Evenimentul „6th Summit Tobacco Harm Reduction”, desfășurat în Atena, Grecia, în perioada 25-26 septembrie 2023, a fost un punct de întâlnire crucial pentru cercetători, clinicieni și oameni de știință din întreaga lume, organizat de SCOHRE (Asociația Internațională pentru Controlul Fumatului și Reducerea Riscurilor). Scopul acestui summit a fost de a aduce în prim plan noile produse, cercetările și politicile în domeniul reducerii riscurilor și efectelor nocive ale tutunului.
Echipa DC Medical & DC News a fost prezentă la acest eveniment, oferind o acoperire detaliată a discuțiilor și prezentărilor care au avut loc. În cadrul summitului, experți recunoscuți au prezentat lucrări inovatoare și au discutat despre progresele înregistrate în lupta cu fumatul și în promovarea unor alternative mai sigure la țigările tradiționale.
Un aspect important abordat în cadrul evenimentului a fost creșterea interesului global pentru reducerea efectelor nocive ale tutunului, în contextul unei populații în creștere, unde numărul total de fumători a crescut în ciuda scăderii prevalenței fumatului în ultimii 30 de ani. Această realitate impune necesitatea adunării unor date științifice solide pentru a ghida deciziile politice și reglementările în domeniul sănătății publice.
Summitul a fost un apel deschis pentru toți susținătorii reducerii efectelor nocive ale tutunului, inclusiv cercetători din domeniul științelor medicale și de bază, și oameni de știință din domenii conexe, să își exprime interesul și să se implice activ în această luptă. A fost un forum esențial pentru schimbul de idei, cercetări și inovații, contribuind astfel la promovarea unui stil de viață sănătos și la protejarea sănătății publice la nivel global.
Ignacio Gonzalez Suarez, Head of Scientific Engagement Europe Philip Morris International, a subliniat, în interviul acordat, importanța reducerii riscurilor în contextul renunțării la fumat. El a evidențiat complexitatea procesului de renunțare la fumat, evidențiind rolul nicotinei și al factorului comportamental.
Este fumatul o boală? De ce este atât de dificil procesul de renunțare la fumat?
În răspunsul său, Ignacio Gonzalez Suarez a explicat că fumatul este un proces complex, afectat de factori, precum nicotina și comportamentul. Renunțarea la fumat este dificilă din cauza acestor factori, dar și a dependenței create. Pentru a facilita renunțarea, el a subliniat importanța abordărilor de reducere a riscurilor și a încurajat adulții fumători să treacă la alternative mai sigure.
”Fumatul este un proces complex, în sensul că există mulți factori care pot influența motivele pentru care fumează cineva. Nicotina este cu siguranță unul dintre principalele motive pentru care oamenii fumează. Există, de asemenea, aspectul comportamental, faptul că ritualul se asociază cu alte activități. Deci, este un fapt incontestabil că, chiar dacă renunțarea la fumat este posibilă și cu siguranță este cea mai bună modalitate de a reduce riscul bolilor legate de fumat, aceasta este dificilă, iar majoritatea fumătorilor continuă să fumeze. De aceea este atât de important să luăm în considerare abordările de reducere a riscurilor ca un pilon complementar pentru prevenire și renunțare, pentru a-i încuraja pe acei adulți fumători care nu renunță să treacă la ceva mai bun”, a explicat Ignacio Gonzalez Suarez, Head of Scientific Engagement Europe Philip Morris International.
Ce se întâmplă cu inima atunci când fumăm și cum ne afectează pe termen lung?
Gonzalez Suarez a explicat că fumul de țigară conține mii de substanțe toxice, precum carcinogeni și monoxid de carbon, care afectează negativ inima și provoacă boli cardiovasculare. El a evidențiat legătura directă dintre aceste substanțe și bolile cardiace, subliniind pericolul toxicității fumului de țigară.
”Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să ne uităm la ce conține o țigară încât este atât de dăunătoare. Știm că fumatul este dăunător, dar ce este? Cauza principală a bolilor asociate fumatului sunt, de fapt, toxinele prezente în fumul unei țigări. Atunci când se aprinde o țigară, tutunul arde, generează fum, și rezultă un amestec foarte complex care conține mii de substanțe chimice, dintre care în jur de 100 au fost clasificate ca toxice, și ele reprezintă cauza principală a acestor boli. Aici avem carcinogeni, dar avem și substanțe precum, de exemplu, monoxidul de carbon care este toxic pentru inimă. Deci, de fiecare dată când fumați, corpul vostru este expus la aceste substanțe, și asta este ceea ce impulsionază în primul rând boala. Fumul de țigară conține și nicotină, care nu este lipsită de riscuri și dă dependență. Pentru cineva care are o boală cardiovasculară gravă, este mai degrabă recomandat să nu folosească nicotină sub nicio formă, dar punctul principal pe care vreau să-l fac este tocmai acesta. Că nicotina nu este cauza principală a bolii, ci toate acele toxine din fumul de țigară”, a spus Ignacio Gonzalez Suarez, Head of Scientific Engagement Europe PMI pentru DC Medical și DC News.
Care sunt simptomele care apar după ce renunți la fumat? Este adevărat că poți lua în greutate?
Gonzalez Suarez a explicat că după renunțarea la fumat, corpul începe să se vindece, cu scăderea nivelurilor de carboxihemoglobină și îmbunătățirea oxigenării sângelui. În ceea ce privește creșterea în greutate, el a menționat că corpul necesită mai puțină energie după renunțarea la expunerea la toxinele din fum, și că schimbările comportamentale pot contribui, de asemenea, la această creștere. Cu toate acestea, a subliniat că beneficiile renunțării la fumat sunt semnificative și depășesc orice preocupare privind câștigul în greutate.
”Ce se întâmplă este că atunci când renunți la fumat, încetezi să fii expus la toate acele substanțe toxice prezente în fumul de țigară. Așa că vei observa în timp diferite schimbări în corpul tău. Deci, pe termen scurt, poți avea scăderea nivelurilor de carboxihemoglobină și începi să ai o oxigenare mai bună a sângelui. Poți avea o ameliorare a tusei mai puțin severe, ceea ce, evident, depinde de mulți factori, dar atunci când renunți la fumat, aceste lucruri se schimbă în bine. Dar să ne întoarcem la subiectul creșterii în greutate. Eu nu sunt medic, dar știu că atunci când fumezi, din cauza nivelurilor ridicate de toxine la care corpul tău este expus și care sunt procesate și eliminate din corpul tău prin ficat, consumi multă energie pentru a face față acestor substanțe toxice. Când renunți la fumat, evident că nu mai ești expus la acele toxine, astfel că vei avea nevoie de mai puțină energie pentru a le procesa. Oricum beneficiile renunțării sunt mult, mult mai mari decât orice altceva, și cred că acesta este cel mai important lucru pe care fumătorii ar trebui să îl ia în considerare”, a mai adăugat Ignacio Gonzalez Suarez, Head of Scientific Engagement Europe Philip Morris International în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.
Vezi VIDEO integral aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.