De ce este mai bine să mănânci smochinele proaspete. Hâncu, despre beneficiile incredibile: Sunt extraordinare pentru digestie, longevitate

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce este mai bine sa mananci smochinele proaspete - FOTO: Freepik @freepik
de ce este mai bine sa mananci smochinele proaspete - FOTO: Freepik @freepik

Smochinele sunt fructele ce pot deveni o gustare sănătoasă zilnic. Acest fruct, considerat exotic, are un conținut caloric scăzut și multe beneficii.

Smochinele, considerate fructe exotice în urmă cu ceva ani, au fost aclimatizate cu succes în România, motiv pentru care putem avea acces cu ușurință la a le consuma și în stare proaspătă.

Dr. Anca Hâncu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat care sunt beneficiile acestui fruct cu un conținut mic de calorii, dar mare de fibre, dar și ce se întâmplă mâncăm pream multe.

”Smochinele, prezente în religie, în legendele biblice, sunt asociate cu starea de pace, de care este multă nevoie, cu victoria și cu fertilitatea. Ce conțin de fapt smochinele? Un fruct are 30 de calorii, dar toate aceste calorii provin din glucide, un amestesc de glucoză și fructoză, adică ne dau rapid energie, sunt foarte bune pentru a ne aduce energie, mai au și fibre. 3 smochine vor avea 5 grame de fibre, iar necesarul nostru fiind în jur de 30 de grame pe zi.

Astfel că ne dăm seama că ne aduc o porție importantă de fibre solubile și ne mai aduc calciu, magneziu, fier, potasiu, astfel încât ne sunt tare utile”, a explicat dr. Anca Hâncu la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

De altfel, medicul nutriționist a subliniat faptul că aceste fructe sunt indicate a fi consumate prospete, deoarece în forma lor uscată, confiată, au un număr foarte mare de calorii. ”Au 274 de calorii pe suta de grame, de aceea trebuie să fim atenți la cum le introducem în alimentația noastră încât să fie sănătoase”, a spus nutriționistul.

Vezi și: Sedentarismul, învins cu 30 de minute de mișcare pe zi. Dr. Hâncu: Este de fapt un medicament

Smochinele, beneficii pentru sănătate

Pe lângă nutrienții precizați de către medic, smochinele conțin și o serie importantă de vitamine: cele din grupul K, vitamina C, vitamine din grupul B, iar toate acestea, împreună, aduc beneficii sănătății.

”În primul rând sunt extraordinare pentru digestie, vor preveni constipația, au efect laxativ, dar au și efect antiinflamator, și atunci, pentru toate afecțiunile inflamatorii digestive, chiar colită hemoragică, chiar sindrom de intestin iritabil, destul de frecvente în ultimul timp, sunt foarte utile.

Efectul antioxidant, prin flavonoide polifenoli, asigură de fapt o longevitate, cu vitalitate, așa că la orice vârstă puteți încerca smochinele.

De asemenea, reglează cumva glicemia, adică decât să mâncăm un dulce, o prăjitură, preferăm să mâncăm două smochine care au un gust ca o miere, sunt foarte dulci, foarte gustoase. Le putem combina”, a mai spus nutriționistul.

În ceea ce privește momentul zilei în care smochinele pot fi consumate, Anca Hâncu sugerează ca aceastea să fie incluse la gustare, cea de dimineață sau cea de după-amiază, iar legat de modul în care se pot combina, ”cu iaurt, cu brânză, chiar și cu un prosciutto este o gustare mai sofisticată și mai interesantă de dulce cu sărat, și iată că astfel aducem diversitate, aducem ceva mai interesant în gusturile noastre”, a mai spus specialistul în diabet și nutriție.

Totodată, medicul a ținut să sublinieze că mai sunt și alte beneficii ale smochinelor, dar în anumite situații trebuie să fim atenți cu ele.

”Să nu uităm și de prevenția hipertensiunii, pentru că au potasiu, efectele antioxidante au efecte pozitive cardiovasculare. Dar, dacă le mâncăm în exces, pot produce diaree, respectiv, dacă avem anumite intoletanțe sau alergii, ne pot produce reacții alergice sau crampe, balonări, ca urmare a acestor alergii”, a mai spus medicul.

Vezi și: Smochinele, benefice pentru diabetici. Cum ajută organismul

De ce să mănânci iaurt cu prune uscate. Care sunt beneficiile pentru sănătate

Iaurtul este unul dintre produsele lactate ce poate fi consumat în orice moment al zilei, iar combinațiile pe care le putem face variază în funcție de gusturile fiecăruia. Iaurtul poate fi consumat la micul dejun cu cereale sau fructe, ca o gustare de după amiază sau ca desert gustos pentru seară.

Iaurtul, în sine, este plin de nutrienți care întăresc  oasele, cum ar fi calciul și vitamina C, și care ajută la protejarea oaselor în formare, la copii, sau a oaselor fragile, la persoanele în vârstă, în special a femeilor aflate la menopauză.

De aceea este important ca atunci când facem combinații între iaurt și alte alimente să luăm în calcul impactul pozitiv pe care îl pot avea asupra stării de sănătate.

Cea mai bună combinație

Potrivit dr. Emma Laing, purtătorul de cuvânt al Academiei de Dietetică și Nutriție, cea mai bună combinație de iaurt pentru a preveni îmbătrânirea oaselor este iaurtul cu prune uscate.

”Cercetări recente au arătat că consumul unui număr mic de prune uscate în fiecare zi este util pentru menținerea rezistenței osoase. Prunele uscate conțin potasiu, magneziu și vitamina K, precum și alți compuși bioactivi care au fost legați de prevenirea pierderii osoase”, a spus dr. Laing, nutriționist, notează EatThis.

Deși prunele uscate nu sunt alegerea principală în privința fructelor, beneficiile pe care acestea le oferă ar trebui să schimbe percepția în acest sens, astfel că merită să încercați combinația.

De altfel, nutriționistul a oferit și câteva sugestii cu privire la modul în care iaurtul și prunele uscate se pot combina, în așa fel încât să fie cât mai aproape de gustul dvs. Prunele uscate pot fi fierte înainte de combinarea cu iaurtul, urmând ca acesta să fie îndulcit cu miere, iar deasupra presărat cu scorțisoară, pentru un aspect vizual plăcut.

Mai mult, tot pentru sănătatea oaselor, dr. Laing sugerează și o combinație inedită între iaurt și spanac, o legumă ce vine cu un aport important de vitamine A, C, K, vitaminele B, calciu, potasiu și magneziu. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel