Cazul jurnalistei de modă Teodora Mărăcineanu, de la revista „Marie Claire", care a murit, vineri seară, în urma unui accident vascular cerebral repune pe tapet o problemă des ignorată. Circumstanțele decesului ei le aflați din materialul colegilor de la DC NEWS, însă dincolo de asta esențial este să înțelegem că - da, și tinerii pot face AVC și pot muri din cauza unui stroke!
Ce e AVC-ul, informații esențiale
În primul rând, trebuie să știm că un accident vascular cerebral, prescurtat AVC și cunoscut și sub numele de atac cerebral sau stroke, este - simplist spus - atunci când o parte din creier își pierde brusc alimentarea cu sânge, iar acea partea din organism controlată de zona cerebrală afectată de AVC nu mai funcționează.
Această pierdere alimentării cu sânge poate fi ischemică - datorită lipsei fluxului sanguin - sau hemoragică - datorită sângerării (hemoragiei) în țesutul cerebral.
E vital ca pacientul să ajungă imediat la Urgență
Un AVC este o urgență medicală, deoarece poate duce la deces sau invaliditate permanentă. Tratamentul trebuie început în primele câteva ore după apariția semnelor de accident vascular cerebral, altfel recuperarea nu va fi bună iar pacientul poate muri. Pacientul, familia sau trecătorii ar trebui să sune urgent la 112 sau să ajungă imediat la Urgență în cazul în care ar fi suspectat un accident vascular cerebral.
„Încă din centrul de stroke trebuie începută recuperarea, deci se intervine în acest sens începând din a șaptea-a zecea zi de la declanșarea unui AVC. Apoi, pacientul este preluat de a doua stație, respectiv departamentul de recuperare medicală din spital. În funcție de rezultat, pacientul continuă recuperarea acasă, ori într-un centru de cronici, fie cu profil medical, fie în clinici comunitare. Evident, când ajung acasă, cei care nu recuperează mersul trebuie să primească îngrijire la domiciliu. Când nu reușește recuperarea, pacientul trebuie asistat în ceea ce privește nevoile zilnice, iar aceastaa este o obligație a comunității", a explicat profesorul Dafin Mureșanu, exclusiv pentru DC MEDICAL. Amănunte suplimentare despre recuperarea după AVC găsiți AICI.
Citește și: AVC-tromboliză. Tratament salvator în stroke, blocat de birocrație
Principalele simptome sunt:
- Căderea feței,
- Slăbiciunea în brațe,
- Dificultăți de vorbire.
La modul general, persoanele cu risc de accident vascular cerebral includ pacienții care au hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet și cei care fumează. Persoanele cu tulburări ale ritmului cardiac, în special fibrilația atrială, sunt, de asemenea, în pericol.
Puteți preveni accidentul vascular cerebral prin renunțarea la fumat, controlul tensiunii arteriale, menținerea unei greutăți sănătoase, adoptarea unui regim alimentar sănătos și exerciții fizice făcute regulat.
Crezi că ești prea tânăr pentru un AVC? Mai gândește-te o dată!
Pentru majoritatea tinerilor, riscul de a avea un accident vascular cerebral pare o imposibilitate - dar experții spun că niciodată nu ești prea tânăr pentru un stroke. Riscul de AVC, e adevărat, odată cu vârsta, dar se întâmplă și la tineri, inclusiv la sugari, la copii, la adolescenți și la adulți tineri. Pacienții „tineri" cu AVC sunt considerați cei sub 45 de ani.
Chiar dacă rata generală de AVC este în scădere, aceasta este în creștere la tinerii și persoanele de vârstă mijlocie. Un studiu publicat în octombrie 2012 în revista Neurology a arătat că vârsta medie la care se face un AVC a scăzut de la 71 de ani, cu era la mijlocul anilor nouăzeci, la 69 în 2005. În timp ce în anii 1993-1994, persoanele sub 55 de ani cu AVC reprezentau aproximativ 13% din totalul accidentelor vasculare cerebrale, în 2005 acest procent crescuse la 19%.
Iată câteva statistici de ultimă oră privind incidența anuală a accidentului vascular cerebral la cei mai tineri de 45 de ani din Statele Unite:
- De la naștere la vârsta de 19 ani, există aproape 5 cazuri de AVC la fiecare 100.000 de copii.
- Din toate persoanele cu vârsta sub 45 de ani, între 7 și 15 din 100.000 de oameni fac accident vascular cerebral.
La tineri, AVC-urile au alte cauze
Tratarea și gestionarea accidentului vascular cerebral la persoanele cu vârsta sub 45 de ani necesită o abordare diferită, deoarece trebuie să căutate alte cauze decât cele clasice. În comparatie cu AVC-ul la persoanele în vârstă, accident vascular cerebral la tineri este o patologie diferită
„Cam 25% din populația generală poate să aibă foramen ovale patent. Mulți tineri, însemnând 20 de ani, pot face accidente vasculare cerebrale. Sunt accidente vasculare cerebrale fără o altă cauză care, de fapt, sunt datorate unor fenomene care apar prin acest foramen ovale patent. Acești pacienți pot beneficia de o intervenție relativ simplă prin care se închide acest defect și prin care se tratează trombozele care pot pleca din circulația venoasă în cea sistemică", a explicat prof. dr. Dan Deleanu, exclusiv la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.
Care sunt motivele clinice pentru care un tănâr poate face un AVC și cum se intervine în astfel de cazuri, aflați din VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.