De ce fac femeile burtă. Când încep să apară modificările corporale. Care este impactul asupra sănătății

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce fac femeile burta - FOTO: Freepik@glaushkina1
de ce fac femeile burta - FOTO: Freepik@glaushkina1

De ce fac femeile burtă. Ce modificări hormonale au loc în corp și care este impactul asupra sănătății.

De ce fac femeile burtă. Dacă ești o femeie de vârstă mijlocie și observi că abdomenul tău se mărește, primul lucru pe care trebuie să-l știi este că nu ești singura. Potrivit specialiștilor, este o schimbare absolut firească care vine odată cu înaintarea în vârstă.

”Aceasta este o schimbare fiziologică care, din păcate, se întâmplă cu adevărat la aproape toate femeile pe măsură ce îmbătrânim”, a declarat Victoria Vieira-Potter, profesor asociat de nutriție și fiziologie a exercițiilor fizice la Universitatea din Missouri, potrivit New York Times.

Vezi și: Testul care-ți arată dacă ai cancer de esofag, stomac, rect sau colon: Ar trebui să știe toată lumea! Semnul îl ignorăm și zicem că ne trece mâine. Nicio tumoare la început nu are simptome

Menopauza și schimbările hormonale

În anii premergători menopauzei, a spus Dr. Vieira-Potter, nivelurile de hormoni precum estrogenul se schimbă. Iar cercetările sugerează că aceste schimbări conduc probabil la schimbări în forma corpului, a spus ea - împreună cu bufeuri, schimbări de dispoziție, perioade neregulate, probleme de somn și multe altele. Această tranziție perimenopauzală, care începe de obicei între 45 și 55 de ani și durează aproximativ 7 ani, se încheie oficial la un an după ultima menstruație. În acel moment, se spune că femeile se află la menopauză.

Înainte de trecerea la menopauză, femeile au tendința de a depozita mai multă grăsime corporală în coapse și șolduri, ceea ce duce la un corp în formă de ”pară”, a explicat Dr. Vieira-Potter, în timp ce bărbații au tendința de a depozita mai multă grăsime în zona abdominală, ceea ce îi face să fie mai ”în formă de măr”.

Dar, în jurul menopauzei, există o schimbare izbitoare în ceea ce privește locul în care femeile depozitează grăsimea pe corp, a declarat Dr. Gail Greendale, profesor de medicină la Școala de Medicină David Geffen de la Universitatea din California, Los Angeles.

Într-un studiu din 2021, de exemplu, Dr. Greendale și colegii săi au urmărit modul în care corpurile a 380 de femei de vârstă mijlocie din Boston și Los Angeles s-au schimbat pe parcursul a 12 ani, inclusiv în perioada de dinainte, în timpul și după trecerea la menopauză. În timp ce rezultatele au variat în funcție de rasă și etnie, rezultatul general a fost că, în jurul menopauzei, femeile au început să stocheze grăsimea mai mult ca bărbații - mai puțin în jurul coapselor și șoldurilor și mai mult în jurul secțiunii medii.

De exemplu, în rândul femeilor albe și negre din cadrul studiului, nu s-a înregistrat nicio schimbare netă în ceea ce privește grăsimea șoldurilor și a coapselor în decursul celor 12 ani, dar grăsimea din zona mediană a crescut, în medie, cu 24 și, respectiv, 17 procente. Ele au câștigat grăsime în secțiunea mediană cel mai rapid în timpul celor câțiva ani înainte și la un an după ultima perioadă.

Vezi și: Ce tipuri de cancer operează robotul. Bogdan Marțian: Dacă n-ar fi costurile așa de mari, probabil că majoritatea operațiilor s-ar face cu robotul

Forma de pară, înlocuită cu cea de măr

Cu alte cuvinte, a spus Dr. Vieira-Potter, femeile ”încep să adopte acea formă de măr în loc de forma de pară”. Potrivit Dr. Greendale, cercetătorii nu știu exact de ce se produc aceste schimbări în depozitarea grăsimilor. Dar, deși sunt normale, ele sunt un lucru pe care trebuie să-l urmărim, a adăugat ea.

Creșterile în grăsimea de pe burtă - și în special tipul de grăsime viscerală care se află adânc în interiorul abdomenului și înconjoară organele - au fost legate de anumite riscuri sporite pentru sănătate, cum ar fi cele de boli de inimă, diabet și cancer. Această grăsime, care se poate extinde nu numai odată cu menopauza, ci și cu stresul, lipsa de exerciții fizice, o dietă proastă și multe altele, este ”grăsimea care creează probleme”, a spus Dr. Greendale. Pe de altă parte, grăsimea depozitată în coapse și șolduri, creând așa-numita formă de pară, pare să protejeze împotriva diabetului și a bolilor de inimă.

În ciuda reclamelor omniprezente de pe internet care pretind că dețin secretul micșorării grăsimii de pe burtă, experții nu știu cu adevărat cum să abordeze extinderea taliei asociată cu menopauza, a spus Dr. Greendale. Cercetătorii abia încep să înțeleagă cum și de ce se schimbă organismul în această etapă a vieții, iar ea este atentă să nu promoveze o soluție fără a avea dovezi că aceasta funcționează.

”Ceea ce mă îngrijorează este faptul că femeile care încearcă să facă ceea ce trebuie pentru ele însele și să își mențină obiceiurile de exerciții fizice și să aibă o dietă bună s-ar putea simți înfrânte. Este posibil ca ele să facă tot ce pot, iar grăsimea lor centrală să aibă o voință proprie”, a spus ea.

Vezi și: Cum să aspiri corect. Cum îți poate afecta coloana. Câte calorii arzi atunci când aspiri

Cum ajută exercițiile fizice

Contrar așteptărilor, excesul de dietă și exercițiile fizice prea mult pot fi, de asemenea, dăunătoare, a subliniat medicul. Acestea fiind spuse, s-a demonstrat că obținerea a cel puțin 2,5 până la 5 ore de activitate fizică moderată pe săptămână ajută la prevenirea bolilor de inimă și a diabetului, ambele afecțiuni asociate cu creșterea grăsimii abdominale.

Urmarea unui regim alimentar sănătos - inclusiv unul care încorporează multe fructe, legume și cereale integrale și care acordă prioritate peștelui, legumelor, nucilor, produselor lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cărnii slabe ca surse de proteine - poate ajuta la protejarea împotriva acestor afecțiuni, de asemenea.

Roboți în medicină, avantaje. Diferența dintre robot și laparoscopie. Bogdan Marțian: Se poate lucra într-un spațiu foarte greu accesibil, mult mai corect și mai sigur pentru pacient

Riscuri pentru sănătate

Cercetările arată că grăsimea de pe burtă implică și riscuri serioase pentru sănătate. Ce se ascunde în spatele grăsimii de pe burtă

Greutatea dvs. este determinată în mare măsură de trei factori principali:

- Câte calorii consumați în timpul zilei

- Câte calorii ardeți prin exercițiile fizice zilnice

- Vârsta dumneavoastră

- Dacă mâncați prea mult și faceți prea puține exerciții fizice, este posibil să aveți un exces de greutate - inclusiv grăsime pe burtă.

De asemenea, este posibil ca masa dvs. musculară să se diminueze ușor odată cu vârsta, în timp ce grăsimea crește. Pierderea masei musculare scade, de asemenea, rata la care corpul dumneavoastră utilizează caloriile, ceea ce poate face mai dificilă menținerea unei greutăți sănătoase.

Multe femei observă, de asemenea, o creștere a grăsimii de pe burtă pe măsură ce îmbătrânesc - chiar dacă nu iau în greutate. Acest lucru se datorează probabil scăderii nivelului de estrogen, care pare să influențeze locul în care este distribuită grăsimea în organism.

Problema cu grăsimea de pe burtă este că aceasta nu se limitează la stratul suplimentar de umplutură situat chiar sub piele (grăsime subcutanată). Aceasta include și grăsimea viscerală - care se află în adâncul abdomenului, în jurul organelor interne.

Vezi și: Hernia de disc lombară, de la dureri de spate la paralizie. Ovidiu Grămescu: Atunci se intervine chirurgical

Deși grăsimea subcutanată ridică probleme de ordin estetic, grăsimea viscerală este legată de probleme de sănătate mult mai periculoase, inclusiv:

- boli de inimă

- diabet de tip 2

- tensiune arterială ridicată

- colesterolul anormal

- probleme de respirație

Cercetările asociază, de asemenea, grăsimea de pe burtă cu un risc crescut de moarte prematură - indiferent de greutatea totală. De fapt, unele studii au constatat că, chiar și atunci când femeile erau considerate a avea o greutate normală pe baza măsurătorilor standard ale indicelui de masă corporală (IMC), o talie mare a crescut riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, notează Mayo Clinic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel