De ce consumul excesiv de sodiu crește riscul de boli cardiovasculare. Care este aportul recomandat de sodiu și cum poți să îl reduci fără să renunți la gustul mâncării

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
consumul excesiv de sodiu Foto: Freepik @8photo
consumul excesiv de sodiu Foto: Freepik @8photo

Un studiu recent a evidențiat că majoritatea persoanelor cu boli cardiovasculare consumă de două ori mai mult sodiu decât doza zilnică recomandată.

Un nou studiu a dezvăluit că persoanele cu boli cardiovasculare consumă de două ori mai mult decât doza zilnică de sodiu recomandată, 89% dintre acestea depășind limita recomandată de 1.500 mg. În prezent, aportul maxim zilnic de sodiu pentru persoanele fără boli de inimă este de 2.300 mg, echivalentul unei lingurițe de sare de masă.

Studiul, care va fi prezentat la Sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie, a constatat că 89% dintre participanți au consumat mai mult decât cantitatea recomandată. Strategiile pentru evitarea excesului de sodiu includ reducerea consumului, evitarea băuturilor zaharoase și evitarea alimentelor procesate. Constatările nu sunt încă publicate într-o revistă de specialitate.

Persoanele cu boli de inimă ar trebui să reducă aportul de sodiu

Un studiu realizat de Centrul pentru Controlul Bolilor a constatat că o persoană medie cu boli de inimă a depășit doza zilnică recomandată de sodiu de 2.300 mg, ceea ce echivalează cu o linguriță de sare de masă.

Studiul, care a folosit date de la 3.170 de participanți, a constatat că majoritatea participanților aveau 65 de ani sau mai mult. Bărbații, care reprezentau 56,4% dintre subiecți, erau supraponderali, cu un aport zilnic mediu de sodiu de 1.862 de calorii. De asemenea, studiul a constatat că grupul cu cel mai mare aport de sodiu era format din cei cu venituri mai mari și cu o diplomă de colegiu sau mai mare.

Autorii sugerează că este posibil ca persoanele cu educație și venituri mai mari să fi raportat mai bine aportul de sodiu, contribuind la rezultatele surprinzătoare.

Citește și: Microplastice găsite în artere. Măresc riscul de atac de cord și AVC de 4,5 ori. Amenințarea ascunsă: Este îngrijorător!

Efectele consumului exagerat de sodiu

Sarea de masă, cunoscută și sub denumirea de clorură de sodiu, este un mineral natural, esențial pentru sănătatea umană în cantități mici. Aceasta ajută la echilibrarea apei din organism și susține buna funcționare a mușchilor și a nervilor, potrivit NIH.

Excesul de sodiu crește volumul sângelui, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce obligă inima să lucreze mai mult și crește riscul de boli de inimă. Excesul de sodiu a fost asociat cu întărirea și rigidizarea arterelor și cu ateroscleroza. Dictonul în medicină este "unde merge sodiul, merge și apa".

Foto: Freepik @azerbaijan_stockers

Câtă sare consumă în medie o persoană

Un studiu realizat a constatat că supraconsumul de sodiu în tot spectrul socioeconomic poate fi influențat de factori care nu țin de accesul la resurse. Printre aceștia s-ar putea număra disponibilitatea și comercializarea pe scară largă a alimentelor procesate cu conținut ridicat de sodiu, obiceiurile alimentare culturale care acordă prioritate alimentelor sărate și conștientizarea limitată a riscurilor pentru sănătate asociate consumului excesiv de sodiu.

Pofta de sare în dieta occidentală alături de ușurința și disponibilitatea sodiului în produsele alimentare reflectă omniprezența dietei occidentale. Dr. Jayne Morgan, cardiolog și director clinic la Piedmont Healthcare Corporation sugerează că FDA ar putea crea un sistem standard de clasificare a alimentelor pentru a ajuta consumatorii să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la alegerile lor în materie de sănătate.

Vezi și: Câte calorii ar trebui să consumi zilnic. Ce sunt de fapt caloriile și cum îți ajustezi aportul caloric dacă vrei să slăbești

Cum să reduci aportul de sare

Urmărirea aportului de sodiu este crucială pentru reducerea consumului de sodiu, dar poate fi dificil să se determine cantitatea reală. Multe produse alimentare folosesc sodiul în diverse scopuri, cum ar fi coacerea, îngroșarea, tratarea cărnii, reținerea umidității și ca agent de conservare.

Fără a consulta în mod activ etichetele alimentelor și fără a fi atenți la nivelurile de sodiu, oamenii pot consuma, fără să vrea, cantități excesive. Mesele din restaurante pot conține până la 2.000 mg sau mai mult de sodiu, depășind aportul recomandat pentru persoanele cu boli de inimă.

Pentru a reduce aportul de sodiu, concentrează-te pe gătitul acasă folosind ingrediente proaspete, alegând opțiuni cu un conținut scăzut de sodiu, folosind ierburi și condimente pentru aromă, citind etichetele și fiind atent la sodiul ascuns în alimentele procesate.

Atunci când iei masa în oraș, fă alegeri mai puțin bogate în sodiu și mai sănătoase pentru inimă, cerând sosuri și pansamente pe lângă, optând pentru opțiuni la grătar sau la aburi în locul celor prăjite și solicitând mese fără adaos de sare. Dr. Morgan oferă patru principii simple de care trebuie să ții cont: alege alimente proaspete, limitează sosurile , înlocuiește sarea cu ierburi și condimente atunci când gătești și încearcă fructe proaspete, ciocolată neagră sau migdale pentru pofta de sare.

Înlocuitori pentru sare

Michelle Routhenstein, dietetician nutriționist autorizat propune mai multe modalități de înlocuire a sării în mâncare pentru a menține gustul, cum ar fi adăugarea unor cantități mici de suc de lămâie sau grepfrut la rețete. Gustul acru al fructelor de citrice poate induce în eroare papilele gustative, permițând preparatelor să rămână savuroase cu un conținut redus de sodiu.

De asemenea, dieteticianul recomandă adăugarea de ardei iuți sau sos picant în funcție de preferințele culinare. În loc de sarea de masă, se poate utiliza pudra de usturoi, oregano sau alte condimente preferate. Routhenstein sugerează că muștarul Dijon, muștarul cu boabe întregi sau pudra de muștar pot adăuga un gust acru și profunzime la sosuri, marinade și dressinguri, oferind o alternativă fără sodiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel