De ce este căscatul contagios. Ce se întâmplă în creier când căscăm sau dacă cineva care vorbește la telefon cască

Monika Baciu |
Data publicării:
cascatul - FOTO: wayhomestudio
cascatul - FOTO: wayhomestudio

De ce căscatul este contagios. Nu căscăm doar de oboseală. Există și alte motive pentru care avem acest obicei. Dar ce se întâmplă când cineva cu care vorbești la telefon cască.

De ce căscatul este contagios. Adultul mediu cască de aproximativ 20 de ori pe zi. Dar de ce? Cu siguranță nu putem fi cu toții atât de obosiți. Adevărul este că știința din spatele căscatului este mult mai complexă decât doar câteva ore prea puțin somn.

De ce căscăm

Acest reflex apare cel mai adesea din cauza schimbării stării, adică în timpul perioadelor de tranziție între veghe și somn. Gândiți-vă la un personaj de desene animate care își începe ziua cu un căscat hiperbolic de mare, cu tot cu brațele întinse și gura deschisă.

Schimbarea de stare nu este însă singura cauză cunoscută. Cercetările susțin că acest obicei, de a căsca are ca scop promovarea vigilenței, sau excitarea corticală și, uneori, poate să apară din cauza creșterii temperaturii creierului. Așadar, căscăm pentru a ne trezi și pentru a ne răci creierul.

Vezi și: De ce ar trebui să lași o cană cu oțet pe blatul din bucătărie. Trucul gospodinelor istețe pentru a rezolva o problemă frecventă

Căscatul este contagios

Există câteva ipoteze diferite în această privință. Una dintre ele este că oamenii cască atunci când alți oameni fac același lucru din cauza unui fenomen numit ecopraxie, în care o persoană vede un anumit comportament și, dacă este sensibil la el, îl va imita. Acest lucru este posibil datorită neuronilor oglindă din creier.

Unele cercetări indică faptul că este o formă evoluată de comportament de grup sincronizat - din cele 20 de bâiguiri ale noastre, multe dintre ele au loc în timpul perioadelor comune de tranziție de-a lungul zilei.

Cascatul contagios ar putea fi, de asemenea, un instrument pentru creșterea vigilenței. Deoarece căscatul poate stimula vigilența, ideea este că poate am evoluat pentru a ne folosi unii pe alții ca indicatori ai momentului în care noi înșine ar trebui să căscăm pentru a declanșa un creier mai vigilent.

Atunci când alte persoane cască, devenim mai sensibili la propria stare fiziologică - poate că suntem obosiți și nu am știut acest lucru până când acest obicei al altora ne dă declanșatorul de care avem nevoie pentru a observa acest lucru.

Vezi și: Pericolul invizibil care te poate ucide în sezon rece. Tudor Ciuhodaru: Poate fi fatal. Începeți manevrele de resuscitare

Căscatul poate fi contagios chiar și la telefon

Cercetările arată că acest obicei este extra contagios atunci când este însoțit de un efect sonor: acel zgomot ”ahhh” pe care mulți dintre noi îl facem. Dacă o persoană îl aude pe calea undelor, ar putea fi suficient pentru a declanșa un căscat simpatic, potrivit USA Today.

Ce se întâmplă dacă nu caști când altcineva o face

Unele persoane sunt mai sensibile la acest reflex decât altele. Cercetări recente sugerează că variabilitatea ar putea semnala nivelurile de empatie sau capacitatea de procesare empatică. Aceste cercetări sunt susținute de faptul că este mai probabil să simțim căscatul contagios cu prietenii decât cu străinii și că acesta devine contagios pentru noi la vârsta de patru sau cinci ani, când începem să înțelegem emoțiile celorlalți.

Modalități de a opri căscatul

Există câteva modalități pentru a opri căscatul. Iată ce trebuie să faci.

Încercați să respirați adânc

Dacă simțiți că bâiguiți excesiv, încercați exerciții de respirație profundă pe nas. Este posibil ca organismul dumneavoastră să aibă nevoie de mai mult oxigen. Un studiu din 2007 a constatat, de asemenea, că respirația nazală a scăzut complet bocetele contagioase în cercetarea lor.

Vezi și: Vânătăile, semne ale unui cancer. Șase luni cumplite de chimioterapie. Povestea bărbatului căruia i s-a spus că mai are două luni de viață

Mișcați-vă

Ruptura de rutină poate ajuta, de asemenea, la stimularea creierului. Sentimentele de oboseală, plictiseală și stres au tendința de a-i face pe oameni să bocească mai mult. Cascatul excesiv poate proveni, de asemenea, din faptul că ați consumat prea multă cofeină.

Răcorește-te

Poți încerca să faci o plimbare afară sau să găsești un spațiu cu o temperatură mai răcoroasă. Dacă nu ai timp să faci acest lucru, bea puțină apă rece sau mănâncă o gustare răcoroasă, cum ar fi fructe sau morcovi mici, potrivit Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel