?

Dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog cu o expertiză în nutriție și boli metabolice, explică într-un videoclip postat pe TikTok că diferențele fundamentale dintre bărbați și femei joacă un rol crucial în acest proces. Una dintre principalele cauze este influența hormonilor asupra modului în care grăsimea este stocată și arsă.

Vezi și: Grăsimile vegetale prelungesc viața, potrivit unui studiu întins pe 20 de ani

"Nu este frustrant să vezi că în ciuda faptului că mănânci puțin, sănătos și faci sport, cântarul abia se mișcă, în timp ce partenerul tău renunță la câteva alimente și reușește să slăbească într-o săptămână cât reușești tu într-o lună?

Iată motivele din spatele acestei diferențe. Femeile produc mai mult estrogen, un hormon care influențează modul în care grăsimea este stocată în corp. Estrogenul determină depozitarea grăsimii în zone precum șoldurile, coapsele și sânii, ceea ce face ca femeile să aibă o proporție mai mare de grăsime corporală, mai greu de eliminat. Biologic, femeile au nevoie de o rezervă suplimentară de grăsime pentru a susține sarcina și alăptarea.

Această grăsime suplimentară servește ca sursă de energie în timpul sarcinii și alăptării, oferind suport nutritiv pentru creșterea și dezvoltarea copilului.Această necesitate biologică face procesul de slăbire mai lent la femei", a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe TikTok.

Vezi și: Sevrajul de cofeină, impact negativ. Remedii pentru a scăpa de durerea de cap

De ce femeile slăbesc mai greu decât bărbații - FOTO: Freepik@jcomp

Metabolismul bazal și masa musculară

Un alt factor esențial este metabolismul bazal, adică energia pe care organismul o consumă în stare de repaus. Bărbații au, în general, o masă musculară mai mare decât femeile. Deoarece mușchii ard mai multe calorii decât țesutul adipos, acest lucru le permite bărbaților să consume mai multe calorii în repaus și, prin urmare, să piardă în greutate mai rapid.

"Metabolismul bazal, adică energia pe care organismul o folosește în stare de repaus diferă între sexe. Bărbații au, în general o masă musculară mai mare decât femeile, iar mușchii ard mai multe calorii decât țesutul adipos. Astfel, bărbații consumă mai multe calorii în repaus, facilitând un proces de slăbire mai rapid.

Testosteronul, adică hormonul predominant la bărbați, promovează creșterea musculară și arderea grăsimilor. Acest lucru contribuie la diferențele în compoziția corporal și la capacitatea mai rapidă a bărbaților de a pierde în greutate comparativ cu femeile", a mai explicat dr. Ancuța Leonte.

Înțelegerea acestor diferențe biologice este esențială pentru a avea așteptări realiste și pentru a ajusta strategiile de slăbire în funcție de specificul fiecărei persoane. Fie că este vorba de ajustarea dietei, modificarea programului de exerciții fizice sau pur și simplu acceptarea ritmului personal de slăbire, conștientizarea acestor factori poate ajuta la abordarea mai eficientă a obiectivelor de sănătate și fitness.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel