De ce dulciurile au un gust atât de bun. Provoacă dependență și au impact asupra creierului

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce dulciurile au un gust atat de bun - FOTO: Freepik@cookie-studio
de ce dulciurile au un gust atat de bun - FOTO: Freepik@cookie-studio

De ce dulciurile au un gust atât de bun și ne dau dependență. 

De ce dulciurile au un gust atât de bun. Dulciurile au gust bun datorită unui amestec de factori care stimulează plăcerea gustativă a oamenilor. 

Oamenii variază în preferințele lor pentru dulce; unii dintre noi nu le plac, în timp ce alții pot fi chiar dependenți de ele. Dar pentru cei dintre noi care au o tendință spre dulce, de ce ne place ceea ce ne place?

Preferința noastră pentru dulce nu se limitează la un tip specific de aliment și se întinde la mâncăruri și băuturi, inclusiv bomboane, deserturi, fructe, băuturi răcoritoare și chiar băuturi alcoolice.

Dulciurile conțin zahăr sau îndulcitori care stimulează receptorii gustativi din limbă, ceea ce produce o senzație plăcută de dulce. Gustul dulce este adesea asociat cu recompensa și aportul caloric, ceea ce poate declanșa o reacție pozitivă în creier.

Dulciurile pot avea arome diverse, cum ar fi vanilie, ciocolată, fructe sau nuci. Aceste arome pot adăuga un nivel suplimentar de plăcere gustativă, deoarece diferite arome pot provoca amintiri plăcute sau pot satisface preferințele individuale.

Consumul de dulciuri poate elibera endorfine și alte substanțe chimice în creier care produc senzații de confort și recompensă. Aceasta poate face ca dulciurile să fie asociate cu sentimente pozitive, ceea ce le face să pară mai gustoase.

Vezi și: Medicamentele, scumpe pentru români. Tudor Ciuhodaru: Suntem pe un teren minat. Peste 3000 de medicamente au dispărut deja din farmacii

Pofta de dulce, ereditară

Simțul gustului al oamenilor este unic. Datele științifice susțin existența ”dintelui dulce” la, probabil, jumătate dintre toți oamenii. Ne naștem cu preferințe și dezgusturi stabilite. Pofta pentru alimentele dulci este, în parte, ereditară.

Plăcerea pe care o simțim când mâncăm ceva dulce este facilitată de aceleași sisteme biochimice din creier, asemănătoare morfinei, care se crede că stau la baza tuturor activităților extrem de satisfăcătoare.

Dintr-o perspectivă evolutivă, supraviețuirea noastră depinde de capacitatea noastră de a obține energie din dieta noastră. Una dintre principalele surse de energie sunt carbohidrații, care includ zaharurile. Pentru a maximiza aportul nostru de energie, preferința noastră pentru mâncare crește în general odată cu intensitatea dulceții.

Oamenii nu sunt singuri; toate mamiferele care consumă plante arată o preferință pentru dulce. Singurele specii de mamifere care nu reacționează pozitiv la gustul dulce sunt carnivorele obligate, cum ar fi pisicile, care nu depind de carbohidrații derivați din plante. Știința a demonstrat de ce gusturile dulci sunt recompensatoare, potrivit Oxford University Press.

Vezi și: Cafeaua verde, băutura care topește kilogramele nedorite. Când și cum trebuie să o consumi

De ce ne este poftă de dulciuri

Dorința de dulce este adesea cauzată de dezechilibre în nivelurile glicemiei. Nivelurile scăzute de zahăr din sânge pot determina dorința de ceva dulce pentru a le crește. Alți factori care pot juca un rol includ stresul psihologic, medicamentele, dezechilibrele hormonale și afecțiunile de sănătate.

Nu este neobișnuit să simți dorință de carbohidrați, zahăr și ciocolată atunci când ești stresat sau treci prin depresie. Dorințele pot fi modul în care corpul îți spune că nu primește ceva de care are nevoie, cum ar fi o anumită vitamină sau mineral. A avea anumite dorințe, cum ar fi cele pentru ciocolată sau alte dulciuri, este adesea legat de starea ta emoțională.

O dorință de mâncare este definită ca o dorință intensă pentru un anumit aliment. Majoritatea oamenilor experimentează dorințe la un moment dat, și există multe factori care determină frecvența și intensitatea lor.

Cauze comune ale dorințelor alimentare

- Stresul psihologic sau emoțional

- Anumite medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală și medicamente fără prescripție medicală

- Dezechilibrele hormonale (în special legate de sarcină și ciclul menstrual)

- Afecțiuni fizice și mentale (cum ar fi diabetul de tip 1, depresia și tulburările alimentare), potrivit Very Well Mind.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel