De ce e bine să mergi cu spatele. Efectele asupra sănătății sunt surprinzătoare

Sonia Baciu |
Data publicării:
de ce e bine sa mergi cu spatele. FOTO: Freepik @jcomp
de ce e bine sa mergi cu spatele. FOTO: Freepik @jcomp

Mersul cu spatele are multiple beneficii pentru sănătate. Vezi de ce este bine să adopți ”mersul racului”.

Pentru cei mai mulți dintre noi a merge pe jos este o activitate normală, intrată în rutină, căci avem nevoie să ne deplasăm zi de zi dintr-un punct în altul. Iar de multe ori acest gest simplu este făcut automat, fără un efort conștient, motiv pentru care uităm care sunt beneficiile mersului pe jos pentru sănătate.

Dar ce se întâmplă dacă ieșim de pe pilot-automat și schimbăm sensul de mers și ne deplasăm cu spatele? Nu doar că această schimbare de sens necesită mai multă atenție, dar poate veni și cu beneficii suplimentare pentru sănătate.

Activitatea fizică nu trebuie să fie complicată. Indiferent dacă sunteți activi în mod regulat sau nu, chiar și o plimbare zilnică de zece minute poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate și poate fi luată în considerare pentru atingerea minimului recomandat de Organizația Mondială a Sănătății de 150 de minute de activitate fizică susținută pe săptămână.

Cu toate acestea, mersul pe jos este mai complicat decât își dau seama mulți dintre noi. Rămânerea în poziție verticală necesită o coordonare între sistemele noastre vizual, vestibular (senzații legate de mișcări precum răsucirea, rotirea sau mișcarea rapidă) și proprioceptiv (conștientizarea locului în care se află corpul nostru în spațiu).

Îmn cazul deplasării cu spatele, creierul nostru are nevoie de mai mult timp pentru a procesa cerințele suplimentare de coordonare a acestor sisteme. Cu toate acestea, acest nivel sporit de provocare aduce cu sine beneficii sporite pentru sănătate.

Vezi și: 5 superalimente benefice pentru ficat. Sunt eficiente și la reglarea glicemiei

Mersul cu spatele, beneficii

Îmbunătățirea stabilității echilibrului este unul dintre cele mai studiate beneficii ale mersului cu spatele. Astfel, mersul cu spatele poate îmbunătății mersul normal, dar și echilibrul pentru adulții sănătoși, dar și pentru cei care suferă de osteoartrită la nivelul genunchilor.

Mersul cu spatele ne determină să facem pași mai mici și mai frecvenți, ceea ce duce la îmbunătățirea rezistenței musculare a mușchilor din partea inferioară a picioarelor, reducând în același timp povara asupra articulațiilor noastre.

Totodată, modificarea înclinației dintre nivelul încheieturilor  ameliorează durerile în afecțiunilor articulațiilor cum ar fi fasciita plantară, una dintre cele mai frecvente cauze ae durerii de călcâi.

Schimbările posturale ca urmare a mersului cu spatele folosesc, de asemenea, mai mulți mușchi care susțin coloana lombară - ceea ce sugerează că mersul cu spatele ar putea fi un exercițiu deosebit de benefic pentru persoanele cu dureri lombare cronice.

Mersul cu spatele a fost folosit chiar și pentru a identifica și trata echilibrul și viteza de mers la pacienții cu afecțiuni neurologice sau în urma unui accident vascular cerebral cronic.

Dar beneficiile schimbării direcției nu sunt doar terapeutice - interesul pentru mersul cu spatele i-a determinat pe cercetători să descopere diverse alte beneficii, arată Science Alert.

Mersul cu spatele, de ajutor în slăbire

În timp ce mersul pe jos normal ne poate ajuta să ne menținem o greutate sănătoasă, mersul pe jos cu spatele poate fi chiar mai eficient. Consumul de energie la mersul cu spatele este cu aproape 40% mai mare decât atunci când se merge cu aceeași viteză în față (6,0 Mets față de 4,3 Mets - un echivalent metabolic (Met) reprezintă cantitatea de oxigen consumată în timp ce se stă în repaus), un studiu arătând reduceri ale grăsimii corporale pentru femeile care au urmat un program de antrenament de șase săptămâni de mers cu spatele sau de alergare, mai precizează sursa menționată.

Mersul pe jos, cu fața, impact asupra sănătății

Mersul pe jos regulat are o serie de beneficii importante pentru corpul și mintea noastră. Astfel, mersul pe jos ajută:

- la arderea caloriilor și ajutorul în vederea slăbirii sau a menținerii unei greutăți sănătoase;

- crește condiția fizică a inimii și plămânilor;

- reduce riscul de apariție sau controlează diverse afecțiuni, cum ar fi boala coronariană, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și diabetul de tip 2;

- îmbunătățește nivelul de colesterol ”bun”;

- scade riscul apariției unor cancere (ca de exemplu, cancerul de colon);

- îmbunătățește funcția sistemului imunitar;

- întărește oasele și tonifică musculatura;

- îmbunătățește echilibrul și coordonarea;

- îmbunătățește calitatea somnului și  energizează;

- reduce stresul, îmbunătățește starea de spirit și crește stima de sine;

- stimulează creativitatea.

Cu cât mersul este într-un ritm mai alert și mai frecvent, cu atât beneficiile sunt mai mari. Specialiștii recomandă cel puțin 3000-4000 de pași, aceștia fiind ”cuprinși” cu ușurință în cele 30 de minute de mers pe jos, însă susțin că este importantă și viteza cu care facem numărul de pași.

Vezi și: Câți pași trebuie să faci pe zi pentru a reduce riscul de demență. Contează mult și viteza

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel