De ce e sănătos să donezi sânge

Liana Ganea |
Data actualizării: | Data publicării:
De ce e sanatos sa donezi sange / Pexels, Gustavo Fring
De ce e sanatos sa donezi sange / Pexels, Gustavo Fring

Pe lângă faptul că poţi salva vieţi şi poţi fi de ajutor pentru cineva care are nevoie vitală de transfuzii de sânge, mai poţi să faci un mare bine şi propriului tău corp. Poţi să pierzi în greutate şi îţi reduci riscul de boli cardiovasculare eliminând surplusul de fier din organism.

Dacă încă ai dubii în legătură cu faptul că ar trebui să donezi sânge, reţine că, făcând acest gest, nu doar că îi ajuţi pe alţii dar faci şi ceva important pentru sănătatea ta. Potrivit studiilor publicate în Jurnalul American de Epidemiologie, donatorii de sânge au cu 33% mai puţine şanse să sufere de o boală cardiovasculară şi cu 88% mai puţine şanse să sufere un infarct miocardic, scrie health24.com. 

Sănătate din start

Din start, se presupune că oamenii care doresc să doneze sânge sunt deja clinic sănătoşi. Un donator trebuie să fie considerat sănătos înainte de a dona sânge. Pentru a determina acest lucru, o serie de teste sunt efectuate la centrele de transfuzie sanguină pentru a verifica dacă donatorul are probleme de sănătate. Drept urmare, persoanele care au primit aprobare să doneze au deja şanse mai mici să sufere de vreo afecţiune, cu atât mai puţin de boli de inimă.

Cantitatea de fier din organism se echilibrează

Benefică pentru sănătatea donatorului este şi "golirea" rezervelor de fier. Fierul este un mineral care are un impact important asupra corpului. Cantităţile mari de fier pot provoca o gamă variată de simptome cum ar fi bătăi neregulate ale inimii, letargie, slăbiciune musculară, întărirea arterelor, oxidarea accelerată a colesterolului, scăderea libidoului şi ficatul mărit. Atunci când donezi sânge, reuşeşti să elimini din corpul tău între 225 şi 250 mg de fier, prin urmare, îţi reduci riscul de a avea unele complicaţii în ce priveşte sănătatea ta. Când ai prea mult fier în organism, acesta se poate depozita în diferite organe din corp cum ar fi inima şi ficatul şi poate afecta modul în care funcţionează aceste organe. Un studiu cu o durată  de 4 ani şi jumătate a arătat că persoanele care au donat sânge de două ori pe an şi-au redus riscul de cancer şi riscul de deces, comparativ cu cei care nu au donat, prin simplul fapt că aveau niveluri scăzute de fier în organism.

Cu fiecare pungă de sânge donată "arzi" 650 de calorii

Donarea de sânge, aşa cum s-a descoperit ulterior, îi ajută şi pe cei care doresc să slăbească. O persoană care donează sânge "arde" aproximativ 650 de calorii la fiecare pungă de sânge donată, mai ales că organismul trebuie să muncească apoi pentru a reface aceste rezerve. Persoanele care au cel mai mult de beneficiat de pe urma acestui gest sunt oamenii care donează sânge în mod regulat. Potrivit unui studiu publicat în "Journal of American Medical Association", cercetătorii au descoperit că donatorii cu vârste cuprinse între 43 şi 61 de ani au avut mai puţine atacuri de cord şi mai puţine accidente vasculare cerebrale când au donat sânge la interval de 6 luni. La fiecare donare se recoltează aproximativ 450 ml de sânge.

Vezi şi: Donare de sânge, campanie. Ce îi oprește pe români să doneze sânge

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel